Hemidactylus palaichthus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Hemidactylus palaichthus
Stare de conservare

Risc scăzut (LC)  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Subîncrengătură: Vertebrata
Clasă: Reptilia
Ordin: Squamata
Familie: Gekkonidae
Gen: Hemidactylus
Specie: Hemidactylus palaichthus
Nume binomial
Hemidactylus palaichthus
KLUGE 1969

Hemidactylus palaichthus[2] este o specie de șopârle din genul Hemidactylus, familia Gekkonidae, descrisă de Kluge 1969.[3][4] A fost clasificată de IUCN ca specie cu risc scăzut.[1] Conform Catalogue of Life specia Hemidactylus palaichthus nu are subspecii cunoscute.[3]

Habitat și conservare[modificare | modificare sursă]

Hemidactylus palaichthus este o specie de șopârle prezentă în savane tropicale, păduri uscate și păduri tropicale din diverse regiuni. Această specie poate fi întâlnită și în habitate perturbate, cum ar fi vegetația secundară de tip mărăciniș sau pe vegetație izolată, cum ar fi palmieri și bușteni, în pășuni. De asemenea, se adaptează și la medii urbane, fiind întâlnită în sate pe ziduri și stâlpi.

Hemidactylus palaichthus este o specie comună în unele părți ale arealului său și nu se confruntă cu nicio amenințare majoră cunoscută până în prezent.[1]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Hemidactylus palaichthus. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2012.2. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. . Accesat în . 
  2. ^ Kluge, A. G. (1969) The evolution and geographical origin of the New World Hemidactylus mabouia-brooki complex (Gekkonidae, Sauria)., Misc. PubI. Mus. Zool. Univ. Michigan 138:1-78.
  3. ^ a b Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D. (red.) (). „Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist”. Species 2000: Reading, UK. Accesat în . 
  4. ^ TIGR Reptile Database . Uetz P. , 2007-10-02