Future Nostalgia (album de Dua Lipa)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Future Nostalgia
Copertă nedisponibilă
Album de studio de Dua Lipa
Lansare27 martie 2020
Înregistrare2018-2020
GenPop, Disco
Durată37:17
Casă de discuriWarner Records
Limba originarălimba engleză  Modificați la Wikidata
ProducătorJeff Bhasker[*][[Jeff Bhasker (muzician american)|​]]  Modificați la Wikidata
Cronologie – Dua Lipa
Dua Lipa (2017) Future Nostalgia

Future Nostalgia este al doilea album de la Dua Lipa. A fost lansat pe 27 martie 2020 de Warner Records, după ce a scăpat în totalitate cu două săptămâni înainte de lansarea inițială, 3 aprilie 2020. Începând la munca albumului la începutul anului 2018, Lipa a înscris scriitori și producători precum Jeff Bhasker, Ian Kirkpatrick, Stuart Price, Monsters and the Strangerz și alții pentru a crea melodii disco și pop cu un sentiment nostalgic și electronic. Sonic, Dua și-a găsit inspirația în muzica artiștilor pe care i-a ascultat în adolescență, precum cea a lui Gwen Stefani, Madonna, Moloko, Blondie și Outkast. Albumul a fost precedat de trei single-uri și un single promoțional. Don't Start Now a fost lansat pe 1 noiembrie 2019, drept single-ul principal al albumului, obținând un succes critic și comercial. Piesa s-a clasat pe locul doi în topul Billboard Hot 100. Piesa principală a fost lansată ca single promoțional pe 13 decembrie 2019. Physical și Break My Heart au fost lansate ca fiind al doilea și respectiv al treilea single. Hallucinate a fost lansat ca al patrulea single pe 10 iulie 2020. Pentru a promova albumul, Lipa a anunțat Turneul Future Nostalgia, începând din ianuarie 2021.

După lansarea sa, Future Nostalgia a primit aclamări din partea criticilor muzicali, mulți dintre ei lăudând coeziunea și producția sa.

Producție[modificare | modificare sursă]

După lansarea albumului Dua Lipa: Complete Edition în octombrie 2018, Lipa a anunțat un nou single intitulat Swan Song. Pe 24 ianuarie 2019, single-ul a fost lansat pentru filmul Alita: Battle Angel și a fost întâmpinat de un succes comercial moderat. În aceeași lună, Lipa a declarat că a petrecut anul trecut în procesul de scriere pentru un al doilea album de studio.[1] În timp ce discuta despre sunetul albumului, Lipa a comentat că ar fi o înregistrare pop "nostalgică" care se simte ca "o clasă de dans".[2] În ceea ce privește dezvoltarea albumului, Lipa a declarat:

Ceea ce voiam să fac cu acest album a fost să mă desprind de zona mea de comfort și să mă provoc să fac muzică care simțea că poate sta alături de unele dintre melodiile mele preferate clasice, în timp ce mă simt în continuare proaspătă și unică a mea. Sunetul meu s-a maturizat în mod natural pe măsură ce am crescut, dar am vrut să păstrez aceeași sensibilitate pop ca și pe prima înregistrare.[3]

În urma lansării single-ului principal Don't Start Now, Future Nostalgia și turneul său în arenă au fost anunțate în decembrie 2019.[4] Lipa a declarat că albumul a fost inspirat de artiști printre care Madonna, Gwen Stefani, Moloko, Blondie și Outkast. Ea a spus că albumul va prezenta mult mai mult, un element live inspirat de turneu cu trupa ei, dar mixat împreună cu producția electronică modernă.[4]

Pe 29 ianuarie 2020, cântăreața a dezvăluit coperta albumului, împreună cu data lansării din 3 aprilie 2020.[5] Pe 23 martie 2020, Lipa a anunțat o dată de lansare anterioară din 27 martie 2020, în care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lansarea muzicii în timpul pandemiei de Coronavirus.[6] Anunțul a venit în urma scăpării albumului.[7] Lucrarea pentru coperta albumului a fost făcută de fotograful francez Hugo Comte.[8]

Înregistrare[modificare | modificare sursă]

Lipa a început să înregistreze albumul în ianuarie 2018 și l-a terminat în februarie 2020.[9] Ea a înregistrat aproape 60 de melodii în timpul producției albumului.[10] Lipa a colaborat cu producătorii Nile Rodgers[11], Max Martin[12], Mark Ronson[13] și Pharrell Williams[14], cu cântăreți precum Normani, Ariana Grande și Miley Cyrus, însă niciuna dintre colaborări nu a ajuns la lista de piese finale a albumului. Single-ul Un Dia în colaborare cu J Balvin, Bad Bunny și Tainy a fost înregistrat în timpul sesiunilor pentru Future Nostalgia.[15]

