I Have No Mouth, and I Must Scream (joc video)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
I Have No Mouth, and I Must Scream
Screamcover.jpg
Coperta versiunii PC care prezintă un mousepad cu fața lui Harlan Ellison în interior.
Dezvoltator(i)The Dreamers Guild[*]  Modificați la Wikidata
Editor(i)Cyberdreams[*]  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Steam  Modificați la Wikidata
Producător(i)David Mullich[*]  Modificați la Wikidata
Designer(i)Harlan Ellison
David Mullich[*]  Modificați la Wikidata
Compozitor(i)John Ottman[*]  Modificați la Wikidata
PlatformăMicrosoft Windows
macOS
Linux
Classic Mac OS
DOS  Modificați la Wikidata
Dată lansare  Modificați la Wikidata
Genurifilm de groază psihologic
graphic adventure game[*]
point-and-click adventure[*]  Modificați la Wikidata
ModuriSingleplayer  Modificați la Wikidata
MediaCD-ROM
distribuire digitală
Steam
GOG.com
digital download[*]  Modificați la Wikidata
ControlMaus
Tastatură  Modificați la Wikidata
Prezență online
Internet Movie Database

I Have No Mouth, and I Must Scream[1] este un joc video postapocaliptic științifico-fantastic de groază point-and-click de aventură dezvoltat de Cyberdreams și The Dreamers Guild și publicat de Cyberdreams în 1995.[2] Este bazat pe o povestire omonimă scrisă de Harlan Ellison și publicată în martie 1967.[3][4] Cu toate că nu a fost un fan al jocurilor pe calculator și nu a avut în anii 1990 un computer personal, el a fost coautor al poveștii extinse și a scris o mare parte din dialogul jocului, totul pe o mașină de scris mecanică. Ellison a interpretat de asemenea vocea supercomputerului „AM” și a furnizat opera de artă folosită pentru un mousepad inclus în joc.[3]

Jocul are loc într-o lume distopică în care o inteligență artificială, denumită „AM”, a distrus întreaga umanitate, cu excepția a cinci oameni, pe care i-a ținut în viață și i-a torturat în ultimii 109 ani, construind aventuri metaforice bazate pe defectele fatale ale fiecărui personaj. Jucătorul interacționează cu jocul luând decizii prin dileme etice care tratează probleme precum nebunia, violul, paranoia și genocidul.[5]

Ellison a scris scenariului jocului de 130 de pagini împreună cu David Sears, care a decis să împartă povestea: fiecare personaj cu propria sa narațiune. Producătorul David Mullich a supravegheat activitatea companiei The Dreamers Guild în privința programării, artei și al efectelor sonore ale jocului; el a semnat un contract cu compozitorul de film John Ottman pentru ca acesta să realizeze coloana sonoră a jocului.

I Have No Mouth, and I Must Scream a fost lansat la 31 octombrie 1995 și a fost un eșec comercial, deși a primit laude critice. Lansările sale în versiunile franceze și germane au fost cenzurate din cauza temelor naziste, iar jocul a fost restricționat pentru jucătorii cu vârsta sub 18 ani.

Jocul a câștigat un premiu pentru „Cel mai bun joc adaptat din media liniară” la Conferința dezvoltatorilor de jocuri de calculator. Computer Gaming World a acordat jocului un premiu pentru jocul de aventură al anului, l-a clasificat pe locul 134 în lista celor mai bune 150 de jocuri din toate timpurile.[6] În 2011, Adventure Gamers l-a numit „al 69-cel mai bun joc de aventură lansat vreodată”.[7]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ (din engleză cu sensul de: „Nu am gură. Și trebuie să țip”)
  2. ^ Buscher, Michael G. (). Manual. Cyberdreams. p. 37. 
  3. ^ a b Cork, Jeff. (2012, January). I Have No Mouth, and I Must Scream. Game Informer, 225, 96-99
  4. ^ John Byrne (w, a). "Harlan Ellison" Harlan Ellison's Dream Corridor 1: 36 (March 1, 1995), Dark Horse Comics
  5. ^ Franke, Holger (octombrie 1998). „I Have No Mouth and I Must Scream” (în germană). Arhivat din original la . Accesat în .  Parametru necunoscut |url-status= ignorat (ajutor)
  6. ^ Staff (noiembrie 1996). „150 Best (and 50 Worst) Games of All Time”. Computer Gaming World (148): 63–65, 68, 72, 74, 76, 78, 80, 84, 88, 90, 94, 98. 
  7. ^ AG Staff (). „Top 100 All-Time Adventure Games”. Adventure Gamers. Arhivat din original la .  Parametru necunoscut |url-status= ignorat (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]