Familia Pop (Oaș)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Blazonul familiei nobile Pop de Negrești și de Turț

Familia Pop de Negrești și de Turț (în maghiară avasfelsőfalui és turczi Pap család; turczi Papp család), este una dintre cele mai vechi și importante familii nobile din zona istorică și etnografică Țara Oașului.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Familia Pop a fost înnobilată la Viena, în 12 august 1690, de către împăratul Leopold I al Sfântului Imperiu Roman, primind titlul ereditar de Nobili de Turcz (Turț) cu blazon. A fost primită în rândul nobililor sătmăreni în 27 septembrie 1690, de către convenția nobiliară sătmăreană.[1] Din anul 1700 familia poartă și titlul ereditar de Nobili de Negrești, tot din acest an pe lângă o parte însemnată din Negrești în posesia familiei intră și proprietăți din localitățile: Odoreu (în maghiară Szatmárudvari (Udvari)), Valea Vinului (în maghiară Borhíd (Szamosborhíd)) și Apa.[2] În decenile următoare familia își înmulțește avutul prin noi achiziții de proprietăți. Din această familie au făcut parte numeroși preoți greco catolici din Comitatul Sătmar și din Comitatul Ugocea.

Membri ai familiei[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • dr. Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai, Budapesta, 1896-1914.
  • Daniela Bălu, Nicolae Bura, Viorel Ciubotă, Adela Dobrescu, Natalia Lazăr, Maria Lobonț Pușcaș, Ioan Viman: Negrești-Oaș : Trecut și prezent, Editura Fundației pentru Studii Europene, Cluj-Napoca, 2012, ISBN 978-606-526-094-8.