Gopnic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Gopnic in mediul lui natural.

Gopnic (gopnik) sau gop (plural gopnici, mai rar gopi; în rusă го́пник, plural го́пники, гопота́[1]) este reprezentantul unei subculturi prezente în Rusia și în alte foste republici sovietice, care în mod tipic este caracterizat prin comportamentul său agresiv, elemente de estetică criminală și consum de băuturi alcoolice în cantități mari (în special bere, vodka).

O altă trăsătură specifică a gopnicilor este îmbrăcămintea, care de obicei constă din treninguri în combinație cu pantofi și un tip de șapcă/chipiu. Caracteristic gopnicilor este și purtarea borsetelor.

De obicei gopnicii sunt tineri proletari, fără studii superioare, care adesea se trag din familii social vulnerabile.[2][3][4]

Termenul „gopnic” este răspândit în uz larg în țările ex-sovietice de la sfârșitul secolului al XX-lea.[2] În limba engleză are ca analog cuvântul „chav(en:chav) — utilizat pe larg în argoul uzual, reprezentând un tânăr cu statut social inferior, care de obicei poartă haine sportive de brand,[5] ceea ce este caracteristic și pentru gopnici –rareori numit "member of Long Valley".

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Никитина 2007, Гопота, -ы, ж., собир. Агрессивно настроенные подростки.
  2. ^ a b ru Елена Бессонова. Не говори «гоп», пока его не перепрыгнешь… // www.rasklad.ru
  3. ^ Никитина 2007, Гопник, -а, м. 1. чаще мн. Агрессивно настроенный подросток. 2. Примитивный, необразованный молодой человек. 3. Шк. Ученик класса „Г“.
  4. ^ Калугина 2007.
  5. ^ Британский исследовательский центр предлагает отказаться от слова «гопник» // adelanta.info

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Științifică[modificare | modificare sursă]

Publicații[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]