Halina Poświatowska

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Halina Poświatowska
Częstochowa, Ławeczka Haliny Poświatowskiej - fotopolska.eu (246717).jpg
Halina Poświatowska
Date personale
Născută [1][2] Modificați la Wikidata
Częstochowa, Polonia Modificați la Wikidata
Decedată (32 de ani) Modificați la Wikidata
Varșovia, Polonia Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Poland.svg Polonia Modificați la Wikidata
Ocupație poetă
artist
scriitoare Modificați la Wikidata
Activitate
Pseudonim used by her  Modificați la Wikidata
Domeniu artistic poezie  Modificați la Wikidata
Studii Colegiul Smith  Modificați la Wikidata

Halina Poświatowska (9 mai 1935, Czestochowa - 11 octombrie 1967, Varșovia), poetă și scriitoare, a fost una dintre cele mai de seamă personalități din literatura poloneză. Este faimoasă pentru poezia ei intelectuală și pasională pe teme ca: moartea, iubirea, existența, personalități istorice, în special femei.

Moare la vârsta de 32 de ani după o a doua operație pe cord pentru a corecta un defect al inimii, dobândit în copilările în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în timpul ocupației naziste în Polonia, care i-a limitat mobilitatea și respirația. Prima operație s-a efectuat în Philadelphia, SUA, în 1958, și i-a prelungit viața cu câțiva ani. Imediat după operație, s-a înscris la Smith College, în Northampton, Massachusetts, unde și-a încheiat studiile pre unniversitare în 3 ani. A refuzat sa-și continue studiile și suportul financiar în SUA, și s-a întors în Polonia unde a obținut o diplomă în Filosofie la Universitatea Jagellonia din Cracovia.

Operele ei sunt incluse în cele patru volume Dzieła, publicate de Wydawnictwo Literackie, Cracovia, Polonia, 1997, din care primele două volume sunt poezii, iar ultimele două proză, respectiv scrisori.

  1. ^ „Halina Poświatowska”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Discogs, accesat în