Ioan Missir

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ioan Missir
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
West Hoboken⁠(d), New Jersey, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (55 de ani) Modificați la Wikidata
Botoșani, România Modificați la Wikidata
PărințiBogdan Missir, Cécile Marchand
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
avocat
primar Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Primar al municipiului Botoșani Modificați la Wikidata

Partid politic PN-D
Alma materUniversitatea din București

Ioan Missir (n. , West Hoboken⁠(d), New Jersey, SUA – d. , Botoșani, România) a fost un avocat, scriitor și om politic român de origine armeană pe linie paternă. A fost ultimul primar al municipiului Botoșani înainte de instalarea comunismului.[1]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Bogdan Missir, tatăl său, provenea dintr-o cunoscută familie cu origini armenești, din care făcea parte și junimistul Petru Th. Missir. Acesta s-a căsătorit cu profesoara elvețiană Cécile Marchand[1], nativă din Fribourg,[2] și au emigrat în Statele Unite ale Americii. Situat în Comitatul Hudson, New Jersey, a devenit fermier; Ioan a fost cel de-al doilea dintre cei patru copii și s-a născut în West Haboken, New Jersey (acum parte a orașului Union).[3] Succesul modest al întreprinderii, la care s-a asociat, probabil, și dorul de locul natal, a făcut ca familia să ia drumul înapoi, revenind acasă, la Botoșani, în 1894.[1]

În istoria literară[modificare | modificare sursă]

Missir a scris romanul de război Fata moartă, care l-a consacrat imediat după lansare la începutul verii anului 1937. Acesta a fost elogiat de către criticii literari, având mai multe ediții (cinci în primii opt ani, alte două peste câteva decenii).

A fost premiat de către Societatea Scriitorilor Români (în 1938) și de către Academia Română (sesiunea 1937-1938). El a fost primit în Societatea Scriitorilor Români cu derogare de la statut.

Ioan Missir a mărturisit într-un interviu că „a mai scris o carte, în care se oglindesc evenimentele ce au frământat ultimii doi ani țara noastră: pierderea Basarabiei și Bucovinei, starea alarmantă produsă de acest dureros eveniment, evacuarea și neliniștea populației”. Apariția acesteia era prevăzută pentru „atunci cînd va fi momentul”. Manuscrisul pare să se fi pierdut, această pierdere fiind posibilă în condițiile trecerii printr-un refugiu.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Victor Durnea. „Un scriitor adevărat: Ioan Missir”. astra.iasi.roedu.net. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Aurel Sasu (ed.), Dicționarul biografic al literaturii române, vol. II, p. 126. Pitești: Editura Paralela 45, 2004. ISBN: 973-697-758-7
  3. ^ Staff. "Nici+o+floare.+Nimeni+din+partea+oficialităților!"+.html "125 de ani de la nașterea lui Ioan Missir, ultimul primar necomunist al Botoșanilor. 'Nici o floare. Nimeni din partea oficialităților!'", stiri.botosani.ro, 17 februarie 2015. Accesat la 20 octombrie 2015.