Sari la conținut

Frémainville

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Frémainville
—  comună în Franța  —

Map
Frémainville (Franța)
Poziția geografică în Franța
Coordonate: 49°03′56″N 1°52′00″E ({{PAGENAME}}) / 49.065555555556°N 1.8666666666667°E

Țară Franța
ArondismentArondismentul Pontoise
Entitate administrativ-teritorială francezăFranța metropolitană
Regiune Île-de-France
Departament al Franței Val-d'Oise


Guvernare
 - maire de Frémainville[*][[maire de Frémainville |​]]Marcel Allegre[*][[Marcel Allegre (politician francez)|​]][1] ()

Suprafață[2]
 - Total5,61 km²
Altitudine[4]197 m.d.m.

Populație (2022)
 - Total502 locuitori

Fus orarUTC+1
Cod poștal95450[3]

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Poziția localității Frémainville
Poziția localității Frémainville
Poziția localității Frémainville

Frémainville este o comună franceză, situată în departamentul Val-d'Oise, în regiunea Île-de-France.

Map
Poziția comunei

Frémainville este un sat periurban situat în regiunea Vexinului francez, în departamentul Val-d'Oise, la granița cu Yvelines, în apropierea pădurii Galluis, care domină valea râului Aubette de Meulan[5]. Localitatea se află la 35 de kilometri nord-vest de Paris, la 8 km nord-vest de Meulan-en-Yvelines, la 12 km sud-est de Magny-en-Vexin și la 25 km sud de Gisors.

Satul este așezat pe versantul unui deal orientat spre est, pierdut în mijlocul vegetației și al pădurilor, departe de marile căi de comunicație, dar ușor accesibil prin fosta RN 14 (actuala RD 14).

Peisaj urban: strada Ormeteaux.
Utilizarea terenurilor.

Comuna face parte din parcul natural regional Vexinul francez.

Comune limitrofe

[modificare | modificare sursă]
Avernes Théméricourt
Lainville-en-Vexin
Jambville Seraincourt

În 2010, clima comunei este de tipul climatului oceanic degradat al câmpiilor din Centru și Nord, conform unui studiu al Centrului Național de Cercetare Științifică (CNRS) pe baza unui set de date care acoperă perioada 1971-2000[6] bazat pe o serie de date din perioada 1971-2000. În 2020, Météo-France a publicat o tipologie a climatului pentru Franța metropolitană, în care comuna este expusă unui climat oceanic și se află în regiunea climatică Sud-vest a bazinului Parisian, caracterizată printr-o ploaie redusă, în special primăvara (120-150 mm) și un iarnă rece (3,5 °C)[7].

Pentru perioada 1971-2000, temperatura anuală medie este de 10,6 °C, cu o amplitudine termică anuală de 14,5 °C. Cumulul anual mediu de precipitații este de 694 mm, cu 11,5 zile de precipitații în ianuarie și 8,1 zile în iulie[6]. Pentru perioada 1991-2020, temperatura medie anuală observată la stația meteorologică Météo-France cea mai apropiată, situată în comuna Boissy-l'Aillerie la 12 km distanță[8], este de 11,2 °C, iar cumulul anual mediu de precipitații este de 635,8 mm[9][10].

Parametrii climatici ai comunei au fost estimați pentru mijlocul secolului (2041-2070) conform diferitelor scenarii de emisie de gaze cu efect de seră, bazate pe noile proiecții climatice de referință DRIAS-2020[11]. Aceștia pot fi consultați pe un site dedicat publicat de Météo-France în noiembrie 2022[12].

La 1 ianuarie 2024, Frémainville este clasificată ca o comună rurală cu habitat dispersat, conform noii grile comunale de densitate în șapte niveluri, definită de INSEE (Institutul Național de Statistică și Studii Economice)[n 1][13][14][15] în 2022. Este situată în afara unității urbane[n 2][16]. În plus, comuna face parte din zona metropolitană a Parisului, fiind o comună din coroana acestei zone[n 3][16]. Această zonă cuprinde 1.929 de comune[17][18].

