Georges Buchard

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Georges Buchard
Georges Buchard championnat de France 15 juin 1922.jpg
Buchard în 1922
Informații personale
Născut(ă) 21 decembrie 1893(1893-12-21)
Harfleur, Franța
Decedat(ă) (93 de ani)
Mont-Saint-Aignan, Franța
Țară Franţa Franța
Armă spadă
Mână stângaci
Club Cercle d'Escrime du Havre

Georges „Géo” Buchard (n. 21 decembrie 1893, Harfleur – d. 22 ianuarie 1987, Mont-Saint-Aignan) a fost un scrimer francez specializat pe spadă. A cucerit șase medalii olimpice, inclusiv două de aur, din patru participări consecutive ale Olimpiade: Paris 1924, Amsterdam 1928, Los Angeles 1932 și Berlin 1936. A fost și triplu campion mondial la individual și dublu campion mondial pe echipe.

Carieră[modificare | modificare sursă]

S-a născut în 1893 în Normandia. Din copilărie s-a dovedit un amator de sport, practicând fotbalul, tenisul, boxul, patinajul și natația. Scrima a descoperit-o din întâmplare. Fratele său cel mai mare, Gustave, nu putea mai întinde brațul complet din cauza unei fracture și i-a fost recomandat să practica scrima. În cele din urmă Gustave a cucerit doi medalii de bronz la Jocurile Olimpice din 1920 de la Antwerpen. Pentru a-l urma pe fratele său, Georges s-a legitimat la clubul de scrimă orașului Le Havre, apoi a devenit prévôt d'armes (asistentul unui maestru de scrimă) în timpul serviciului militar. Și-a luat porecla „Géo” pentru a evita confuzia cu fratele său.

Cariera sa la nivel înalt a debutat în anul 1920 cu medalia de argint la Campionatul Național din Franța, după ce a fost învins de Lucien Gaudin. Avea să devină campion național în 1925 și 1927. S-a retras în anul 1936, după ce și-a rupt degetul mare. De-a lungul carierei a cucerit șase medalii olimpice, inclusiv două de aur pe echipe. A câștigat Campionatul European (de fapt, Campionatul Mondial) de trei ori la individual și de două ori pe echipe. A strâns 115 de selecții în lotul național, căruia i-a fost căpitan de 40 de ori.

Pentru realizările sale a primit distincția de Cavaler al ordinului Legiunii de onoare în 1952. În memoria sa, sala de scrimă din Le Havre îi poartă numele.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • J. Boedec (1989). „Georges Buchard, un Normand olympique”. Revue normande d'histoire du sport (1): 25. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]