Ioan Bârlădeanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ioan Bârlădeanu
Date personale
Născutsecolul al XX-lea Modificați la Wikidata
Decedat Modificați la Wikidata
Milcovățu, Letca Nouă, Giurgiu, România[1][2] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieaviator Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
DecorațiiOrdinul Virtutea Aeronautică (Modificați la Wikidata

Ioan Bârlădeanu (n. secolul al XX-lea – d. , Milcovățu, Letca Nouă, Giurgiu, România[1][2]) a fost un pilot român de aviație, as al Aviației Române din cel de-al Doilea Război Mondial.

Sublocotenentul av. Ioan Bârlădeanu a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Aeronautică” de Război cu spade, clasa Crucea de Aur cu 1 baretă (28 noiembrie 1941) - cu următoarea justificare: „În cele 74 misiuni executate s'a dovedit a fi un foarte bun pilot și șef de patrulă. A executat numeroase atacuri la sol cu bombe, grenade și mitraliera în regiunile Vasilievka, Vigoda, Macarovo, dând rezultate foarte bune.” -[3] și clasa Crucea de Aur cu 2 barete (16 februarie 1944) „pentru curajul și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă în fruntea patrulii sale, întâmpinând atacurile bombardierelor americane în zona Ploiești. A atacat o formație de 15 bombardiere doborând 2 din ele, cu câte 4 motoare, înapoindu-se cu avionul lovit de glonț în capul unui cilindru”.[4]

A fost înaintat (în 1944 sau anterior) la gradul de locotenent aviator.

Decorații[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Ion Bârlădeanu, americanii şi Tenebras 
  2. ^ a b Razboi deasupra Romaniei: Patimile eroilor aviatori (III) Documentar 
  3. ^ a b Decretul Regal nr. 3.274 din 28 noiembrie 1941 pentru conferiri de Ordine de Războiu, publicat în Monitorul Oficial, anul CIX, nr. 291 din 8 decembrie 1941, partea I-a, p. 7.627.
  4. ^ a b Decretul Regal nr. 359 din 16 februarie 1944 pentru conferiri de decorațiuni, publicat în Monitorul Oficial, anul CXII, nr. 53 din 3 martie 1944, partea I-a, p. 1.745.