Sari la conținut

Hatari

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hatari

Hatari la Concursul Muzical Eurovision 2019 în Tel Aviv, Israel
Date personale
OrigineReykjavík, Islanda
Gen muzical
Data formării  Modificați la Wikidata
Ani de activitate2015  (2015)–prezent
Case de discuriSvikamylla ehf.
PremiiÍslensku tónlistarverðlaunin[*][[Íslensku tónlistarverðlaunin (annual music award ceremony)|​]]  Modificați la Wikidata
Membri
Klemens Hannigan

Matthías Haraldsson

Einar Stefánsson
Prezență online

Hatari[1] este o trupă islandeză techno, industrială și punk rock din Reykjavík[2][3]. Imaginea lor publică încorporează elemente ale anticapitalismului și ținutei inspirate de BDSM[4]. Trupa este formată din Klemens Hannigan, Matthías Haraldsson și Einar Stefánsson și a lansat un album și o piesă extinsă, cuprinzând mai multe single-uri. Hatari a reprezentat Islanda la Concursul Muzical Eurovision 2019 cu piesa lor „Hatrið mun sigra”, terminând pe locul 10 în finală.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Istorie timpurie (2015–2018)[modificare | modificare sursă]

Grupul Hatari a fost format la jumătatea anului 2015 de către verii Klemens Hannigan și Matthías Haraldsson. La acea vreme, Klemens începuse să scrie muzică electronică pentru care Matthías avea să ofere partea vocală[5]. Ulterior, Klemens a prezentat piesele lui Einar Stefánsson, care s-a alăturat duo-ului ca baterist.[5] Klemens și Einar, împreună cu bateristul Sólrún Mjöll Kjartansdóttir, au format anterior trupa Kjurr la sfârșitul anului 2012; în trupă, Klemens a cântat la chitară și a furnizat partea vocală, în timp ce Einar cânta la bas. [6] Pe tot parcursul anului 2016, Hatari a cântat de cinci ori, inclusiv apariții la Reykjavík, la Eistnaflug, la Festivalul LungA și la Norðanpaunk, înainte de spectacolele de desfacere de la Iceland Airwaves, desfășurate la Kex Hostel din Reykjavík, la 31 octombrie și 6 noiembrie 2016. [7] [8] Play-ul extins al trupei (EP), numit Neysluvara, a fost lansat prin Svikamylla ehf. prin Spotify și Bandcamp la 31 octombrie 2017. [9] Înainte de lansarea EP-ului, trupa a lansat și videoclipuri muzicale pentru două melodii din EP, „Ódýr” și „X”. [9] [10] În decembrie 2017, Hatari a contribuit la piesa „Hlauptu”, lansată pe albumul Horror de Cyber. [11]

Pe 21 decembrie 2018, Hatari a anunțat că consiliul de administrație al Svikamylla ehf. trecuse o rezoluție de dizolvare a trupei. [12] Cu toate acestea, Hatari nu s-a dizolvat, deoarece au apărut la Eurosonic Noorderslag, un eveniment muzical organizat în Olanda, la scurt timp după aceasta. [13] Simultan la anunțul de dizolvare, Hatari a lansat videoclipul pentru un nou single, „Spillingardans”.

Concursul Muzical Eurovision (2019)[modificare | modificare sursă]

Eurovision 2019

În ianuarie 2019, Hatari a fost confirmat ca unul dintre cele zece acte care concurează la Söngvakeppnin 2019, selecția națională a Islandei pentru înscrierea sa în Concursul Muzical Eurovision 2019, cu noua lor piesă „ Hatrið mun sigra ”. Hatari a câștigat Söngvakeppnin 2019 în luna martie a acelui an și a reprezentat astfel Islanda la Eurovision Song Contest în mai.