Future Nostalgia a fost produs de colaboratorii precedenți ai lui Lipa Koz, Ian Kirkpatrick și TMS, precum și cei cu care a colaborat pentru prima dată Jeff Bhasker, Jason Evigan, SG Lewis, Lindgren, The Monsters & Strangerz, Stuart Price, Take a Daytrip și Andrew Watt. Lipa a lucrat anterior cu Koz, Kirkpatrick și TMS la albumul ei de debut. Koz a fost cel mai frecvent producător de pe album, producând patru dintre piesele ei și co-scriind două. Price, care este cunoscut pentru co-producerea albumului Confessions on a Dance Floor de la Madonna, nu are credite de scriere pe album, cu toate acestea, el a produs trei melodii și ține loc de producător suplimentar la una dintre melodiile albumului. Evigan a produs o melodie și a co-scris două, în timp ce Kirkpatrick, care este cunoscut pentru producerea melodiei New Rules, a scris și a produs două piese. Bhasker, TMS, Lewis, Watt, The Monsters & Strangerz, Lindgren și Take a Daytrip au doar un singur credit de producție și scriere. Alți artiști cu credite de scris sunt Julia Michaels, Tove Lo și Emily Warren.

Unul dintre studiourile la care a lucrat a fost Geejam Studios din Jamaica.[13] Inițial, ea a intenționat să numească albumul Glass House.[16] După ce a lucrat la album timp de aproape un an, Lipa a venit cu un nou titlu de album, Future Nostalgia, în timp ce se afla în drum spre o emisiune radio din Las Vegas, în perioada premiilor American Music Awards 2018.[17][18] După ce s-a gândit la titlu, Lipa a lucrat de la capăt, gândindu-se la sunetul și conținutul liric dorit de ea.[17] Levitating a fost înregistrată la scurt timp după redenumirea albumului și a fost prima piesă înregistrată ce apare pe lista finală a albumului.[19][20] Glass House a fost folosit mai târziu ca o lirică în piesa de titlu a albumului.[21]

Lista de piese[modificare | modificare sursă]

Lista pieselor din Future Nostalgia[22]
Nr. TitluProducători Lungime
1. Future Nostalgia”   3:04
2. Don't Start Now”  
  • Kirkpatrick
  • Ailin[2]
3:03
3. „Cool”  
3:29
4. Physical”  
3:13
5. „Levitating”  
  • Koz
  • Price
3:23
6. „Pretty Please”  
  • Kirkpatrick
  • Juan Ariza[6]
3:14
7. „Hallucinate”  
  • Price
  • SG Lewis
  • Lauren D'Elia[7]
3:28
8. „Love Again”  
4:18
9. Break My Heart”   3:41
10. „Good in Bed”   3:38
11. „Boys Will Be Boys”  
2:46
Lungime totală:
37:17
Future Nostalgia Ediția Japoneză (piese bonus)[23]
Nr. Titlu Lungime
12. „Don't Start Now” (Live in LA remix) 5:40
13. „Don't Start Now” (Purple Disco Machine remix) 3:36
14. „Physical” (Leo Zero Disco remix) 4:18
Lungime totală:
51:42

Clasamente[modificare | modificare sursă]

Chart (2020) Peak
position
Australian Albums (ARIA)[24] 1
Austrian Albums (Ö3 Austria)[25] 2
Belgian Albums (Ultratop Flanders)[26] 2
Belgian Albums (Ultratop Wallonia)[27] 5
Canadian Albums (Billboard)[28] 2
Croatian Albums (HDU)[29] 1
Czech Albums (ČNS IFPI)[30] 1
Danish Albums (Hitlisten)[31] 4
Dutch Albums (MegaCharts)[32] 2
Estonian Albums (Eesti Tipp-40)[33] 1
Finnish Albums (Suomen virallinen lista)[34] 1
French Albums (SNEP)[35] 5
German Albums (Media Control)[36] 4
Greek Albums (IFPI)[37] 6
Hungarian Albums (MAHASZ)[38] 1
Icelandic Albums (Plötutíðindi)[39] 5
1
Italian Albums (FIMI)[40] 3
Japan Hot Albums (Billboard Japan)[41] 26
Japanese Albums (Oricon)[42] 24
Latvian Albums (LAIPA)[43] 1
Lithuanian Albums (AGATA)[44] 1
New Zealand Albums (Recorded Music NZ)[45] 1
Norwegian Albums (VG-lista)[46] 2
Polish Albums (ZPAV)[47] 4
Portuguese Albums (AFP)[48] 2
Scottish Albums (OCC)[49] 1
Slovak Albums (ČNS IFPI)[50] 2
Korean Albums (GAON)[51] 29
Spanish Albums (PROMUSICAE)[52] 2
Swedish Albums (Sverigetopplistan)[53] 4
Swiss Albums (Schweizer Hitparade)[54] 4
UK Albums (OCC)[55] 1
US Billboard 200[56] 4

