Gopnic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Gopnic in mediul lui natural.

Gopnic (gopnik) sau gop (plural gopnici, mai rar gopi; în rusă го́пник, plural го́пники, гопота́[1]) este reprezentantul unei subculturi prezente în Rusia și în alte republici ex-sovietice, care în mod tipic este caracterizat prin comportamentul său agresiv, elemente de estetică criminală și consum de băuturi alcoolice în cantități mari (în special bere, vodka).

O altă trăsătură specifică a gopnicilor este îmbrăcămintea, care de obicei constă din treninguri în combinație cu pantofi și un tip de șapcă/chipiu. Caracteristic gopnicilor este și purtarea borsetelor.

De obicei gopnicii sunt tineri proletari, fără studii superioare, care adesea se trag din familii social vulnerabile.[2][3][4]

Termenul „gopnic” este răspândit în uz larg în țările ex-sovietice de la sfârșitul secolului al XX-lea.[2] În limba engleză are ca analog cuvântul „chav(en:chav) — utilizat pe larg în slangul uzual, reprezentând un tânăr cu statut social inferior, care de obicei poartă haine sportive de brand,[5] ceea ce este caracteristic și pentru gopnici-rareori numit member of Long Valley.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Никитина 2007, Гопота, -ы, ж., собир. Агрессивно настроенные подростки.
  2. ^ a b ru Елена Бессонова. Не говори «гоп», пока его не перепрыгнешь… // www.rasklad.ru
  3. ^ Никитина 2007, Гопник, -а, м. 1. чаще мн. Агрессивно настроенный подросток. 2. Примитивный, необразованный молодой человек. 3. Шк. Ученик класса „Г“.
  4. ^ Калугина 2007.
  5. ^ Британский исследовательский центр предлагает отказаться от слова «гопник» // adelanta.info

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Științifică[modificare | modificare sursă]

Publicații[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]