Foehn

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Ilustrarea mişcărilor aerului în cazul vântului foehn

Un vânt foehn ori vânt föhn, conform originalului föhn din limba germană, este un tip de vânt descendent care apare pe versantul protejat al unui munte. Foehnul are loc ca urmare a unei mișcări ascensionale a aerului (de obicei) de-a lungul peretelui vertical (sau mai abrupt) al unui munte, (ascensiune orografică), urmată de descindere în partea cealaltă a masivului.

Pe măsură ce curentul de aer se mișcă ascensional de-a lungul pantei muntelui, aerul se destinde și ca atare se răcește, determinând transformarea vaporilor de apă în precipitații. Devenind dehidratat, curentul de aer continuă mișcarea ascensională până la atingerea crestei sau vârfului muntelui, după care își continuă mișcarea descensional, în partea cealaltă a abruptului. Pe măsură ce coboară panta domoală a muntelui temperatura aerului crește adiabatic datorită creșterii presiunii atmosferice odată cu atingerea unei altitudini mai joase, ca rezultat, acest front de aer creează vânturi puternice, furtunoase, calde și uscate. În doar câteva ore, un astfel de front de aer poate produce creșteri de până la 30°C.

Numele dat acestui tip de vânt, föhn, este provenit din germană, fiind pronunțat [føːn], este originar din Alpi și Europa centrală, unde climatul este sensibil influențat datorită existenței acestuia. Vântul föhn este faimos printre montaniarzii Alpilor, și în special printre cei urcând masivul Eiger, întrucât creează dificultăți suplimentare la cele deja existente oricum datorate structurii montane foarte accidentate.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]