Gașca Zurli

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gașca Zurli
Informații generale
AutorMirela Retegan
Gentrupă de muzică și teatru
Ediția originală
Limbă originalălimba română

Ediția tradusă
Prima reprezentație2010
Personaje
Tanti Prezentatoarea, Maya Sorian, Vrăjimaturica, Zdrăngănel, Zâna Bună, Clopoțel, Truli, Yuppi, Vrăjitoarea Tura Vura

Gașca Zurli este o trupă de muzică și teatru pentru copii înființată în 2010. Trupa are personaje care își păstrează idenditatea de la spectacol la spectacol și abordează teme educaționale pentru cei mici.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Trupa a fost înființată de Mirela Retegan și în 2010 a început să organizeze spectacole pentru copii în întreaga țară.[1] Personajele cu care a început trupa sunt: Tanti prezentatoare, Fețița Zurli, Tasha, Zâna Bună și vrăjitoarea Tura Vura.[2] Apoi periodic au fost introduse noi personaje precum Yuppi, Zdrăngănel, Clopoțel, Băiețelul Zurli, Vrăjimăturica, Zâmbetul, Mulțumesc și Pinguinul Magelan[3]

Gașca Zurli a fost prezentă în spectacole organizate de ea, la evenimente locale și în festivaluri, atât în țară cât și în străinătate.[4][5]

Colaborări[modificare | modificare sursă]

Gașca Zurli a avut câteva emisiuni la Televiziunea Română în 2013. În 2019 colaborarea urma să fie reluată. [6] În 2021 Gașca Zurli a colaborat cu Narcisa Suciu pentru realizarea melodiei Spune-mi, mami care a fost lansată de 1 iunie de Ziua copilului.[7]

Gazeta Sporturilor din 2017 a avut periodic în cadrul pachetelor de promovare și produse ale Găștii Zurli cum ar fi cărțile Vreau pupic de noapte bună, Grădinița de legume sau CD-urile Puterea zâmbetului sau Hai la masă.[8][9]

În 2022, împreună cu Poliția română, trupa s-a implicat într-un proiect de educație rutieră pentru copii.[10]

Publicații[modificare | modificare sursă]

În 2019 apare la editura Zurli și apoi Bookzone o serie de cinci volume de povești pentru copii între 5 și 10 ani. Poveștile Zurli, scrise de Mirela Retegan au personajele din Gașca Zurli. În 2021 Mirela Retegan împreună cu Maya Sorian lansează cartea 7 povești pentru 7 zile cu Gașca Zurli, carte publicată la editura Humanitas Junior, ISBN: 9789735071325.

Personaje[modificare | modificare sursă]

• Fetița zurli

• Truli

Discografie[modificare | modificare sursă]

  • Tribam, Tribum, 2010
  • Uite, vine Mos Craciun!, A&A records, 2013
  • Am o casuta mica, A&A records, 2014

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Emisinea Nu există nu se poate, cu Andreea Marin la Televiziunea Română, invitată Mirela Retegan, 25 noiembrie 2020

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Tiribam Tiribum sau alt fel de a face teatru pentru copii | In joaca”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Gabriela, Dumba (). „Cum arată Fetița Zurli, fără costumații și machiaj. E actriță și are 32 de ani”. Viva.ro. Accesat în . 
  3. ^ Stoian, Inga (). „Mirela Retegan: "Gasca Zurli a inceput din nevoile mele de mama". SuperBebe. Accesat în . 
  4. ^ CSID, Redactia (). „Gașca Zurli cucerește România”. CSID: Ce se întâmplă Doctore?. Accesat în . 
  5. ^ Badea, Florina (). „Gasca Zurli se intoarce din turneu si poposeste la Sala Polivalenta”. Florina Badea. Accesat în . 
  6. ^ „Gașca Zurli revine la TVR 1. Când vor fi programate emisiunile trupei de teatru pentru copii”. Paginademedia.ro. Accesat în . 
  7. ^ Constantin, Florentina. "Lunea trecută, murisem". Narcisa Suciu, la un pas de moarte: Nu am spus nimănui. Nu știam dacă mai apuc să trăiesc”. DCNews. Accesat în . 
  8. ^ „Cartea ZURLI, Grădinița de legume, din 28 mai - la chioșcuri” (în engleză). Bookuria. . Accesat în . 
  9. ^ „Cel mai așteptat CD pentru copii de la Gașca Zurli: Hai la masă, împreună cu Gazeta Sporturilor”. . Accesat în . 
  10. ^ „„Verde la educație pentru circulație" se mută online: Fundația Zurli, în parteneriat cu Poliția Română și susținuți de Lidl România,duce lecțiile de educație rutieră pentru copii pe o platformă digitală interactivă. În centrul platformei stă un serial prezentat de Gașca Zurli”. Suceava News Online. . Accesat în .