Evgheni Oneghin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la romanul în versuri din 1832. Pentru alte sensuri, vedeți Evgheni Oneghin (dezambiguizare).
Evgheni Oneghin

Prima ediție
Informații generale
AutorAleksandr Pușkin
Genroman în versuri
Ediția originală
Titlu original
Евгений Онегин
Limbarusă
Editură-
Țara primei apariții Rusia Modificați la Wikidata
Data primei apariții1832

Evgheni Oneghin (rusă Евгений Онегин) este un roman în versuri al scriitorului rus Aleksandr Pușkin, scris între 1823-1831.

Pușkin și-a început romanul la 9 mai 1823 și a lucrat la el mai bine de 8 ani. La 4 noiembrie 1823, Pușkin îl scria de la Odesa, lui Viazemski: În privința ocupațiilor mele, eu nu scriu acum pur și simplu un roman, ci un roman în versuri - ceea ce este o diferență ca de la cer la pămât.”

Evgheni Oneghin cuprinde numeroase elemente autobiografice și aspecte din viața și istoria poporului rus. Criticul rus Vissarion Belinski spunea despre romanul lui Pușkin: „Este o enciclopedie a vieții rusești și o operă în cel mai înalt grad națională.” Evgheni Oneghin, eroul romanului, are o bogata experiență mondenă și viața a făcut din el un blazat, retras la țară, dezgustat de oameni.

Pușkin evidențiază una dintre trăsăturile acestei lucrări: romanul este, parcă, "deschis" în timp (fiecare capitol ar putea fi ultimul, dar poate avea și o continuare), atrăgând astfel atenția cititorilor asupra independenței și integrității fiecărui capitol.[1]

Notă[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • A.S.Pușkin: Evgheni Oneghin, postfață de George Lesnea, Editura Cartea Rusă, 1957, pp. 227-232