Gopnic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gopnic în mediul lui natural

Gopnic (gopnik) sau gop (plural gopnici, mai rar gopi; în rusă го́пник, plural го́пники, гопота́[1]) este reprezentantul unei subculturi prezente în Rusia și în alte foste republici sovietice, care în mod tipic este caracterizat prin comportamentul său agresiv, elemente de estetică criminală și consum de băuturi alcoolice în cantități mari (în special bere, vodka).

O altă trăsătură specifică a gopnicilor este îmbrăcămintea, care de obicei constă din treninguri în combinație cu pantofi și un tip de șapcă/chipiu. Caracteristic gopnicilor este și purtarea borsetelor.

De obicei, gopnicii sunt tineri proletari, fără studii superioare, care adesea se trag din familii social vulnerabile.[2][3][4]

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul "gopnic" probabil provine de la acronimul GOP ("Gorodskoye Obșejitie Proletariata", Городское Общежитие Пролетариата = Motelul orășenesc al proletariatului [5]). GOP-urile au fost case pentru săraci și cei abandonați de comunitate, întemeiate de guvernul bolșevic de la Petrograd la puțin timp după Revoluția din octombrie 1917.

Potrivit Dicționarului Explicativ al lui Dahl din Rusia (publicat pentru prima oară în sec. al XIX-lea), un termen argotic vechi pentru "a dormi pe străzi" a fost "гопать" (gopat', ad-litteram "a gopa"), ce avea legătură cu mafia rusească ori cu infractorii din Sankt Petersburg. [6]

Una din primele apariții ale cuvântului "gopnic" în vreun text scris e în cântecul Gopniki de la 1984, al trupei sovietice de muzică rock "Zoopark". [7]

Termenul „gopnic” este răspândit în uz larg în țările ex-sovietice de la sfârșitul secolului al XX-lea.[2] În limba engleză are ca analog cuvântul „ciav(en:chav) — utilizat pe larg în argoul uzual, reprezentând un tânăr cu statut social inferior, care de obicei poartă haine sportive de marcă,[8] ceea ce este caracteristic și pentru gopnici –rareori numit "member of Long Valley".

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Никитина 2007, Гопота, -ы, ж., собир. Агрессивно настроенные подростки.
  2. ^ a b ru Елена Бессонова. Не говори «гоп», пока его не перепрыгнешь… Arhivat în , la Wayback Machine. // www.rasklad.ru
  3. ^ Никитина 2007, Гопник, -а, м. 1. чаще мн. Агрессивно настроенный подросток. 2. Примитивный, необразованный молодой человек. 3. Шк. Ученик класса „Г“.
  4. ^ Калугина 2007.
  5. ^ sau "al muncitorimii"
  6. ^ „Centrul de cercetare britanic propune abandonarea cuvântului "gopnik". Marea Britanie: enciclopedie, știri, fotografii”. http://adelanta.info/. Accesat în 9.X.2022.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor); Legătură externa în |publisher= (ajutor)
  7. ^ „Opinion: Can Slav and gopnik memes do real damage ?”. The Calvert Journal. Accesat în 9.X.2022.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  8. ^ Британский исследовательский центр предлагает отказаться от слова «гопник» // adelanta.info

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Științifică[modificare | modificare sursă]

Publicații[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]