Înainte de competiție, Hatari a ajuns pe prima pagină cu o serie de declarații politice cu privire la ocupația israeliană a Palestinei și a altor chestiuni, rezultând ca Jon Ola Sand, supervizorul executiv al Uniunii Europene de radiodifuziune (EBU), să îi avertizeze că au atins limita răbdării EBU și că ar fi descalificați în cazul în care ar alege să facă declarațiile politice pe scena. [14] Cu toate acestea, când scorul obținut prin televot al Islandei a fost anunțat la finalul finalei, membrii Hatari au ținut pancarte care afișau drapelul Palestinei . [15] Drept urmare, EBU a amendat RÚV cu €5,000, cea mai mică pedeapsă posibilă. [16] În final, Hatari a primit 232 de puncte în finală, terminând pe locul 10. [17]

Istoric ulterior (2019 - prezent)[modificare | modificare sursă]

Pe 23 mai 2019, ziua concertului lor de revenire acasă, Hatari a lansat „Klefi / صامد”, un single cu muzicianul palestinian Bashar Murad, împreună cu un videoclip muzical . [18] Videoclipul a fost filmat în deșertul din Ierihon, Palestina, iar piesa conține versuri în islandeză și arabă. Un alt single, „Klámstrákur”, a fost lansat în octombrie. [19] Primul album al trupei, Neyslutrans, a fost lansat pe 17 ianuarie 2020, conținând și toate cele patru single-uri anterioare. [20] Hatari urmează să facă turul Europei pe tot parcursul anului 2020 în turneul „Europa se va sfărâma”, cu Cyber ca act de susținere. [21] [22]

Membri[modificare | modificare sursă]

Hatari este format în principal din muzicienii Klemens Hannigan, Matthías Haraldsson și Einar Stefánsson, precum și mai mulți colaboratori.

Matthías Haraldsson în timpul unui concert din Londra, 2019

Klemens Hannigan[modificare | modificare sursă]

Klemens Nikulásson Hannigan ( în vârstă de 25–26 de ani) este unul dintre cei doi vocaliști din grup, fiind văr cu Matthías. Este fiul lui Nikulás Hannigan, șeful diviziei de birouri comerciale din Ministerul Afacerilor Externe al Islandei și Rán Tryggvadóttir, avocată pentru firma juridică LMB Mandat. Klemens are două fiice cu partenera sa, Ronja Mogensen. A absolvit Tækniskólinn ca tâmplar.

Matthías Haraldsson[modificare | modificare sursă]

Matia Tryggvi Haraldsson ( în vârstă de 25–26 de ani) este celălalt vocalistul din grup.[23] Este fiul lui Gunnhildur Sigrúnar Hauks, artistă, și al lui Haraldur Flosi Tryggvason, proprietarul LMB Mandat și fratele mamei lui Klemens, Rán. În afara Hatari, Matthías este un dramaturg; a absolvit Universitatea de Arte din Islanda cu o piesă individuală, intitulată Griðastaður (română:"Sanctuar "), care a fost jucată ulterior la teatrul Tjarnarbíó din Reykjavík. [24] Ulterior, Matthías a câștigat premiul „Newcomer of the Year” la Grímuverðlaunin 2019. [25] El a acționat, de asemenea, ca reporter pentru radiodifuzorul islandez RÚV .

Einar Stefánsson[modificare | modificare sursă]

Klemens Hannigan în timpul unui concert din Londra, 2019

Einar Hrafn Stefánsson (cunoscut și sub numele de Einar Stef ) este bateristul și producătorul grupului. Este fiul lui Stefán Haukur Jóhannesson, ambasadorul islandez în Regatul Unit. [26] În afara Hatari, el este, de asemenea, basistul Vök, un grup indie pop și electronica islandez format în 2013.[23] Einar este într-o relație cu Sólbjört și au o fiică.

Colaboratori[modificare | modificare sursă]

Printre colaboratorii Hatari se numără Sólbjört Sigurðardóttir, Sigurður Andrean Sigurgeirsson și Ástrós Guðjónsdóttir, care sunt considerați parte a Hatari.[23] Toți trei acționează ca și coregrafi și dansatori pentru grup, în timp ce Sólbjört și Ástrós oferă, de asemenea, voci de fundal . [27] Sólbjört s-a alăturat pentru prima oară grupului în 2016, jucând alături de Ronja Mogensen, care făcuse anterior machiajul grupului. [28] Din cauza sarcinilor și a altor influențe, vocile de fundal s-au schimbat de mai multe ori; grupul format din Sólbjört, Andrean și Ástrós a fost organizat de Sólbjört în pregătirile pentru Söngvakeppnin 2019. Andri Hrafn Unnarsson și Karen Briem sunt designeri de costume pentru Hatari, iar Ingi Kristján Sigurmarsson are rolul de grafician.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume[modificare | modificare sursă]

