Fecioara (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fecioara
The Young One

Afișul românesc al filmului
Titlu originalThe Young One
Genfilm dramatic
thriller
RegizorLuis Buñuel
ScenaristHugo Butler
Luis Buñuel
Peter Matthiessen
Bazat peromanul omonim al scriitorului Peter Matthiessen
StudioProducciones Olmeca
DistribuitorNetflix  Modificați la Wikidata
Director de imagineGabriel Figueroa
MontajCarlos Savage
MuzicaJesús Zarzosa
DistribuțieZachary Scott
Bernie Hamilton
Key Meersman
Crahan Denton
Premiera5 mai 1960 (Festivalul de Film de la Cannes)
Premiera în România  (1963-02-18)
Durata96 minute
alb-negru
ȚaraMexic Mexic
Limba originalăengleză
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Fecioara (titlul original: în engleză The Young One) este un film dramatic mexican, realizat în limba engleză în anul 1960 de regizorul Luis Buñuel, după povestirea Travelin' Man al scriitorului Peter Matthiessen, protagoniști fiind actorii Zachary Scott, Bernie Hamilton. Key Meersman și Crahan Denton.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Acțiunea filmului se petrece pe o insulă din sudul Statelor Unite. Un afro-american, urmărit de autorități pentru un pretins viol pe care nu l-a săvârșit, ajunge pe insulă unde trăiesc doar doi oameni, Miller paznicul insulei și Evvie, nepoata orfană a unui bătrân mort în ajun. După moartea bunicului, micuța face cele mai necesare lucrări în gospodărie și are grijă de apicultura pe care defunctul a lăsat-o în urmă. Imaginația fetei, bunicul ei era hăitaș de vânătoare, este complet marcată de vânătoare. Prin urmare, relația lui Evalyn cu animalele este nesentimentală și reală.

Traver intră în curând într-o ceartă cu paznicul de vânătoare Miller pentru fată. Bărbatul alb o abuzează și se impune cu aroganța sudistului față de bărbatul de culoare. Conflictul rasial ajunge la apogeu atunci când încă doi albi vin pe insulă: un preot baptist care vrea să o ia pe fată într-o casă de orfani și un barcagiu care urăște fanatic pe toți negrii. Ei aduc vestea că Traver este căutat de poliție pentru viol. Pastorul cere ca Traver să fie tratat uman până când este predat poliției. Când în sfârșit reușește să se convingă că acesta este nevinovat, îl face pe Traver scăpat.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Melodii din film[modificare | modificare sursă]

La deschiderea genericului se aude melodia „Sinner Man” interpretată de Leon Bibb, aranjament de Milton Okun, înregistrare la „Vanguard Recording Society”[1]

Aprecieri[modificare | modificare sursă]

„ Operă bizară care îmbină denunțul rasismului (scenarist e Hugo Butler, victimă a „Listei negre”) cu obsesiile obscure proprii cineastului. Este singurul film din opera buñueliană vorbit în englezește. ”
—T. Caranfil , Dicționar universal de filme [2]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Caranfil, Tudor, Dicționar universal de lungmetraje cinematografice (filme de ficțiune), Ed. a 3-a revizuită, București, 2008: Litera internațional, 1106 pag., ISBN 978-973-675-416-6 ;

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Sinner Man” la Discogs
  2. ^ Caranfil, Tudor, Dicționar universal de filme, București, 2008: Litera internațional, p. 994; 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]