Frasin, Ucraina

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Frasin, Transcarpatia)
Frasin
Ясіня
—  Așezare de tip urban  —

Stemă
Stemă
Frasin se află în Regiunea Transcarpatia
Frasin
Frasin
Frasin (Regiunea Transcarpatia)
Poziția geografică
Frasin se află în Ucraina
Frasin
Frasin
Frasin (Ucraina)
Poziția geografică
Coordonate: 48°15′32″N 24°21′18″E ({{PAGENAME}}) / 48.25889°N 24.35500°E

Țară Ucraina
Regiune Transcarpatia
Raion Raionul Rahău
Comunitate teritorială[*]Iasineanska selîșcina hromada[*][[Iasineanska selîșcina hromada (hromada in Rakhiv Raion, Zakarpattia Oblast, Ukraine)|​]]

Cod KOATUU2123656200

ComponențăStebnîi

Suprafață
 - Total1,46 km²
Altitudine650 m.d.m.

Populație (2004)
 - Total9 100 (01.01.2011)[1] locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal90630
Prefix telefonic3132

Localități înfrățite
 - ColomeeaUcraina

Prezență online

Frasin sau Iasinia (în maghiară Körösmezö, în slovacă Jasyna, în ucraineană Ясіня) este o localitate urbană din raionul Rahău (Regiunea Transcarpatia, Ucraina).

Geografie[modificare | modificare sursă]

Orașul este situat pe râul Tisa Neagră la confluența cu râul Lazeșcina, în apropierea pasului Tătarilor.

Nume[modificare | modificare sursă]

Yasinya este un nume ucrainean modern. Yasinye este un nume Huțul. Yasin (Yidd. ясин, Jasin) este un nume istoric evreiesc. Keresmeze ( maghiară : Kőrösmező ) este un nume istoric maghiar; menționat pentru prima dată în izvoarele din 1555 ca Kreusmezew. Frasin ( română: Frasin ) este un nume românesc istoric. Și-a luat numele de la faptul că era situat într-o pădure de frasin, numele ucrainean provine din maghiară (slavă: „jaszeny” = frasin).

Originea numelui[modificare | modificare sursă]

Potrivit legendei, Ivan Struk din Galiția păștea oi pe această parte a munților, dar o zăpadă adâncă bruscă l-a împiedicat să conducă turma acasă. Deci a făcut o stână din cenușă și s-a dus la a lui. Când s-a întors, a găsit turma întreagă și nevătămată și, de asemenea, cu urmași. În semn de recunoștință față de Dumnezeu, a construit o biserică de lemn, care a fost poreclit Strukivskaya. De atunci, frasinul a devenit un simbol al satului și al numelui său. Și acum stema lui Yasinya îl prezintă pe ciobanul Ivan Struk, un copac verde și o turmă.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Este menționat pentru prima dată în 1555 sub numele de Kreusmezew. La sfârșitul anilor 1500, a fost deținută de Karolienii maghiari. Locuitorii săi au luat parte la Răscoala lui Rákóczi și la Revoluția Maghiară din 1848 (în cel din urmă, Ivan Pintye a condus armata), care au fost urmate de represalii austriece.

Biserica sa romano-catolică a fost construită în 1785. În 1882, a fost deschisă o școală primară în limba maghiară. În 1896, a fost scena marilor sărbători ale mileniului, în cadrul cărora a fost ridicată o coloană memorială din marmură gri, înălțime de 2,5 m, în fața primăriei, dar care nu mai există astăzi.

Republica Huțulă și diferite ocupații[modificare | modificare sursă]

Până la Tratatul de la Trianon, a aparținut raionului Rahău din județul Maramureș. La 8 noiembrie 1918, locuitorii din Frasin și din satele din jur au format Consiliul Popular Huțul, iar a doua zi au proclamat Republica Huțulă, care și-a exprimat intenția de a se alătura Ucrainei. (Chiar și în acea lună, a deschis o reprezentanță în Stanyslav în Galiția.) Pe 22 decembrie, unități ale armatei maghiare au intrat în Frasin, iar reprezentanții Sfatului Popular au fugit în munții din jur. În 7-8 ianuarie 1919, Consiliul Popular Huțul a declanșat o răscoală la Frasin, iar după câteva zile, plecând de la așezare, a ocupat întregul raionul Rahău. Ascensiunea militară a Sfatului Popular a fost împiedicată doar de armata română care a invadat regiunea, care până în 11 iunie 1919 lichidase complet fără luptă activitățile Sfatului Popular Huțul. A fost reocupată la scurt timp de Ungaria în iulie 1919 și a trecut la Cehoslovacia conform Tratatului de la Trianon.

