Sari la conținut

Gheorghe Pahonțu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
fotbalist,maestru emerit al sportului
Gheorghe Pahonţu pe Stadionul Petrolul în 1964
Informații generale
Data nașterii
Locul nașterii Ploiești, România
Data decesului (58 de ani)
Locul decesului Ploiești, România
Poreclă Gică fără frică
Cluburi de seniori*
Ani Club Ap (G)
Metalul 1 Mai Ploiești
1951–1969 Petrolul Ploiești 298 (7)
Echipa națională
Ani Țară Ap (G)
1955 România 4 (0)
Echipe antrenate
Victoria Roman
Făurei
Petrolul Teleajen
Caraimanul Bușteni
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului intern

Gheorghe Pahonțu (n. , Ploiești, România – d. , Ploiești, România[1]) a fost un fotbalist, fundaș dreapta și antrenor, maestru emerit al sportului. A activat la clubul sportiv Petrolul Ploiești[2] în perioada 1951-1969.

Biografie sportivă

[modificare | modificare sursă]

Prezent în peste 900 de meciuri sub însemnele fotbalului romanesc a avut 298 meciuri în divizia A, 4 meciuri ca internațional Selecționata « A»,8 la Selecționata «B » și de 15 ori la naționala de tineret. A fost câștigător alături de echipă a campionatelor 1958, 1959,1966 și a Cupei României din 1963[3]. Maestru emerit al sportului din 1966. După retragere activează ca antrenor la F. C. Petrolul - juniori, Victoria Roman, Caraimanul Bușteni, etc.În echipa națională debutează la 12 iunie 1955 cu prilejul meciului disputat la Oslo în compania primei reprezentative a Norvegiei. Acest meci a fost câștigat de România cu 1-0. Participă ca fotbalist al echipei Petrolul în edițiile 1962-1963, 1964-1965, 1967-1968 ale cupei UEFA pe atunci aceasta numindu-se Cupa Orașelor Târguri. A jucat fotbal în partide oficiale pe stadioanele a 35 de țări din Europa, Africa, Asia. În ziarul «Fotbal» din 7 septembrie 1966 în articolul „Vă prezentăm antrenorii și fotbaliștii emeriți” antrenorul său Ilie Oană îl caracterizează astfel: «Cu Pahonțu e o plăcere să lucrezi: atent la fiecare îndrumare primită din partea antrenorului, fie că e vorba de pregătire sau joc, afectuos cu colegii, acroșer din cei mai buni, posesor al unei viteze remarcabile și al unui șut care de multe ori a dat de furcă portarilor, impetuos, exploziv, gata de a repara cu un efort suplimentar fiecare greșeală a coechipierilor, iată atributele care i-au creat lui Pahonțu renumele unui fundaș redutabil și mi-l readuc în minte ca pe unul dintre cei mai buni jucători din câți am pregătit în cariera mea de antrenor» .[4]

Petrolul Ploiești
  1. ^ „Așii Petrolului » Gazeta reconstituie portretele idolilor din trecut, din arhive și prin ochii cronicarilor acelor vremuri”. Gazeta Sporturilor. 
  2. ^ „Gheorghe Pahontu – „Meseriasul" – Doar Petrolul”. 
  3. ^ PRAHOVA, Ziarul. „Gheorghe-Pahontu—campion-cu-Petrolul,-unul-dintre-liderii-generatiei-66 - Ziarul Prahova”. 
  4. ^ „Gheorghe Pahonțu”. sport.de. 
  5. ^ a b Gheorghe Pahonțu pe site-ul National-Football-Teams.com

Legături externe

[modificare | modificare sursă]