Familie de curbe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cercurile lui Apollonius, două familii de cercuri ortogonale

În geometrie o familie de curbe este o mulțime de curbe, fiecare dintre acestea fiind definită de o funcție sau ecuație parametrică în care unul sau mai mulți dintre parametri sunt variabili.[1] În general, parametrii influențează forma curbei într-un mod care este mai complicat decât o simplă transformare liniară. Mulțimile de curbe date de o relație implicită⁠(d) pot reprezenta, de asemenea, familii de curbe.

Familiile de curbe apar frecvent în soluțiile ecuațiilor diferențiale.[2] Când se introduce o constantă de integrare aditivă, aceasta va fi de obicei manipulată algebric pentru a nu mai reprezenta o transformare liniară simplă.

Familiile de curbe pot să apară și în alte domenii. De exemplu, toate secțiunile conice nedegenerate pot fi reprezentate folosind o singură ecuație în coordonate polare, cu un singur parametru, excentricitatea curbei, e:

Pe măsură ce valoarea lui e se modifică, aspectul curbei variază într-un mod relativ complicat.

Exemple de familii de curbe[modificare | modificare sursă]

Aplicații[modificare | modificare sursă]

Familiile de curbe pot apărea în diverse subiecte din geometrie, inclusiv înfășurătoarea⁠(d) unei mulțimi de curbe[3] și caustica unei curbe date (dirimantă[4]).

Generalizări[modificare | modificare sursă]

În geometria algebrică o generalizare algebrică este dată de noțiunea de „sistem liniar de divizori”.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ familie” la DEX online, sensul 6 din MDN
  2. ^ Florin Iacob, Ecuații diferențiale ordinare, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, p. 88, accesat 2023-05-27
  3. ^ Paul A. Blaga, Lecții de geometrie diferențială a curbelor și a suprafețelor, Universitatea Babeș-Bolyai, accesat 2023-05-27
  4. ^ N. Abramescu, Lecțiuni de geometrie pură infinitezimală, Editura Universității din Cluj, 1930, p. 55

Legături externe[modificare | modificare sursă]