Comuna este atestată sub forma latinizată Fremevilla. Este vorba despre o formare toponimică medievală cu sufixul -ville, având sensul vechi de „domeniu rural”, precedat de antroponimul germanic Frammier[19].

Satul este cunoscut abia începând cu secolul al XI-lea, odată cu construirea unei biserici și, probabil, a unui castel ridicat anterior. Rămânem în sfera speculațiilor, considerând totuși că acest castel trebuie să fi fost ordonat de o autoritate superioară pentru a face parte din rețeaua de fortificații ridicate împotriva invadatorilor normanzi.

Comuna Frémainville este menționată de istoricul Marcel Lachiver în monografia sa comunală Histoire de Meulan et de sa région par les textes. Un paragraf din lucrarea sa descrie organizarea funciară și viața din Frémainville în anul 1900[20].

Populația și societatea

[modificare | modificare sursă]

Date demografice

[modificare | modificare sursă]

Evoluția numărului de locuitori este cunoscută prin recensămintele populației efectuate în comuna respectivă începând din 1793. Pentru comunele cu mai puțin de 10 000 de locuitori, un recensământ al întregii populații este realizat la fiecare cinci ani, populațiile legale pentru anii intermediari fiind estimate prin interpolare sau extrapolare[21][22].

În 2021, comuna număra 509 locuitori[n 4], în creștere cu +8,3 % față de 2015 (Val-d'Oise: +3,39 %, Franța fără Mayotte: +1,84%).

Demografia în Frémainville (Sursa : EHESS[23], INSEE[24][25][26])
An 17931821184118561876188619011921193619621982200620142021
Populație 398403363346325315246230249254410480474509

Cultură locală și patrimoniu

[modificare | modificare sursă]

Locuri și monumente

[modificare | modificare sursă]
Cele trei coloane aflate în vârful scării de acces către grădina fostului presbiteriu.

Frémainville deține un monument istoric pe teritoriul său:

  • Porticul fostului presbiteriu, situat pe Rue du Pavé (clasificat monument istoric prin ordinul din 17 februarie 1950[27]). Amplasat în fața fațadei bisericii, acest portic, situat deasupra străzii, este accesibil printr-o frumoasă scară din piatră fasonată. Cele trei coloane cu capiteluri sunt coloane recuperate după demolarea vechii biserici, în jurul anului 1900[19]. În partea stângă, cocoșul vechiului turn-clopotniță a fost reinstalat.

Se poate menționa, de asemenea:

