Gray Davis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gray Davis

Gray Davis on 2 septembrie 2010.
Date personale
Născut (81 de ani)
Bronx, New York City, New York, SUA
Căsătorit cuSharon Ryer Davis
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Religieromano-catolic
Ocupațieavocat
politician Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiSacramento Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Guvernator al Californiei
În funcție
4 ianuarie 1999 – 17 noiembrie 2003
Precedat dePete Wilson
Succedat deArnold Schwarzenegger
Viceguvernator al Californiei
În funcție
2 ianuarie 1995 – 4 ianuarie 1999
Precedat deLeo T. McCarthy
Succedat deCruz Bustamante
Controlor de Stat al Californiei
În funcție
5 ianuarie 1987 – 2 ianuarie 1995
Precedat deKenneth Cory
Succedat deKathleen Connell
Membru al Adunării de Stat a Californiei
În funcție
1982 – 1986
Precedat deHoward Berman
Succedat deTerry Friedman
Șef de cabinet al guvernatorului Californiei
În funcție
1974 – 1981
Precedat deEdwin Meese
Succedat deB. T. Collins

PremiiBronze Star Medal[*][[Bronze Star Medal (United States Armed Forces decoration award)|​]]
White House Fellows[*][[White House Fellows (staff of the U.S. president)|​]]
doctor honoris causa al Universității Bar Ilan[*]
Partid politicDemocrat
Alma materUniversitatea Stanford
Școala de Drept Columbia
ProfesieAvocat
Semnătură
Prezență online

Joseph Graham "Gray" Davis, Jr. (n. 26 decembrie 1942) este un politician din Statele Unite, membru al Partidului Democrat, guvernator al Californiei între 1999 și până la revocarea sa din funcție în 2003. Înainte de a fi guvernator, Davis a fost șef de cabinet al guvernatorului Jerry Brown (1975–1981), membru al adunării de stat a Californiei (1983–1987), controlor de stat al Californiei (ministru de finanțe) (1987–1995), și viceguvernator al aceluiași stat (1995–1999). Davis este licențiat în istorie, absolvind Universitatea Stanford și doctor în drept de la Columbia Law School. A primit Steaua de Bronz pentru participarea cu grad de căpitan la Războiul din Vietnam.

În timpul mandatului de guvernator, Davis a făcut din educație prioritatea numărul unu și statul California a cheltuit în primul său mandat cu opt miliarde de dolari mai mult decât era necesar conform propunerii 98. În timpul lui Davis, punctajele la testele standard din California au crescut cinci ani consecutiv.[1] Davis a semnat prima lege statală din SUA care obliga fabricanții de autovehicule să-și limiteze emisiile de noxe. Davis a susținut legi prin care se interziceau unele arme de foc. El a acționat și în sensul îmbunătățirii relațiilor dintre California și Mexic.[2] Davis și-a început mandatul de guvernator cu procente favorabile în sondaje, dar acestea au scăzut după ce alegătorii l-au acuzat pe Davis pentru criza energiei electrice din California și criza bugetară ce a urmat după explozia balonului dot-comurilor. Alegătorii s-au îndepărtat de el și din cauza eforturilor susținute de strângere de fonduri și a campaniilor negative.[3]

La 7 octombrie 2003, a devenit al doilea guvernator în istoria SUA revocat din funcție prin alegeri. Locul lui Davis a fost luat de republicanul Arnold Schwarzenegger la 17 noiembrie. Davis a fost guvernator 1.778 de zile și a promulgat 5.132 de legi din 6.244, respingând 1.112 dintre acestea.[4] De când a fost revocat, Davis a activat ca lector invitat la UCLA School of Public Affairs și ca avocat la Loeb & Loeb, fiind membru al consiliului director al companiei de animație DiC Entertainment.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Davis Digital Library, Accomplishments”. Gray-davis.com. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Headlines in search show improved relations” [Titlurile din căutări arată îmbunătățirea relațiilor]. Fox.presidencia.gob.mx. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Davis Loyalists Give Cruz Cold Shoulder by Ballon, Marc. JewishJournal.com. Copyright 2006-2007. Accesat la 17 septembrie 2007.
  4. ^ STATE OF TRANSITION: End of the Davis era, Tempered temperament led state de Salladay, Robert The San Francisco Chronicle. Miercuri, 12 noiembrie 2003. Accesat la 22 august 2007.