Eugen Nechifor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Eugen Nechifor
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Pașcani, Iași, România Modificați la Wikidata
Decedat (73 de ani) Modificați la Wikidata
Iași, România Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul „Eternitatea” din Iași Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardic) Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Primar al municipiului Iași Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deIoan Manciuc
Succedat deDumitru Nagîț
Primar al municipiului Pașcani Modificați la Wikidata
În funcție
 – 

Eugen Nechifor-Moraru (n. , Pașcani, Iași, România – d. , Iași, România) a fost un om politic român, care a deținut funcțiile de primar al orașului Pașcani (1970-1979) și apoi de primar al municipiului Iași (1979-1989).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Eugen Nechifor s-a născut la data de 23 decembrie 1929 în orașul Pașcani (județul Iași). A absolvit Școala de Ofițeri de Aviație și a devenit pilot de aviație în anul 1953. Ulterior a fost trecut în rezervă.

În anul 1970, a fost numit în funcția de primar al orașului Pașcani, deținând această funcție până în anul 1979 când a fost numit în funcția de prim-secretar al Comitetului Municipal de Partid Iași și președinte al Consiliului Popular al municipiului Iași (denumire sub care era cunoscută în acele vremuri funcția de primar). Numirea sa în această funcție a avut loc ca urmare a decesului prematur al primarului Ioan Manciuc.

Deși în funcția de primar în general nu se stătea mai mult de un cincinal, pentru că se aplica principiul rotației cadrelor, Eugen Nechifor a beneficiat de bunele relații cu prim-secretarii Consiliului Județean de Partid Iași, Ion Iliescu, Petre Enache și Constantin Leonard, care l-au susținut. Eugen Nechifor a părăsit fotoliul de primar după aproape zece ani de la preluarea funcției, la 22 noiembrie 1989.

După Revoluția din decembrie 1989, Eugen Nechifor s-a pensionat pe motiv de vârstă. În anul 2000, primarul Constantin Simirad l-a angajat la Primărie pe postul de consilier pe probleme de gospodărire comunală, pentru a urmări derularea lucrărilor de reparații a străzilor și organizarea șantierelor. "Am apelat la serviciile lui pentru că a lucrat 12 ani în Primărie și cunoaște foarte bine problemele orașului. Eu nu pot să fiu peste tot în oraș și să văd dacă angajații Citadin își fac treaba", a explicat primarul Simirad. [1] [2]

Eugen Nechifor a decedat la data de 27 martie 2003 în urma unui infarct, fiind înmormântat la Cimitirul Eternitatea din Iași.

Realizări ca primar[modificare | modificare sursă]

Eugen Nechifor a devenit primar al Iașului într-o perioadă foarte grea, după cutremurul din 1977, când multe zone erau demolate. Primarul Nechifor s-a remarcat prin efectuarea de inspecții inopinate pe șantierele din oraș, principala lui realizare fiind asfaltarea în masă a străzilor orașului Iași (95% dintre străzile asfaltate în prezent sunt datorate primarului Nechifor).

„Era un adevărat gospodar, cunoștea efectiv problemele acestui oraș. S-a preocupat îndeosebi de problema străzilor și a construcțiilor de locuințe. Fiind militar, avea o rigoare cazonă și era ordonat în tot ceea ce făcea. (..) Din păcate, în acea vreme la putere erau secretarii de partid și mai puțin primarul care, deși muncea extraordinar de mult, era mai puțin apreciat pentru efortul său. [3] [4]
—Vasile Dumitriu

Sub coordonarea sa au fost ridicate blocurile de locuințe din cartierele Nicolina, Zugravi, Păcurari. Deși nu s-a mai construit în același ritm ca la sfârșitul anilor '70, în cei 10 ani în care Nechifor a condus Iașul s-au terminat de construit cartierele Alexandru cel Bun și Dacia.

Eugen Nechifor a fost beneficiarul direct al lucrărilor începute de primarul Ioan Manciuc, care datorită funcției ocupate în organismele centrale de partid, reușise să determine aprobarea a numeroase investiții. Nechifor a finalizat pasajele peste calea ferată Alexandru cel Bun (Podul de Piatră), Socola, Nicolina și CUG și s-au construit numeroase șosele și străzi. În perioada administrației sale, a fost proiectată pasarela Tătărași-Centru, care ar fi rezolvat definitiv problema legăturii dintre cartierul Tătărași și restul orașului, dar aceasta a rămas însă în stadiul de proiect.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Evenimentul, 31 martie 2003 - "Fostul primar Eugen Nechifor a fost condus pe ultimul drum". Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Ziarul de Iași, 22 aprilie 2003 - "Primarii comuniști ai Iașului au cântat "Macarale râd în soare, argintii""
  3. ^ Ziarul de Iași, 30 martie 2003 - "A murit fostul primar al Iașului, Eugen Nechifor"
  4. ^ Evenimentul, 28 martie 2003 - "S-a stins din viață unul dintre cei mai buni primari ai Iașului"

Legături externe[modificare | modificare sursă]