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sheffield, Rob (). „Dua Lipa's New Rules for 2019”. Rolling Stone. Accesat în . 
  2. ^ Savage, Mark (). „Dua Lipa reveals nerves about new album”. BBC News. Accesat în . 
  3. ^ Storey, Katie (). „Dua Lipa explains exactly what Future Nostalgia means as she prepares to drop new album”. Metro. Accesat în . 
  4. ^ a b Reilly, Nick (). „Dua Lipa announces 2020 UK arena tour and shares new album title”. NME. Accesat în . 
  5. ^ Aniftos, Rania (). „Dua Lipa Reveals 'Future Nostalgia' Album Release Date”. Billboard. Accesat în . 
  6. ^ Rossignol, Derrick (). „Dua Lipa emotionally announces 'Future Nostalgia' will be released sooner than expected”. Uproxx. Accesat în . 
  7. ^ „Dua Lipa's album leaks with racy lyrics about sex”. The List. . Accesat în . 
  8. ^ Slater, Bailey (). „Dua Lipa - Future Nostalgia Album Review”. Wonderland. Accesat în . 
  9. ^ McNeilage, Ross. „Dua Lipa is Starting Work On Her Second Album”. MTV. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ Cliff, Aimee (). „It's a Dua party”. The Face. Accesat în . 
  11. ^ Silver, Michael (). „Dua Lipa Is in the Studio With Nile Rodgers”. Billboard. Accesat în . 
  12. ^ Daly, Rhian (). „Dua Lipa has been working with Max Martin and says second album has to be 'a new chapter in my life'. NME. Accesat în . 
  13. ^ a b Weiner, Jonah (). „Dua Lipa: Pop's Warrior of Love”. Rolling Stone. Accesat în . 
  14. ^ Spruch, Kirsten (). „Dua Lipa Hits the Studio With Pharrell: See the Photo”. Billboard. Accesat în . 
  15. ^ Urdaneta, Diego (). „J Balvin, Dua Lipa, Tainy, Bad Bunny y la búsqueda de un himno global” [J Balvin, Dua Lipa, Tainy, Bad Bunny and the search for a global anthem]. Vice (în Spanish). Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ „Dua Lipa Announces Future Nostalgia Deluxe Edition: 10 Things We Learnt During Roman Kemp's Instagram Live”. CapitalFM. . Accesat în . 
  17. ^ a b Willman, Chris (). „Dua Lipa on 'Future Nostalgia' as the Happy Album Fans Need 'Especially During This Time'. Variety. Accesat în . 
  18. ^ Zemler, Emily (). „Dua Lipa Announces 'Fresh and Futuristic' New Album 'Future Nostalgia'. Rolling Stone. Accesat în . 
  19. ^ Nelson, Jeff (). „Dua Lipa Is the Future of Pop: Inside the Making of Her New Album Future Nostalgia”. People. Accesat în . 
  20. ^ Ganz, Caryn (). „Dua Lipa's Unplanned, Uncertain, Unprecedented Album Launch”. New York Times. Accesat în . 
  21. ^ Lipa, Dua (). „Dua Lipa - Future Nostalgia (Official Lyrics Video)”. YouTube. Accesat în . 
  22. ^ Future Nostalgia. Dua Lipa. Warner. 2020. 
  23. ^ Future Nostalgia Dua Lipa CD Album”. CDJapan (în engleză). Japan: Neowing. Accesat în . 
  24. ^ "Dua Lipa – Future Nostalgia". Australiancharts.com. Hung Medien. Retrieved 24 April 2020.
  25. ^ "Dua Lipa - Future Nostalgia" (In German). Austriancharts.at. Hung Medien. Retrieved 9 April 2020.
  26. ^ "Dua Lipa – Future Nostalgia" (In Dutch). Ultratop.be. Hung Medien. Retrieved 3 April 2020.
  27. ^ "Dua Lipa – Future Nostalgia" (In French). Ultratop.be. Hung Medien. Retrieved 3 April 2020.
  28. ^ "Illegal name entered Dua Lipa/Dua+Lipa/chart?f=309 Dua Lipa Album & Song Chart History" Billboard Canadian Albums Chart for Dua Lipa. Prometheus Global Media. Retrieved 24 April 2020.
  29. ^ „Lista prodaje 19. tjedan 2020. (04.05.2020. – 10.05.2020.)” (în Croatian). HDU. Arhivat din original la . Accesat în . 
