Eugenio Quarti

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Eugenio Quarti
Eugenio Quarti (1867-1926).jpg
Eugenio Quarti
Date personale
Născut1867 Modificați la Wikidata
Villa d'Almè, Italia Modificați la Wikidata
Decedat (62 de ani) Modificați la Wikidata
Milano, Regatul Italiei Modificați la Wikidata
NaționalitateItalia Italia
CetățenieFlag of Italy (1861–1946).svg Regatul Italiei Modificați la Wikidata
Ocupațiedesigner Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticMobilier, Design interior
Mișcare artisticăArt Nouveau, Art Deco
Influențat deCarlo Bugatti

Eugenio Quarti (n. 1867, Villa d'Almè, lângă Bergamo – d. 4 februarie 1929, Milano) a fost un designer, realizator de mobilier și designer de interioare italian.

Născut într-o familie cu tradiție în prelucrarea lemnului, care dăduse anterior alți realizatori de mobilier, Quanti și-a făcut ucenicia la Paris, unde a lucrat de la 14 ani până la circa 20 de ani. Devenit un meseriaș priceput, Quanti s-a întors la Milano, unde după ce a petrecut câteva luni în studioul lui Carlo Bugatti, și-a deschis propriul său atelier și studio.

Printre artiștii care l-au influențat cel mai mult, se pot menționa, alături de extravangantul Bugatti, și Vittore Grubicy de Dragon, un pictor, dar și un entuziast și important susținător al avant-gardei milaneze de la sfârșitul secolului al 19-lea.

Operele timpurii ale lui Quarti, dintre care cele mai reușite au fost expuse la aclamata Esposizione Internazionale d'Arte Decorativa in Torino (în română, Expoziția internațională de arte decorative din Torino) din 1898, au constat din valoroase piese unice, așa cum erau birouri, măsuțe și tăvi decorative, dulapuri de haine și dulapuri de linjerie, toate executate din lemn exotic (mahon și palisandru) și având încrustații în argint.

Vezi și[modificare | modificare sursă]