Frumoasa adormită

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
„Frumoasa adormită”
Prince Florimund finds the Sleeping Beauty - Project Gutenberg etext 19993.jpg
AutorCharles Perrault  Modificați la Wikidata
Titlu originalLa Belle au Bois Dormant
Țara primei aparițiiFranța  Modificați la Wikidata
Limbălimba franceză  Modificați la Wikidata
Genbasm  Modificați la Wikidata
Publicată în Les Contes de ma mère l'Oye[*][[Les Contes de ma mère l'Oye (collection of fairy tales)|​]]  Modificați la Wikidata
Data publicării  Modificați la Wikidata
„Frumoasa adormită” de Henry Meynell Rheam

Frumoasa adormită” (franceză: La Belle au bois dormant "Frumoasa adormită din pădure") de Charles Perrault sau (în germană:) Dornröschen de Frații Grimm este un basm clasic despre o frumoasă prințesă, o pădure și un chipeș prinț. Versiunea culeasă de frații Grimm este o variantă transmisă oral a poveștii literare publicată de Charles Perrault în Histoires ou contes du temps passé din 1697.[1] Aceasta în schimb a fost ispirată de Sole, Luna, e Talia, o poveste scrisă de poetul italian Giambattista Basile (publicată postum în 1634), care la rândul ei este inspirată de alte povești din folclor. Cea mai veche variantă cunoscută este Perceforest, compusă anonim între 1330 și 1344 și publicată prima dată în 1528. Povestea a inspirat numeroase alte lucrări de artă (picturi, lucrări scrise, muzică, film).

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Bottigheimer, Ruth. (2008). "Before Contes du temps passe (1697): Charles Perrault's Griselidis, Souhaits and Peau". The Romantic Review, Volume 99, Number 3. pp. 175–189.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons-logo.svg Materiale media legate de Frumoasa adormită la Wikimedia Commons

Vezi și[modificare | modificare sursă]