Gracilidris

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Gracilidris
G. pombero worker from Paraguay
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Artropode
Clasă: Insecte
Ordin: Himenoptere
Familie: Formicidae
Subfamilie: Dolichoderinae
Trib: Leptomyrmecini
Gen: Gracilidris
Wild & Cuezzo, 2006[1]
Specia tip
Gracilidris pombero[2]
Diversitate[3]
2 species

Gracilidris este un gen de furnică dolichoderine cu comportament nocturn; se crede că au dispărut acum 15-20 de milioane de ani, au fost găsite în Paraguay, Brazilia și Argentina și au fost descrise în 2006.[4]

Pentru prima dată, s-a înregistrat că genul de furnici dolichoderine Gracilidris și singura sa specie, G. pombero au fost găsite în bazinul Amazonului, Columbia[5]

Fosila unică existentă în chihlimbar dominican face genul parte din genul Taxon Lazăr. Singura specie existentă cunoscută, "Gracilidris pombero", cuibărește în mici colonii de furnici în sol. Aceste furnici au fost descrise doar foarte recent și se cunosc puține lucruri despre ele.

Specii[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Gracilidris Arhivat în , la Wayback Machine. in Hymenoptera Name Server
  2. ^ „Genus: Gracilidris”. antweb.org. AntWeb. Accesat în . 
  3. ^ Bolton, B. (). „Gracilidris”. AntCat. Accesat în . 
  4. ^ Wild, Alexander L.; Cuezzo, Fabiana (). „Rediscovery of a fossil dolichoderine ant lineage (Hymenoptera: Formicidae: Dolichoderinae) and a description of a new genus from South America”. Zootaxa. 1142: 57–68. doi:10.11646/zootaxa.1142.1.5Accesibil gratuit. hdl:11336/85874. 
  5. ^ Guerrero, Roberto J (). „The First Record of the Genus Gracilidris (Hymenoptera: Formicidae: Dolichoderinae) from Colombia”. Revista Colombiana de Entomología. 37 (1): 159–61. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]