Frăția

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru un sindicat din România, vedeți CSI Frăția.

Frăția a fost o societate secretă organizată în 1843 de Nicolae Bălcescu, Christian Tell, Alexandru G. Golescu-Negru, Ion Ghica și C. A. Rosetti. Deviza societății era: „Dreptate, Frăție“. S-a constituit și o filială la Paris, al cărei secretar era C. A. Rosetti: Societatea studenților români.

Valahia și capitala ei erau râvnite aproape „pe față" de ruși[1]. Testamentul lui Petru I, pe care ei îl calificau „apocrif” pentru a adormi vigilența celorlalte puteri europene, îi obseda aproape dureros[1]. Dacă ar fi ocupat definitiv Moldova și Valahia, ar fi ajuns la Dunăre, la câteva sute de kilometri de Constantinopol, ținta primordială din Testament[1].

Pentru a se opune acestei intenții și a salva națiunea, tinerii boieri luminați au pus atunci bazele unor societăți secrete, cea mai cunoscută fiind Frăția[1]. În același scop, cei mai mulți dintre membrii acestor societăți au intrat în lojile masonice propriu-zise; astfel, gândeau ei, vor putea stabili legaturi externe, „invizibile”, strânse și puternice[1].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e Hora, 11 mai 2007, Emanuel Bădescu, Ziarul de Duminică, accesat la 13 decembrie 2011