Vineri 13: Capitolul final

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Friday the 13th: The Final Chapter)
Jump to navigation Jump to search
Friday the 13th: The Final Chapter
RatingRating.gif
Genfilm de groază[1][2]
film de adolescenți[*]
film slasher  Modificați la Wikidata
RegizorJoseph Zito[*][3][4][1]  Modificați la Wikidata
ProducătorFrank Mancuso, Jr.[*]  Modificați la Wikidata
DistribuitorParamount Pictures  Modificați la Wikidata
StudioParamount Pictures  Modificați la Wikidata
Director de imagineJoão R. Fernandes[*]  Modificați la Wikidata
MontajJoel Goodman[*]  Modificați la Wikidata
MuzicaHarry Manfredini[*]  Modificați la Wikidata
DistribuțieKimberly Beck[*][3][4][5]
Erich Anderson[*][3][5]
Corey Feldman[*][4][2][5]
Peter Barton[*][5]
Crispin Glover[*][5]
Ted White[*][4][5]
Judie Aronson[*][4][5]
Camilla More[*][5]
Bruce Mahler[*][5]
Lawrence Monoson[*][5]
Carey More[*][5]
Wayne Grace[*][5]  Modificați la Wikidata
Premiera
[6]  Modificați la Wikidata
Durata91 min.  Modificați la Wikidata
ȚaraStatele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiNew Jersey  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
Website oficialhttp://fridaythe13thfilms.com/films/friday4.html  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Rotten Tomatoes
CineMagia
AlloCiné
Allmovie
Metacritic
MovieMeter
Elonet
ČSFD
KinoPoisk
TV.com
cine.gr
PORT.hu

Vineri 13: Capitolul final este un film din 1984 regizat de Joseph Zito, al patrulea din seria de filme de groază slasher Vineri 13. [7]

Jason Voorhees (/ vɔːrhiːs /) este personajul principal din serialul de vineri al 13-lea. A apărut pentru prima dată vineri, 13 octombrie 1980, ca tânăr fiu al doamnei Voorhees, care a fost portretizat de Ari Lehman. Creat de Victor Miller, cu contribuțiile lui Ron Kurz, Sean S. Cunningham și Tom Savini, Jason nu intenționa inițial să poarte seria ca principal antagonist. Personajul a fost ulterior reprezentat în diverse alte media, printre care romane, jocuri video, cărți de benzi desenate și un film încrucișat, cu un alt personaj de film de groază, Freddy Krueger.

Personajul a fost în primul rând un antagonist în filme, fie prin urmărirea și uciderea celorlalte personaje, fie acționând ca o amenințare psihologică pentru protagonist, așa cum este cazul Vineri 13: Un început nou. De la portretul lui Lehman, personajul a fost reprezentat de numeroși actori și cascadori, câteodată de mai multe ori; acest lucru a provocat unele controverse cu privire la cine ar trebui să primească credit pentru portret. Kane Hodder este cel mai cunoscut dintre cascadorii care îl interpretează pe Jason Voorhees, jucând personajul în patru filme consecutive. [3] [4]

Aspectul fizic al personajului a trecut prin numeroase transformări, cu diverse artiști speciali de machiaj care își fac amprenta asupra designului personajului, inclusiv artistului de machiaj Stan Winston. Designul inițial al lui Tom Savini a stat la baza multor încarnări ulterioare. Marca de portari de hochei marcată nu a apărut până vineri, 13 a treia parte. De vineri, al 13-lea Parte VI: Jason Lives, regizorii au dat puterea lui Jason supraumană, puteri regenerative și aproape invulnerabilitate. El a fost văzut ca un personaj simpatic, a cărui motivație de ucidere a fost citată ca fiind condusă de acțiunile imorale ale victimelor sale și de furia sa asupra faptului că s-au înecat drept copil. Jason Voorhees a fost prezentat în diverse reviste de umor, referindu-se la filme de lung metraj, parodizat în seriile de televiziune, și a fost inspirația pentru o bandă de punk de groază. Mai multe linii de jucărie au fost lansate pe baza diferitelor versiuni ale personajului de la filmele de vineri, 13. Masca de hochei a lui Jason Voorhees este o imagine larg recunoscută în cultura populară [6].Șș

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0087298/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b http://stopklatka.pl/film/piatek-trzynastego-ostatni-rozdzial, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c http://stopklatka.pl/film/piatek-trzynastego-ostatni-rozdzial, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b c d e http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=15989.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ a b c d e f g h i j k l http://www.imdb.com/title/tt0087298/fullcredits, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ https://www.zweitausendeins.de/filmlexikon/?sucheNach=titel&wert=25472  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ Vineri 13: Capitolul final, cinemagia.ro