Halou de 22°

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Halou de 22° în jurul Soarelui.
Halou de 22° în jurul Lunii.

Haloul de 22° este un fenomen optic⁠(d) atmosferic care constă dintr-un halou⁠(d) cu o rază aparentă de aproximativ 22° în jurul Soarelui sau Lunii. Când este vizibil în jurul Lunii, este cunoscut și sub numele de inel lunar sau halou de iarnă. Se formează deoarece lumina Soarelui sau lumina Lunii este refractată de milioane de cristale de gheață⁠(d) hexagonale suspendate în atmosferă.[1] Raza sa este aproximativ de lungimea unei mâini ridicate cu brațul ținut întins.[2]

Formare[modificare | modificare sursă]

Drumul luminii printr-o prismă hexagonală la unghiul optim rezultând o abatere minimă.
Drumul luminii de la nori la observator.

Chiar dacă este unul dintre cele mai comune tipuri de halou, forma și orientarea exactă a cristalelor de gheață responsabile pentru haloul de 22° sunt încă nelămurite. Coloanele hexagonale și orientate aleatoriu sunt de obicei prezentate drept candidatul cel mai probabil, dar această explicație prezintă probleme, cum ar fi faptul că proprietățile aerodinamice ale unor astfel de cristale le fac să fie orientate mai degrabă orizontal decât aleatoriu. Explicațiile alternative includ implicarea unor grupuri de coloane de gheață în formă de glonț.[3]

Pe măsură ce lumina trece prin unghiul diedru de 60° al prismelor hexagonale de gheață, ea este deviată de două ori, rezultând unghiuri de abatere cuprinse între 22° și 50°. Având în vedere unghiul de incidență⁠(d) pe prisma hexagonală de gheață și indicele de refracție din interiorul prismei , atunci unghiul de abatere poate fi derivat din legea lui Snell⁠(d):

Pentru = 1,309, unghiul de abatere minimă⁠(d) este de aproape 22° (21,76°, când = 40,88°). Mai precis, unghiul de abatere minimă este de 21,84° în medie ( = 1,31); 21,54° pentru lumină roșie ( = 1,306) și 22,37° pentru lumina albastră ( = 1,317).  Această variație a refracției în funcție de lungimea de undă face ca marginea interioară a cercului să fie roșiatică, iar marginea exterioară — albăstruie.

Cristalele de gheață din nori deviază lumina în mod similar, dar numai cele din inelul specific la 22 de grade contribuie la efect pentru un observator aflat la o distanță stabilită. Deoarece nicio lumină nu este refractă în unghiuri mai mici de 22°, în interiorul haloului cerul este mai întunecat.[4]

Un alt fenomen care are ca rezultat un inel în jurul Soarelui sau Lunii – și, prin urmare, uneori confundat cu haloul de 22° – este corona⁠(d). Spre deosebire de haloul de 22°, însă, este produs de picături de apă în loc de cristale de gheață și este mult mai mic și mai colorat.[2]

Relația cu vremea[modificare | modificare sursă]

Halou solar de 22° cu nori cirostratus foarte subțiri.

În folclor, se spune că inelele lunare avertizează că se apropie furtunile.[5] Ca și alte halouri de gheață, cele de 22° apar atunci când cerul este acoperit de nori subțiri cirrus sau cirrostratus care apar adesea cu câteva zile înainte de un mare front de furtună.[6] Cu toate acestea, aceiași nori pot apărea și fără vreo modificare asociată vremii, ceea ce face ca un halou de 22° să nu fie un semn cert de vreme rea.

Halou solar de 22° cu parhelia și arc tangent inferior⁠(d).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Disk with a hole" in the sky”. atoptics.co.uk. 
  2. ^ a b Les Cowley. „22° Circular halo”. Atmospheric Optics. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  3. ^ Tape, Walter; Moilanen, Jarmo. Atmospheric Halos and the Search for Angle x. Washington, DC: American Geophysical Union. p. 15. ISBN 0-87590-727-X. 
  4. ^ Les Cowley. „22° Halo Formation”. Atmospheric Optics. Arhivat din originalul de la . Accesat în .  (Including excellent illustrations and animations.)
  5. ^ „Why a halo around the sun or moon?”. earthsky.org. EarthSky. Accesat în . Lunar halos are signs that storms are nearby. 
  6. ^ Harrison, Wayne (). „Nelson: Ring Around Moon Sign Of Approaching Storm”. The Denver Channel. Denver. TheDenverChannel.com. Arhivat din original la . Accesat în .