Titlu Detalii
Neyslutrans

Extended plays[modificare | modificare sursă]

Titlu Detalii
Neysluvara
 • Publicat: 31 octombrie 2017
 • Casă de discuri: Svikamylla ehf.
 • Format: CD, descărcare digitală

Single-uri[modificare | modificare sursă]

Titlu An Album
"Ódýr" 2017 Neysluvara
"X"
"Spillingardans" 2018 Neyslutrans
„ Hatrið mun sigra ” 2019
„Klefi / صامد”
(împreună cu Bashar Murad)
„Klámstrákur” [29]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

An Premiu Categorie Destinatar Rezultat Ref.
2017 Premiile Grapevine Music 2017 Cea mai bună performanță live Hatari Câștigător [30][31]
2018 Premiile pentru muzică Grapevine 2018 Cea mai bună performanță live Hatari Câștigător [32]
Premiile muzicale islandeze Cântecul anului - Rock "Spillingardans" Nominalizat [33] [34]
Performer-ul anului Hatari Câștigător
2020 Grapevine Music Awards 2020 Cântecul anului „Hatrið mun sigra” Câștigător [35]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Bondage clad underground techno band becomes Iceland's Eurovision entry”. Iceland Monitor (în engleza). . Arhivat din original la . Accesat în . 
 2. ^ Rasmus (). „Iceland: Hatari wins Söngvakeppnin 2019 with "Hatrið mun sigra". Eurovisionworld (în engleza). Arhivat din original la . Accesat în . 
 3. ^ Bjornsson, Anna Margret (). „Eurovision: Iceland embraces Hatari's bleak message for Israel contest”. BBC News (în engleza). Arhivat din original la . Accesat în . 
 4. ^ Radio 1 Newsbeat (). „Hatari: The Icelandic band bringing BDSM to Eurovision”. BBC News (în engleza). Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ a b (în islandeză) Hatari – fólkið á bak við búningana. https://www.ruv.is/sjonvarp/spila/hatari-folkid-a-bak-vid-buningana/28953. 
 6. ^ Gunnarsson, Davíð Roach (). „Klemens stofnaði Kjurr vegna tannréttinga” [Klemens founded Kjurr for orthodontics]. RÚV (în islandeză). Arhivat din original la . Accesat în . 
 7. ^ Stína (). „5 reasons why Hatari won Iceland Airwaves”. Reykjavík on Stage (în engleza). Arhivat din original la . Accesat în . 
 8. ^ Cohen, Hannah Jane; Daly, Ciarán (). „Best Live Band: Hatari”. The Reykjavík Grapevine (în engleza). Arhivat din original la . Accesat în . 
 9. ^ a b Friðriksson, Gauti (). „Artist Spotlight: Hatari”. Guide to Iceland Now (în engleza). Arhivat din original la . Accesat în . 
 10. ^ Fontaine, Paul (). „Iceland's Most Compelling Band Releases New Video”. The Reykjavík Grapevine (în engleza). Arhivat din original la . Accesat în . 
 11. ^ Ward, Charley (). „The Horror: Cyber On Coffins, Cocaine & Their Sexy, Unsettling Album”. The Reykjavík Grapevine (în engleza). Arhivat din original la . Accesat în . 
 12. ^ Rogers, John (). „Bondage-Synth-Punk Trio Hatari Announce Final Gig After Failing To Dismantle Capitalism”. The Reykjavík Grapevine (în engleza). Arhivat din original la . Accesat în . 
 13. ^ Rogers, John (). „Six Times Icelandic Eurovision Stars Hatari Trolled The World”. The Reykjavik Grapevine (în engleza). Arhivat din original la . Accesat în . 
 14. ^ Fontaine, Andie (). „Hatari Have "Reached The Limits" Of EBU's Patience Over Repeated Political Statements”. The Reykjavík Grapevine (în engleza). Arhivat din original la . Accesat în . 
 15. ^ Rogers, John (). „Hatari And Madonna Show Palestinian Flags At Eurovision In Tel Aviv”. The Reykjavík Grapevine (în engleza). Arhivat din original la . Accesat în . 