  30. ^ "Top 50 Prodejní". Czech Albums. ČNS IFPI. Note: On the chart page, select 202014 on the field besides the word "Zobrazit", and then click over the word to retrieve the correct chart data. Retrieved 7 April 2020.
  31. ^ "Dua Lipa – Future Nostalgia". Danishcharts.com. Hung Medien. Retrieved 24 April 2020.
  32. ^ "Dua Lipa – Future Nostalgia". Dutchcharts.nl. Hung Medien. Retrieved 10 April 2020.
  33. ^ Nestor, Siim (). „EESTI TIPP-40 MUUSIKAS: Dua Lipa keeras The Weekndil kaela kahekorra”. Eesti Ekspress (în Estonian). Arhivat din original la . Accesat în . 
  34. ^ "Dua Lipa: Future Nostalgia" (in Finnish). Musiikkituottajat – IFPI Finland. Retrieved 5 April 2020.
  35. ^ „Top Albums (Week 22, 2020)” (în French). Syndicat National de l'Édition Phonographique. Arhivat din original la . Accesat în . 
  36. ^ "Longplay-Chartverfolgung at Musicline". Musicline.de. Media Control. Retrieved 3 April 2020.
  37. ^ „IFPI Chart”. IFPI Greece. Accesat în . 
  38. ^ "Archívum – Slágerlisták – MAHASZ – Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége". Mahasz.hu. LightMedia. Retrieved 17 July 2020.
  39. ^ „TÓNLISTINN – PLÖTUR” (în Icelandic). Plötutíðindi. Arhivat din original la . Accesat în . 
  40. ^ "Dua Lipa – Future Nostalgia". Italiancharts.com. Hung Medien. Retrieved 4 April 2020.
  41. ^ „Billboard Japan Hot Albums 2020/4/13”. Billboard Japan (în Japanese). Arhivat din original la . Accesat în . 
  42. ^ "Oricon Top 50 Albums" (In Japanese). Oricon. Retrieved 8 April 2020.
  43. ^ „Mūzikas Patēriņa Tops/ 14. nedēļa” (în Latvian). LAIPA. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  44. ^ „ALBUMŲ TOP100” (în Lithuanian). AGATA. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  45. ^ "Dua Lipa – Future Nostalgia". Charts.org.nz. Hung Medien. Retrieved 4 April 2020.
  46. ^ "Dua Lipa – Future Nostalgia". Norwegiancharts.com. Hung Medien. Retrieved 4 April 2020.
  47. ^ "Oficjalna lista sprzedaży :: OLIS - Official Retail Sales Chart" (In Polish). OLiS. Polish Society of the Phonographic Industry. Retrieved 7 May 2020.
  48. ^ "Dua Lipa – Future Nostalgia". Portuguesecharts.com. Hung Medien. Retrieved 9 April 2020.
  49. ^ "20200410 Top 40 Scottish Albums Archive | Official Charts". UK Albums Chart. The Official Charts Company. Retrieved 11 April 2020.
  50. ^ „Slovak Albums – Top 100” (în Slovak). ČNS IFPI. Arhivat din original la . Accesat în .  Note: On the chart page, select "SK – Albums – Top 100" and then 202014 in the boxes at the top, and then click the word "Zobrazit" to retrieve the correct chart data
  51. ^ "South Korea GAON Albums Chart". On the page, select "{{{year}}}" and then "2020.04.26~2020.05.02" to obtain the corresponding chart. Korean Charts. GAON. Retrieved 7 May 2020.
  52. ^ „Top 100 Albums: Week 27 (2020)”. El portal de Música (în spaniolă). Productores de Música de España. Arhivat din original la . Accesat în . 
  53. ^ "Dua Lipa – Future Nostalgia". Swedishcharts.com. Hung Medien. Retrieved 4 April 2020.
  54. ^ "Dua Lipa – Future Nostalgia". Swisscharts.com. Hung Medien. Retrieved 8 April 2020.
  55. ^ "20200410 Top 40 Official UK Albums Archive | Official Charts". UK Albums Chart. The Official Charts Company. Retrieved 11 April 2020.
  56. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite BB200