Abensberg-Traun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stema familiei

Abensberg și Traun (germană Abensberg und Traun, acum de obicei scris Abensperg-Traun) este numele unei familii nobiliare austriece, originară din Austria Superioară, din Traungau. Este considerată una dintre cele mai vechi familii aristocratice existente în Europa Centrală.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Familia Abensberg und Traun a fost menționată pentru prima dată cu Pernhart de Trune în 1114. Castelul Traun este astăzi încă deținut de familie. Trauns sunt una dintre cele 12 așa-numitele "Case apostolale", adică familiile care au jucat deja un rol istoric în perioada Babenberg conducerea Austriei (976-1246).

Ei au fost ridicați la rangul de Conte Imperial în 1653, primind numele de "Conți de Abensperg și Traun", după o familie bavareză, conții de Abensperg, care aveau o stemă similară, și au condus comitatul Abensberg (Bavaria) din secolul al XII-lea până când s-au stins cu Niclas, Graf von Abensberg în 1485. Numai contele Ernst von Abensperg und Traun (1608–1668) a primit foarte scurt timp fieful de LaBensberg când împăratul habsburgic Leopold I a ocupat Bavaria în timpul Războiului succesiunii spaniole.

Din 1656, familia Abensperg și Traun au ocupat un loc pe "banca contelui șvabilor" a Dietei Imperiale (Sfântul Imperiu Roman) și în 1662 a cumpărat Domnia Eglofs, o domnie cu iminența imperială. A fost vândut familiei Windisch-Graetz în 1804.[1][2]

Un cunoscut conte de Abensperg-Traun a fost Otto Ferdinand von Abensperg und Traun (1677-1748).

Până în prezent, familia Abensperg und Traun deține moșii mari în Austria, precum și o serie de castele și fortărețe.

Reședințe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ de C. v. Wurzbach, "Biographisches Lexikon des Kaiserthum Österreich"
  2. ^ de Hormayer, "Österreichischer Plutarch"

Legături externe[modificare | modificare sursă]