Catalogue of Life

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
The Species 2000 & ITIS Catalogue of Life

Coperta versiunii DVD a bazei de date
Tip de afacereCatalog taxonomic
Disponibil înEngleză
Țara de origine Danemarca  Modificați la Wikidata
URL[1]
ComercialNu
ÎnregistrareNu e necesară
Lansatiunie 2001

Catalogue of Life (COL) (în română Catalogul Vieții), este un site web fondat în iunie 2001 de către Species 2000 și Integrated Taxonomic Information System (ITIS). Site-ul e planificat să devină un catalog comprehensiv al tuturor speciilor de organisme cunoscute de pe Pământ. În prezent catalogul compilează informații din 115 baze de date taxonomice, care sunt menținute de către instituții specializate din lumea întreagă.[1] Catalogul oferă o Ediție dinamică Arhivat în , la Wayback Machine., care este actualizată regulat și un Checklist anual[nefuncțională], care oferă referințe verificabile, datate pentru utilizarea denumirilor și informației asociate. Dezvoltarea Catalogue of Life a fost recent finanțată prin intermediul proiectelor 4d4Life și i4Life.

În martie 2012, cea de-a 20-a ediție a catalogului conținea 1.404.038 de specii din toate regnurile, cu o acoperire de 74% din cele aproximativ 1,9 milioane de specii cunoscute de știință.[1]

Structura[modificare | modificare sursă]

Catalogue of Life are o structură de date simplă de a furniza informații cu privire la sinonimie, grupate după ierarhii taxonomice, nume și distribuție comune.[1]

Recent, Catalogue of Life a inclus Life Science Identifiers (LSIDs) în setul de date standard.[1]

Utilizare[modificare | modificare sursă]

O parte semnificantă din utilizarea catalogului este de a oferi o structură taxonomică altor portaluri de date de nivel mondial. Prin intermediul proiectului i4Life, catalogul are parteneriate oficiale cu Global Biodiversity Information Facility, European Nucleotide Archive, Encyclopedia of Life, European Consortium for the Barcode of Life, IUCN Red Data List și Life Watch (EDIT). Interfața publică include atât funcția de căutare cât și de navigare; în plus oferă servicii în mai multe limbi.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „About the Catalogue of Life: 2012 Annual Checklist”. Catalogue of Life. Integrated Taxonomic Information System (ITIS). Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]