Interbrew

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Interbrew
Tip societate anonimă (Belgia)[*]  Modificați la Wikidata
Fondată   Modificați la Wikidata
Sediu Louvain, Belgia Modificați la Wikidata
Industrie producerea berii[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Interbrew a fost o companie belgiană, una dintre cele mai vechi companii producătoare de bere din lume. Operațiunile companiei au fost derulate în S.U.A, Europa de Vest și de Est, Asia și Pacific. În Europa Centrală, Interbrew avea sucursale în Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Ceha, Ungaria, Muntenegru și România (actualele operațiuni ale StarBev). Berea produsa de Interbrew era vândută în mai mult de 110 țări.

Interbrew a intrat pe piața românească în aprilie-mai 1994 și a cumpărat două fabrici de bere pe parcursul a două săptămâni – una în Blaj, unde a fost lansată marca Bergenbier și una în Baia Mare, cu marca existentă Hopfen Konig (o bere austriacă adusă în România de fosta Proberco S.A., companie cumparată de Interbrew). În decembrie 1994, se înființează Compania de Distribuție Național S.A., care are rolul de distribuitor și agent de marketing al mărcilor Interbrew: Bergenbier, Hopfen Konig. Prima investiție a concernului Interbrew în România s-a făcut în aprilie 1994, prin încheierea Contractului de parteneriat cu Societatea Bianca S.A. din Blaj, care are ca finalitate crearea Companiei Bianca Interbrew Bergenbier. Aceasta a fost prima fabrică de bere din România în care Interbrew deținea pachetul majoritar de acțiuni și care, în luna mai 1995 începea producerea berii Bergenbier. În luna decembrie 2002 are loc fuzionarea Companiei Bianca Interbrew Bergenbier S.A. cu Compania de Distribuție Național S.A. și are ca finalitate crearea Companiei de Distribuție Național S.A., Punct de Lucru-Blaj. După un an de funcționare sub această denumire, denumirea societății a revenit la numele de Interbrew România S.A.,

Într-o perioadă de trei – patru ani, Interbrew a dezvoltat mărcile până în punctul când, în 3 mai 1997 Stella Artois a fost lansată pe piața locală (acesta este momentul în care Interbrew renunță la folosirea mărcii Hopfen Koning, marca produsa sub licenta). În anul 2002 în Blaj se pornește producția de bere Noroc, care se lansează pe piață pentru a concura cu alte mărci populare, accesibile ca preț.

Deoarece Interbrew România a fost o companie cu dezvoltare rapidă, s-a confruntat cu o problema de capacitate. Pentru că 60 % din vânzările sale erau în regiunea sud-estică a României, Interbrew a inițializat procesul de construcție a unei fabrici de bere în București, care in cele din urma nu s-a concretizat, preferându-se un acord cu grupul Efes pentru preluarea inițială a 50 % din acțiunile fabricii Romanian Efes Brewery de la Ploiești formandu-se în octombrie 1999 o noua companie: Interbrew Efes Brewery S.A. În cele din urmă în octombrie 2006 turcii de la Efes vând fabrica de la Ploiești belgienilor de la Interbrew, iar Interbrew Efes Brewery S.A. Ploiești fuzioneaza cu Interbrew România S.A.

In 2007 grupul international Interbrew fuzioneaza cu compania latin americana AmBev si formeaza InBev, compania nou formata depasind grupul american Anheuser-Busch si devenind lider mondial in productia si distributia berii. Filiala din România a Interbrew este si ea redenumita, preluând noul nume al grupului devenind InBev România S.A. Dupa aceasta fuziune la nivel mondial noul grup format trece prin restructurari, multe fabrici de bere detinute de grup sunt inchise si activitatea de productie este mutata in alte fabrici. Una din fabriciile inchise de InBev in 2007, a fost si cea de la Baia Mare.

In 2008 InBev la rândul lui fuzionează cu Anheuser-Busch și formează mastodontul AB-InBev, liderul mondial absolut al producătorilor de bere.

Din păcate la sfarșitul lui 2009 operațiunile din Europa Centrală și de Est ale fostei Interbrew sunt vândute de AB-InBev către un fond de investiții (CVC Capital Partners), noua entitate fiind numita StarBev, centrul operațional al StarBev fiind acum in capitala Cehiei, Praga, iar numele companiei împrumutând primele litere ale cunoscutei marci de bere cehe Staropramen.

La sfârșitul anului 2009 se decide închiderea pe perioada iernii a fabricii din Blaj, leagănul marcilor românești Bergenbier si Noroc.

StarBev România folosește în acest moment 5 mărci de bere, 3 din ele fiind produse sub licenta AB-InBev: Stella Artois, Beck's și LowenBrau iar celelalte două fiind mărcile autohtone Bergenbier și Noroc.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Va dispărea Bergenbier din România?, 7 iunie 2012, Ileana Ilie, Capital, accesat la 8 iunie 2012