Florin Zalomir

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Florin Zalomir
Florin Zalomir (crop).jpg
Nume complet Gelu Florin Zalomir
Poreclă Zalo
Născut(ă) (37 de ani)
Iași, România
Înălțime 1.84 m
Greutate 78 kg
Țară  România
Armă sabie
Mână dreptaci
Antrenor național Mihai Covaliu
Club CS Dinamo București
Retras în 2012
Clasamentul FIE arhivă

Gelu Florin Zalomir, mai cunoscut ca Florin Zalomir, (n. 1 aprilie 1981, Iași, județul Iași) este un fost sabrer român, vicecampion olimpic la Londra 2012, campion mondial în 2009 și campion european în 2006.

Carieră[modificare | modificare sursă]

S-a apucat de scrima la vârsta de zece ani la CSS „Unirea” Iași, după ce antrenorul Iulian Bițucă s-a căsătorit cu mama sa, devenind tatăl sau vitreg. S-a bucurat repede de succes, cucerind o medalie de bronz la Campionatul European de juniori din 1998 de la Bratislava și clasându-se pe locul 5 la Campionatul Mondial de cadeți în același an.[1] În 2000 a câștigat medalia de argint la Campionatul Mondial pentru juniori din 2000 de la South Bend.[2]

S-a alăturat de lotul olimpic de seniori în anul următor. A participat la Campionatul European de la Koblenz, clasându-se pe locul 33 la individual și pe locul 8 pe echipe. Câteva luni mai târziu a luat parte la Campionatul Mondial de la Nîmes, unde România a cucerit medalia de bronz. După concursul a ales să rămână în Franța și să înroleze în Legiunea Străină, o unitate de elită a Armatei franceze, pentru ca era „fascinat de armată, de uniformele și de disciplina militară”.[3] În timpul contractului său a fost detașat în Afganistan într-o misiune de menținere a păcii.

S-a întors în România și la sportul de performanță după doi ani și jumătate sub uniform. Fiind în condiție fizică bună, a reușit după numai trei luni să se reintegreze în lotul olimpic, în componența căruia erau și concetățeanul Alexandru Sirițeanu. La Campionatul European din 2006 a ajuns în semifinală, dar s-a oprit în fața rusului Veniamin Reșetnikov și s-a mulțumit cu bronzul.[4] La proba pe echipe România a trecut mai întâi de Rusia în semifinală, apoi de Ungaria, cucerind medalia de aur.[5] În 2009 la Antalya echipa a devenit campioana mondială la sabie masculin pentru prima dată din istoria scrimei române, după ce a învins Italia în finală. În timpul întâlnirei a fost lovit la mască de un italian și a pierdut doi dinții.[6]

La Jocurile Olimpice de vară din 2012 de la Londra a fost eliminat de sud-coreeanul Gu Bon-gil în tabloul de 32 probei individuale.[7] La proba pe echipe echipa României a trecut succesiv de China, scorul fiind 45-30, și Rusia, scorul fiind 45-43. Apoi a înfruntat Coreea de Sud în finală. Zalomir a pierdut primul releu său împotriva lui Won Woo-young (5-2), apoi a ținut pasul cu Gu Bon-gil (5-5), dar România a fost depășită cu mult, scorul final fiind 26-45, și s-a mulțumit cu medalia de argint.[8] Pentru acest rezultat a primit ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a.[9]

După Jocurile Alexandru Sirițeanu, Rareș Dumitrescu și Florin Zalomir au decis să-se retragă și să-și ceară renta viageră, pentru ca nu puteau trăi doar din salariul de la club.[10] A devenit antrenor de scrimă la CS Dinamo București și la lotul național, alături de Mihai Covaliu și Dan Găureanu.

Palmares[modificare | modificare sursă]

Cupa Mondială
 • 2006: 3 Cupa Mondială de la Sofia
 • 2009: 3 Cupa Mondială de la Budapesta
 • 2010:
  • 3 Cupa Mondială de la Istanbul
  • 3 Cupa Mondială de la Budapesta
 • 2011: 3 Cupa Mondială de la Padova

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Florin Zalomir, nr.1 la CSS Unirea”. Ziarul de Iași. . 
 2. ^ Mihai Țenea (). „JO 2012 - Scrimă: Florin Zalomir - portret”. Agerpres. 
 3. ^ Gabriel Chirea (). „Zalomir și Dolniceanu au fost eliminați din competiția de sabie”. Libertatea. 
 4. ^ Radu Levarda (). „Doua bronzuri la CE”. TopSport. 
 5. ^ Tiberiu Stama (). „Mușchetarii romani după Izmir - 2006 Medalii de toate valorile!”. 9am.ro. 
 6. ^ „Florin, inimă de leu”. ProSport. . 
 7. ^ „Florin Zalomir a fost eliminat în turul doi al probei de sabie”. ProSport. . 
 8. ^ Mihai Țenea (). „României a cucerit medaliile de argint”. Agerpres. 
 9. ^ Președintele României. „Decret nr.1.501 din 20 octombrie 2009 privind conferirea unor decorații”. Camera Deputaților. 
 10. ^ Mirela Neag (). „7 din cei 15 medaliați olimpici de la Londra și-au depus deja cererea de rentă viageră”. Gazeta Sporturilor. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]