Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara
MottoSapiens nihil affirmat quod non probat
Informații
Fondată1962
Localizare
Țara România
OrașTimișoara, B-dul Vasile Pârvan Nr. 4
AdresaTimișoara, B-dul Vasile Pârvan Nr. 4  Modificați la Wikidata
Conducere
DecanDumitru Vulcanov
Cifre cheie
Angajați37
Prezență web
http://www.physics.uvt.ro

Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara” este o instituție de invățământ superior de stat, din Timișoara, care oferă 3 domenii de licență la zi, 5 de programe de masterat, precum și studii doctorale.

Istoric

Își deschide porțile în anul universitar 1962-1963 cu o singură secție de Fizică (învățământ la zi), cu durata studiilor de 5 ani și specializarea Electroradiofizică. O a doua secție, de Fizică-Chimie (învățământ la zi) de 4 ani, se înființează începând cu anul universitar 1965-1966. Facultatea funcționează cu această structură până în anul 1973 când se reorganizează schema întregii Universități de Vest, prin comasarea unor secții și a unor facultăți. Facultatea de Fizică a fost înglobată atunci în nou creata Facultate de Științe ale Naturii (alături de secțiile de Matematică și Informatică) iar secția de Fizică-Chimie este desființată. Secția Fizică rămâne în cadrul noii facultăți și funcționează și cu formă de învățământ la seral. În 1990 Facultatea de Fizică se desprinde de Facultatea de Științe ale Naturii - rămânând pentru un an cu două secții: Fizică- zi și seral. Un an mai târziu, în 1991, se reînființează secția de Fizică-Chimie.

Începând din acest moment, Facultatea de Fizică devine o comunitate distinctă, în spațiul universitar propriu. Membrii comunității sunt: cadre didactice, studenții, doctoranzii și persoane angajate în programe de pregătire postuniversitare. Facultatea mai beneficiază în activitatea sa și de personal administrativ și auxiliar. Trecând prin transformări succesive, Facultatea de Fizică și-a constituit modelul actual, fiind un important centru de învățământ, stiință și cultură.

Structura

Numărul membrilor care desfășoară activități de cercetare în Facultatea de Fizică este de 37, dintre care: 7 profesori, 7 conferențiari, 14 lectori, 6 asistenți. 5 profesori au dreptul de conducere de doctorat.

Conducerea facultății

Decani ai Facultății de Fizică
    Decan între
Dorina Andru Vangheli (n. 1941) 20002008
Dumitru Vulcanov (n. 1951) 2008-2015
Daniel Vizman 2016-prezent

Facultatea este condusă de Consiliul Facultății, din care fac parte 11 cadre didactice și 2 studenți (numărul poate varia în funcție de numărul specializărilor existente). Biroul Consiliului Facultății este format din decan, prodecan, secretarul științific și un student.

Personalități Marcante, Absolvenți Notabili

  • Prof. Dr. Constantin Sălceanu
  • Prof.Dr. Mircea Zaganescu
  • Prof. Dr. Otto Aczel
  • Prof. Dr. Emeric Hegedus
  • Prof. Dr. Nicolae Avram (Membru Titular al Academiei Române [1])
  • Prof. Dr. Octavian Birău
  • Prof. Dr. Tiberiu Toró (Deputat 2004-2008 [2])
  • Prof. Dr. Ion Cotăescu
  • Prof. Dr. Irina Nicoară
  • Prof. Dr. Mihai Petrovici (acum profesor la IFIN-HH and involved in the ALICE experiment)

Departamente și Specializări

Licență:

  • Fizică;
  • Fizică Medicală;
  • Fizică Informatică.

Master:

  • Astrofizică și Fizică computațională;
  • Fizică aplicată în medicină;
  • Fizica și Tehnologia Materialelor Avansate;
  • Fizica Cristalelor;
  • Nano-micro Sisteme Inteligente pentru Mediu și Nano-Micro Tehnologii.

Laboratoare

Centre de Cercetare

Publicații proprii

Principala publicație a Universității de Vest din Timișoara este Analele Universității de Vest Timișoara în cadrul cărora există două serii de fizică. Prima este seria Fizica, publicație anuală destinată articolelor originale din toate domeniile fizicii, dar cu precădere din cele ale fizicii experimentale și aplicate. A doua serie, intitulată Theorethical, Mathematical and Computational Physics a fost înființată în anul 1998 și este o publicație anualą specializată în domeniul fizicii teoretice și matematice.

Consursuri și Popularizarea Științei

Începând cu anul 2003 Facultatea de Fizică din Timișoara organizează "Concursul de Fizică: Constantin Sălceanu”, în vederea promovării interesului pentru fizică în rândul elevilor de liceu și selectarea de studenți.

Evenimentul "Zilele Portilor Deschise" al Facultății de Fizică din Universitatea de Vest din Timișoara se derulează în fiecare an și are ca scop promovarea fizicii și prezentarea facultății elevilor interesați de facilitățile de studiu oferite și de oportunitățile de carieră pe care facultatea de fizică le pune la dispoziție. În mod constant, în fiecare an, numărul de elevi participanți din Timișoara, dar și din localități din județele limitrofe (Arad, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți) depășește cifra de 2500.

Note

Bibliografie