  • Fosta distilerie, situată la est de sat, în apropierea drumului RD 43: aceasta datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea. A servit drept decor pentru filmarea mai multor producții, precum Diaboliquement vôtre în 1967, Aventurile rabinului Jacob[28][29] și Les Tuche 4[30]. După o lungă perioadă de abandon, părțile recuperabile au fost restaurate și transformate în locuințe, păstrând în același timp elementele cele mai caracteristice ale acestui mic complex industrial.
  • Crucea cimitirului, situată în centrul cimitirului actual, pe Rue du Puits: această cruce din secolul al XVI-lea, cu extremități în formă de flăcări, îl prezintă pe Hristos pe fața principală și pe un sfânt episcop binecuvântând pe revers, probabil Sfântul Clair, patronul comunei (care nu a fost niciodată episcop, dar a fost adesea confundat de sculptori cu Sfântul Clair de Nantes, așa cum se întâmplă și în cazul relicvariului din lemn al bisericii). Soclul monumentului datează din secolul al XII-lea[28].
  • Mai multe cruci de drum există pe teritoriul comunei, având un soclu sau piedestal vechi pe care este montată o mică cruce din fier forjat, foarte simplă (pe Rue du Bout-Sirop, la ieșirea din sat, în fața bisericii etc.).
  • Ferma La Grue, situată pe Chemin de la Grue: un mare complex din secolul al XIX-lea, care se remarcă în special printr-un turn mare, crenelat, de inspirație medievală. Această fermă a fost construită pentru contele Vitali, proprietar al castelurilor din Frémainville și Vigny[28].
  • Castelul Frémainville, situat pe Rue du Château și Rue du Pavée: acest castel, frecvent remodelat, păstrează elemente din secolele XVII și XVIII. Cu un plan neregulat, este alcătuit din două corpuri de clădire similare, unul fiind perpendicular pe celălalt. La acestea se adaugă un pavilion pătrat în nord-est și un mic turn rotund la colțul dintre cele două corpuri de clădire, de asemenea în nord-est. Întregul ansamblu are un etaj și mansardă în stil Mansart[28].
  • Biserica Saint-Clair, situată pe Rue du Pavée: cu excepția bazei turnului-clopotniță, care datează din secolul al XII-lea, biserica a fost construită în 1901. La fel ca cea din Vigny, a fost realizată pe cheltuiala contelui Vitali. De asemenea, în stil neogotic, este mai simplă și mai modestă decât vecina sa din Vigny. Volumetria sa este inspirată de bisericile sătești din Vexin, iar arhitectul a introdus chiar unele neregularități: cele două brațe ale transeptului împart un fronton comun cu capelele laterale ale corului, situate la nord și la sud, iar capelele au fiecare o singură boltă mare, în timp ce corul are două bolți pentru aceeași suprafață. În rest, biserica urmează un plan cruciform convențional, având o navă cu patru travee boltite cu nervuri din tencuială și un cor cu trei travee și absidă poligonală. Faptul că corul este ușor mai îngust decât nava se explică prin planul trapezoidal al turnului-clopotniță[n 5][28].
  • Fântâna publică, situată în Place Albert-Hamot: această fântână include un jgheab, care permitea cailor să bea apă.
  • Fântâna Saint-Clair, situată pe Chemin de la fontaine Saint-Clair, în pădure (în stânga, după ieșirea nordică a satului): amplasată la marginea pădurii, această fântână se află sub un edificiu din secolul al XIX-lea, a cărui nișă adăpostea odinioară o statuetă a sfântului patron al comunei. Conform virtuților atribuite sfântului, apa fântânii era considerată vindecătoare pentru afecțiunile oculare și a fost mult timp obiectul unui pelerinaj. În ajunul zilei de 17 iulie, un foc mare era aprins, iar pelerinii colectau cenușă pentru a-și freca pleoapele, apoi beau apă din izvor folosind o lingură de lemn atașată la fântână cu un lănțișor[28].
  • Satul se află în apropierea rezervației naturale regionale a sitului geologic Vigny-Longuesse[31].
Fosta distilerie
Crucea de pe Rue du Bout-Sirop
Ferma La Grue
Castelul Frémainville
Fostul presbiteriu
Cruce în fața bisericii
Biserica Saint-Clair
Fântâna Saint-Clair
Monumentul eroilor
  1. ^ Conform zonei de clasificare a comunelor rurale și urbane publicată în noiembrie 2020, în aplicarea noii definiții a ruralității validată la 14 noiembrie 2020 în cadrul comitetului interministerial pentru ruralități.
