Ioan Elecheș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ioan Elecheș
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Răzoare, România Modificați la Wikidata
Decedat1927 (64 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie Austro-Ungaria
 România Modificați la Wikidata
OcupațieMedic
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj  Modificați la Wikidata

Ioan Elecheș (n. , Răzoare, Frata, Cluj, România – d. 1927) a participat ca delegat de drept al Cercului electoral Sebeșul Săsesc la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la 15 mai 1862 în satul Răzoare, din părinții Andrei și Irina, agricultori în a căror familie au crescut cei 4 copii. Școala primară a urmat-o în comuna natală, liceul la Alba Iulia. După absolvirea Facultății de Medicină din Cluj a făcut studii de specializare la Graz. În jurul anului 1900 s-a întors definitv în Transilvania și s-a stabilit la Sebeș, unde a fost epitropul Bisericii Greco-Catolice „Bob”.[1] În noaptea de 14 spre 15 august 1916, după intrarea României în război, a fost deportat la Sopron în vestul Ungariei, împreună cu protopopul unit Ioan Simu și cu protopopul ortodox Sergiu Medean, unde au stat câteva luni. În ziua de 1 decembrie 1918 a participat ca delegat din partea Cercului electoral Sebeș la declararea Unirii de la Alba Iulia.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ioan Simu, Răspuns la chestionarul Ministerului Cultelor și Artelor din 1 ianuarie 1921, publicat de Radu Totoianu, Un document inedit cu privire la biserica și parohia greco-catolică din Sebeș, în: Patrimonium Apulense, V-VI, 2006, p. 363.
  2. ^ Marin Florea, Medicii și Marea Unire, Editura Tipomur, Târgu Mureș, 1993, p. 155.