Gazeta de Cluj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Gazeta de Cluj este un ziar regional din Transilvania din România.

Controverse[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul anului 2006, Liviu Man, directorul general al cotidianului, a fost arestat, și trimis în judecată, alături de cinci jurnaliști ai Gazetei de Cluj[1]. Potrivit procurorilor, cei șase gazetari ar fi amenințat cu publicarea unor informații denigratoare oameni de afaceri și politicieni pentru a obține în schimb sume importante de bani[1]. Conform anchetatorilor, unii șefi ai poliției clujene furnizau direct informații oamenilor lui Liviu Man despre dosarele aflate în anchetă la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Cluj[2]. Arestați preventiv în 2006, ziariștii au fost puși în libertate în martie 2007, dosarul fiind încă pe rol[1].

Condamnările din aprilie 2016:[3]

  • Directorul trustului Gazeta, Gazeta de Cluj și Gazeta de Bistrița, Liviu Aurel Man, a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru asociere la un grup infracțional organizat și la 1 an și 10 luni de detenție pentru șantaj în formă continuată.
  • Directorul Gazetei de Maramureș, Călin Dan Pârcălab, a fost condamnat la închisoare timp de 1 an și 10 luni pentru participare la grup infracțional organizat și la 1 an și 4 luni pentru șantaj în formă continuată.
  • Directorul cotidianului Zi de Zi din Târgu-Mureș și al revistei Transilvania Business, Aurelian Grama, a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru participare la un grup infracțional organizat și la 1 an și 10 luni de închisoare pentru șantaj în formă continuată.
  • Fostul director de investigații al trustului Gazeta, Ioan Oțel, a fost condamnat la 1 an și 10 luni de închisoare pentru participare la un grup infracțional organizat și la 1 an și 2 luni de închisoare pentru șantaj în formă continuată.
  • Fostul jurnalist Dorel Alexandru Vidican a fost condamnat la închisoare de 1 an și 8 luni pentru participare la un grup infracțional organizat și 1 an și 2 luni pentru șantaj în formă continuată.
  • Fostul șef al departamentului de protecție internă al trustului Gazeta, Adrian Avarvarei, a fost condamnat la închisoare de 2 ani și 2 luni pentru participare la un grup infracțional organizat și 1 an și 6 luni pentru șantaj în formă continuată.
  • Fostul director administrativ al trustului Gazeta, Aurel Mureșan, a fost condamnat la închisoare de 3 ani pentru participare la un grup infracțional organizat și 1 an și 10 luni pentru șantaj în formă continuată.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Povestea unui șantaj de presă, 29 septembrie 2011, Liliana Năstase, Daniel Dancea, adevarul.ro, accesat la 30 septembrie 2011
  2. ^ "Gazeta", la brat cu politia, 20 Decembrie 2006, evz.ro, accesat la 30 septembrie 2011
  3. ^ Mai mulți jurnaliști din dosarul "Gazeta", condamnați la închisoare cu suspendare, 15 aprilie 2016, Antena 3, accesat la 26 octombrie 2016

Legături externe[modificare | modificare sursă]