 16. ^ Agam, Åri (). „Iceland's RÚV fined €5000 over Hatari Palestinian flag incident”. Wiwibloggs (în engleza). 
 17. ^ Rasmus (). „Duncan Laurence from Netherlands wins Eurovision Song Contest 2019”. Eurovisionworld (în engleza). Arhivat din original la . Accesat în . 
 18. ^ Smith, David (). „Iceland's Hatari collaborate with Palestinian artist Bashar Murad in "Klefi / Samed". Wiwibloggs (în engleza). Arhivat din original la . Accesat în . 
 19. ^ O'Donnell, Sam (). „Hatari Releases New Single "Filthy Boy". The Reykjavík Grapevine (în engleza). Arhivat din original la . Accesat în . 
 20. ^ O'Donnell, Sam (). „Hatari Releases New Album, Neyslutrans, World Rejoices”. The Reykjavík Grapevine (în engleza). 
 21. ^ Santos, Pedro (). „Europe Will Crumble! Hatari from Iceland announces European Tour”. Eurovisionworld (în engleza). Arhivat din original la . Accesat în . 
 22. ^ Pereira, Inês (). „CYBER And HATARI Join Chains To Crumble Europe In New Tour”. The Reykjavík Grapevine (în engleza). Arhivat din original la . Accesat în . 
 23. ^ a b c Björk, Steinunn (). „Hatari: 10 facts about Iceland's Eurovision 2019 performance group”. Wiwibloggs. Arhivat din original la . Accesat în . 
 24. ^ „Matthías Tryggvi Haraldsson – Sanctuary”. Iceland University of the Arts (în islandeză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
 25. ^ „Ríkharður sigursæll á Grímunni” [Rikharð victorious at the Grímur]. Morgunblaðið (în islandeză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
 26. ^ „Hatari's drummer is the son of Iceland's ambassador to the UK”. Iceland Monitor (în engleza). . 
 27. ^ Holley, Rob (). „Iceland's Hatari: 'At Eurovision, we're the pink elephant in the room'. The Independent (în engleza). Arhivat din original la . Accesat în . 
 28. ^ Hatari – fólkið á bak við búningana. https://www.ruv.is/sjonvarp/spila/hatari-folkid-a-bak-vid-buningana/28953. 
 29. ^ Gallagher, Robyn (). „Watch: Hatari question 'toxic masculinity and self-image' in new music video "Klámstrákur". Wiwibloggs (în engleza). Arhivat din original la . Accesat în . 
 30. ^ Cohen, Hannah Jane (). „Grapevine Music Awards 2020: Song Of The Year – 'Hatrið mun sigra' By Hatari”. The Reykjavík Grapevine. Arhivat din original la . Accesat în . 
 31. ^ Yamasaki, Parker (). „It's The Winners Of The Fifth Annual Grapevine Music Awards!”. The Reykjavík Grapevine. Arhivat din original la . Accesat în . 
 32. ^ Rogers, John (). „Grapevine Music Awards: Best Live Band – Hatari”. The Reykjavík Grapevine. Arhivat din original la . Accesat în . 
 33. ^ Fontaine, Andie (). „The Nominees For The Icelandic Music Awards Are Here”. The Reykjavík Grapevine. Arhivat din original la . Accesat în . 
 34. ^ Gunnarsson, Davíð Roach (). „Íslensku tónlistarverðlaunin verða afhent í Eldborgarsal Hörpu í kvöld í 37 flokkum. Hátíðin verður í beinni útsendingu sem hefst 18:30 á RÚV2 og 19:50 á aðalrás RÚV, en kynnir er Saga Garðarsdóttir” [The Icelandic Music Prize will be presented in Eldborgarsalur Harpa tonight in 37 categories. The festival will be broadcast live, starting at 18:30 on RÚV2 and 19:50 on the main channel of RÚV, which will introduce Saga Garðarsdóttir.]. RÚV (în islandeză). 
 35. ^ Cohen, Hannah Jane (). „Grapevine Music Awards 2020: Song Of The Year – 'Hatrið mun sigra' By Hatari”. The Reykjavík Grapevine. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]