Ideal ireductibil

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

În matematică, despre un ideal propriu al unui inel comutativ se spune că este ireductibil dacă nu poate fi scris ca intersecția a două ideale strict mai mari.[1]

Exemple[modificare | modificare sursă]

  • Orice ideal prim este ireductibil.[2] Fie și ideale ale un inel comutativ , fără ca niciunul să fie conținut în celălalt. Atunci există și , unde niciunul nu este în dar produsul este. Acest lucru demonstrează că un ideal reductibil nu este prim. Un exemplu concret în acest sens sunt idealele și conținute în . Intersecția este , iar nu este un ideal prim.
  • Orice ideal ireductibil al unui inel noetherian⁠(d) este un ideal primar,[1] și, în consecință, pentru inelele noetheriene o descompunere ireductibilă este o descompunere primară⁠(d).[3]
  • Orice ideal primar al unui domeniu cu ideale principale⁠(d) este un ideal ireductibil.

Proprietăți[modificare | modificare sursă]

Un element al unui domeniu de integritate este prim dacă și numai dacă idealul generat de acesta este un ideal prim nenul. Acest lucru nu este valabil pentru idealele ireductibile; un ideal ireductibil poate fi generat de un element care nu este un element ireductibil, așa cum este cazul în pentru idealul , deoarece nu este intersecția a două ideale strict mai mari.

Un ideal I al unui inel R poate fi ireductibil numai dacă mulțimea algebrică⁠(d) pe care o definește este ireductibilă⁠(d) (adică orice submulțime deschisă este densă) pentru topologia Zariski⁠(d), sau echivalent dacă spațiul închis al spectrului inelului⁠(d) spec R format din idealele prime care îl conțin pe I este ireductibil în topologia spectrului. Reciproca nu este valabilă; de exemplu, idealul de polinoame în două variabile fără termeni de ordinul întâi și al doilea nu este ireductibil.

Dacă k este un corp algebric închis, alegerea radicalului unui ideal ireductibil al unui inel de polinoame peste k este exact la fel cu alegerea unei scufundări⁠(d) a unei varietăți afine⁠(d) în spațiul afin al geometriei algebrice.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b en Miyanishi, Masayoshi (), Algebraic Geometry, Translations of mathematical monographs, 136, American Mathematical Society, p. 13, ISBN 9780821887707 
  2. ^ en Knapp, Anthony W. (), Advanced Algebra, Cornerstones, Springer, p. 446, ISBN 9780817645229 
  3. ^ en Dummit, David S.; Foote, Richard M. (). Abstract Algebra (ed. Third). Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, Inc. pp. 683–685. ISBN 0-471-43334-9.