Biserica de lemn din Frasin (1920).

În timpul perioadei cehoslovace, cele mai influente personalități din viața publică locală au fost frații Klimpus, care cultivau în Frasin și în jurul lui, iar mai târziu s-au angajat în activități antreprenoriale. Unul dintre ei, Dmitro Ivanovici Klimpus, a fost comandantul Carpatilor Sic între 1938 și 1939. În martie 1939, trupele maghiare au ocupat părțile Subcarpatiei care nu fuseseră returnate prin deciziile Vienei, inclusiv Frasin.

În 1941, în timpul deportărilor de la Camenița, aici au fost adunați evrei fără cetățenie maghiară, care au fost transportați ulterior pe teritoriul Galiției ocupat de germani, unde au fost uciși de trupele germane SS.

La 14 octombrie 1944, unitățile Frontului al 4-lea ucrainean au ocupat așezarea. A fost dat Uniunii Sovietice în 1945.

Până în 2020, a inclus Stebnîi, Tîbava și Lazeșciîna.

Demografie[modificare | modificare sursă]

Diferite grupuri etnice în centrul orașului Frasin (începutul secolului al XX-lea).



Componența lingvistică a așezării de tip urban Frasin

     Ucraineană (89,46%)

     Maghiară (8,22%)

     Țigănească (1,22%)

     Alte limbi (0,97%)

Conform recensământului din 2001, majoritatea populației așezării de tip urban Frasin era vorbitoare de ucraineană (89,46%), existând în minoritate și vorbitori de maghiară (8,22%) și țigănească (1,22%).[2]

Transport[modificare | modificare sursă]

Gara Frasin (1907).

Așezarea este atinsă de linia de cale ferată Ivano-Frankivsk-Deljatin-Rahău.

Turism[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn din Frasin.
Biserica „Plitovate” Petru și Pavel.
  • Biserica de lemn din Frasin apare pe mai multe timbre ale zonei, inclusiv pe prima ștampilă a Carpato-Ucrainei.[3][4]
  • La începutul satului se află biserica greco-catolică de lemn „Strukovska” construită în 1824 pe un deal închinat Sfintei Treimi. Turnul său a fost construit în 1813. Conține un iconostas din secolul al XVII-lea. Un pod suspendat peste Tisa duce la el.
  • Biserica „Plitovate” Petru și Pavel, construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea, se află la hotarul Mezőhát, în interiorul căreia se află sculpturi în lemn de la sfârșitul anilor 1700.
Vedere de la Pasul Iablonița spre satele Frasin și Svidovets
  • Este un important centru turistic de unde pornesc traseele de drumeții către munții din jur.
  • Pe munții din apropierea așezării se află rămășițele de buncăre aparținând ecluzelor de vale ale liniei Árpád.
  • Cimitirul militar maghiar I. și II. al celui de-al doilea război mondial

Oameni de seamă[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Frasin

Surse[modificare | modificare sursă]

  • Atlas și baza de date a Ungariei istorice 1914 ISBN 963 85683 3 X
  • dr. Imre Tóth: Transcarpatia, cartea de lectură etnografică a raionului Rahău(Rahó). Szeged, 2000.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Державний комітет статистики України. Чисельність наявного населення України на 1 січня 2011 року, Київ-2011 (doc)”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Rezultatele recensământului din 2001 cu structura lingvistică a regiunii Transcarpatia pe localități”. Institutul Național de Statistică al Ucrainei. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Kuzych, Ingert. „Focus on Pilately”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Kuzych, Ingert (). „In Search of the Church at Yasinia (Jasina)” (PDF). The Czechoslovak Specialist. 53 (4): 4. ISSN 0526-5843. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în .