Familia Teleki

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Blazonul familiei Teleki, având în cadranul central capra neagră, vechiul simbol al familiei primit în 1409, simbol comun cu al rudelor lor din familia Szilágyi.

Familia Teleki de Szék a fost o familie nobiliară din Transilvania, originară din Teleac (de unde îi provine numele). Principala reședință era castelul de la Gornești.

Familia Teleki a fost înobilată în 24 februarie 1409 de către împăratul Sigismund de Luxemburg primind și bazonul care înfățișază o capră neagră. Acest blazon fiind același ca și la rudele lor din familia Szilágyi.

Mihály Teleki (1634 - 1690) a inițiat ascensiunea familiei și a deținut și funcția de cancelar al Transilvaniei în perioada domniei lui Mihai Apafi I (1662-1690). Apafi, înscăunat prin susținerea Porții a fost un domnitor slab, conducerea fiind deținută efectiv de soția sa Anna Bornemissza și Mihály Teleki. Teleki, denumit și "flagelul lui Dumnezeu pentru Transilvania" (Mihai Cserei)[1] a devenit în această perioadă unul dintre cei mai bogați oameni ai principatului. Drept răsplată pentru activitatea sa, împăratul Leopold l-a numit conte.

Membri[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Liviu Stoica et al, p. 52.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Liviu Stoica, Gheorghe Stoica, Gabriela Popa (2008). Castles & fortresses in Transylvania: Cluj County. Castele și cetăți din Transilvania: Județul Cluj. Cluj-Napoca. ISBN 978-973-0-05364-7 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]