  2. ^ O unitate urbană este, în Franța, o comună sau un ansamblu de comune care prezintă o zonă de construcții continue (fără întreruperi de peste 200 de metri între două construcții) și care are cel puțin 2.000 de locuitori. O comună trebuie să aibă mai mult de jumătate din populația sa în această zonă construită.
  3. ^ În octombrie 2020, noțiunea de zonă metropolitană a înlocuit vechea noțiune de zonă urbană, pentru a permite comparații coerente cu alte țări din Uniunea Europeană.
  4. ^ Populația municipală legală în vigoare la 1 ianuarie 2024, înregistrată în anul 2021, este definită în limitele teritoriale în vigoare la 1 ianuarie 2023, data de referință statistică fiind 1 ianuarie 2021.
  5. ^ Vezi de asemenea panoul explicativ amplasat la fața locului de către Parcul Natural Regional Vexinul Francez.
  1. ^ French National Directory of Representatives, accesat în  
  2. ^ répertoire géographique des communes, accesat în  
  3. ^ dataset of postal codes in France,  
  4. ^ a b répertoire géographique des communes,  
  5. ^ fr Aubette de Meulan - Cours d'eau selon la version Carthage 2017  (accesat la 29/11/2024)
  6. ^ a b Joly, Daniel; Brossard, Thierry; Cardot, Hervé; Cavailhes, Jean; Hilal, Mohamed; Wavresky, Pierre (). „Les types de climats en France, une construction spatiale”. Cybergéo, revue européenne de géographie - European Journal of Geography (în franceză și engleză). 501. Accesat în . 
  7. ^ fr Zonarea climatică în Franța continentală.  (accesat la 08/05/2024)
  8. ^ fr Distanța în linie dreaptă între Frémainville și Boissy-l'Aillerie  (accesat la 29/11/2024)
  9. ^ fr Stația Météo-France Boissy-l'Aillerie - fișă climatologică - perioada 1991-2020  (accesat la 29/09/2024)
  10. ^ fr Stația Météo-France Boissy-l'Aillerie - fișă de metadate  (accesat la 29/09/2024)
  11. ^ fr Noile proiecții climatice de referință DRIAS-2020  (accesat la 14/06/2024)
  12. ^ fr Climadiag Commune France: Diagnosticați problemele climatice din comunitatea dvs  (accesat la 08/05/2024)
  13. ^ INSEE (). „Zonage rural”. observatoire-des-territoires.gouv.fr (în franceză). Accesat în . 
  14. ^ fr Comună urbană – definiție  (accesat la 08/05/2024)
  15. ^ fr Înțelegerea grilei de densitate  (accesat la 08/05/2024)
  16. ^ a b fr Metadatele comunei Frémainville  (accesat la 29/11/2024)
  17. ^ fr Zona metropolitană a orașelor 2020 - Paris  (accesat la 29/09/2024)
  18. ^ Bellefon, Marie-Pierre de; Eusebio, Pascal; Forest, Jocelyn; Pégaz-Blanc, Olivier; Warnod, Raymond (). „En France, neuf personnes sur dix vivent dans l'aire d'attraction d'une ville”. INSEE FOCUS (în franceză). 211. Accesat în . 
  19. ^ a b Dupâquier, Jacques; Sirat, Jacques (). Guide du Vexin français (în franceză). Paris: Éditions du Valhermeil. p. 174. ISBN 978-2-905684-45-5. 
  20. ^ Lachiver, Marcel (). Histoire de Meulan et de sa région par les textes (în franceză). Meulan: Marcel Lachiver. pp. 369–371. 
  21. ^ fr Prezentarea recensământului populației  (accesat la 09/05/2024)
  22. ^ fr Documentație suplimentară privind recensământul  (accesat la 09/05/2024)
  23. ^ fr De la satele de pe hărțile lui Cassini la comunele de astăzi pe pagina de internet a Școlii Superioare de Studii în Științe Sociale (EHESS).  (accesat la 29/11/2024)
  24. ^ fr Populații legale 2006 Frémainville (95253)  (accesat la 29/11/2024)
  25. ^ fr Populații legale 2014 Frémainville (95253)  (accesat la 29/11/2024)
  26. ^ fr Populații legale 2021 Frémainville (95253)  (accesat la 29/11/2024)
  27. ^ fr POP : la plateforme ouverte du patrimoine - Presbytère  (accesat la 29/11/2024)
  28. ^ a b c d e f Sirat, Jacques; Gasser, Stéphane (). Le patrimoine des communes du Val-d’Oise : Frémainville. Collection Le Patrimoine des Communes de France (în franceză). Paris: Flohic Éditions. p. 994-996. ISBN 2-84234-056-6. 
  29. ^ fr Val d’Oise, terre de tournages: de la Jean Gabin la Rihanna  (accesat la 01/10/2024)
  30. ^ Hoffmann, Thomas (). „Val-d'Oise. Les Tuche 4 en tournage à Frémainville”. actu.fr. Accesat în . 
  31. ^ fr La réserve naturelle régionale du site géologique de Vigny-Longuesse  (accesat la 29/11/2024)
  • Sirat, Jacques; Gasser, Stéphane (). Le patrimoine des communes du Val-d’Oise : Frémainville. Collection Le Patrimoine des Communes de France (în franceză). Paris: Flohic Éditions. p. 994-996. ISBN 2-84234-056-6. 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]