Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „Dumitru Ghițu”

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „Dumitru Ghițu”
SediuChișinău, str. Academiei , 3/3
DirectorDr. Ghimpu Lidia
Director adjunct pe probleme de științăDr. Victor Cojocaru
Chief engineerValeriu Cazac
https://nanotech.md/ro

Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „Dumitru Ghițu” (IIEN) este o organizație de cercetare a Academiei de Științe a Moldovei.

Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „Dumitru Ghițu”, este acreditat ca organizație din sfera științei și inovării, ce efectuează cercetări științifice conform profilului: fizica și nanotehnologia materialelor, ingineria electronică.

Activitatea IIEN „D. Ghițu” se încad rează în prioritatea strategică: „Competitivitate economică și tehnologii inovative”, cu direcțiile „Nanotehnologii” și „Materiale, tehnologii și produse inovative”.

Institutul în comun cu Institutului de Fizică Aplicată, USM și UTM editează revista științifică Moldavian Journal of the Physical Sciences și revista științifico-didactică Fizica și tehnologiile moderne.

Institutul colaborează și își coordonează activitățile științifice cu instituții republicane din cadrul MEC: Institutul de Fizică Aplicată; Institutul de Energetică; Institutul de Microbiologie și Biotehnologii, Universitatea Tehnică din Moldova; Universitatea de Stat din Moldova; Universitatea de Medicină “N. Testimițeanu”; Universitatea de Stat “A. Russo” din Bălți; Întreprinderea CHIȘINĂU-GAZ S.R.L.; Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Spitalul de Ftiziopneumologie Vorniceni, S.A. Termocom, S.A. Apă-Canal ș.a.

Colaborarea internațională a Institutului se realizează cu instituțiile din Germania, Rusia, România, Polonia, SUA, Ucraina, Franța, Turcia ș.a.

Istorie[modificare | modificare sursă]

A fost fondat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova în anul 2005 prin contopirea a trei Centre: Laboratorul Internațional de Supraconductibilitate și Electronică Solidului (LISES), Biroul Specializat de Construcție și Tehnologie în domeniul Electronicii Corpului Solid (BSCT) și Centrul de Cercetare, Proiectare și Fabricare a Tehnicii Medicale din Moldova "Tehmed" ale Institutului de Fizică Aplicată a Academiei de Științe a Moldovei.

Obiectivele principale ale activității Institutului[modificare | modificare sursă]

  • efectuarea investigațiilor științifice fundamentale și aplicative în domeniul electronicii corpului solid, inclusiv la scara nanodimesională; dezvoltarea ingineriei materialelor, structurilor și dispozitivelor electronice;
  • elaborarea de metode și principii fizice noi, nanotehnologii și produse inovative pentru economia națională;
  • proiectarea și elaborarea în baza cercetărilor efectuate a aparatelor și utilajului de pondere sciento-intensivă semnificativă, implementarea lor în industrie, medicină, agricultură, sisteme de automatizare, informaționale, energetice și ecologice.
  • formarea potențialului uman calificat în domeniul ingineriei electronice și tehnologiilor avansate pentru soluționarea problemelor socio-economice dominante și crearea locurilor de muncă pentru specialiști de înaltă calificare;
  • elaborarea nanomaterialelor multifuncționale - nano -iernile care sunt mimetice ale enzimelor naturale, bazate pe nanoparticule metalice și oxizi metalici pentru detectarea si distrugerea poluanților organici persistenți (POP);
  • dezvoltarea convertoarelor de energie alternativă bazate pe straturi dimensional-reduse, cu utilizarea tehnologiilor economic accesibile și ecologic atractive pentru microelectronică, medicină și spintronică;
  • elaborarea și producerea dispozitivelor și instalațiilor electronice și inginerești pentru sistemul de sănătate, agricultură și industrie;
  • coordonarea la nivel republican a cercetărilor și elaborărilor din domeniu.