Emmanuel Fremiet

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Emmanuel Frémiet
Emmanuel Frémiet.jpg
Emmanuel Frémiet
Date personale
Născut[1][2][3][4][5][6][7] Modificați la Wikidata
Montrouge, Franța[1] Modificați la Wikidata
Decedat (85 de ani)[1][2][3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Paris, Franța[1] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Passy[*] Modificați la Wikidata
CopiiMarie Fauré[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiesculptor[*]
pictor
profesor universitar Modificați la Wikidata
Activitate
PregătireFrançois Rude[*]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruCharles Valton[*], Léonie Halévy[*], Édouard Paul Mérite[*], Émile Perrault-Harry[*]  Modificați la Wikidata
Opere importanteequestrian statue of Joan of Arc[*], equestrian statue of Joan of Arc[*], equestrian statue of Simón Bolívar[*]  Modificați la Wikidata
PremiiLegiunea de Onoare în grad de Mare Ofițer[*][1]  Modificați la Wikidata
Statuia Ioanei D'Arc din Paris

Emmanuel Frémiet (n. 6 decembrie 1824, Paris - d. 1910, Paris, Franța) a fost un sculptor francez care, executând lucrări comandate de către patrioții francezi într-un stil neoclasic, este recunoscut ca un artist care a excelat în realizarea de sculpturi animaliere într-un stil naturalist. El este celebru pentru sculptura Ioanei D'Arc din Paris și pentru monumentul lui Ferdinand de Lesseps din Suez.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Emmanuel Frémiet s-a născut la data de 6 decembrie 1824, în orașul Paris. Prin mătușa sa Sophie Frémiet, el este nepotul și elevul sculptorului François Rude. El s-a atașat în mod egal și școlii realiste. S-a consacrat mai ales realizării de sculpturi animaliere și statuilor ecvestre în armură.

Lucrările sale de începutau fost în domeniul litografiei științifice (osteologie) și în această epocă puțin propice artiștilor el a lucrat pentru un timp în atelierul sinistru al pictorilor de la Morgă. În anul 1843 el a trimis Salonului din Paris un studiu despre gazele și după aceasta a început o activitate prolifică. Lucrările sale "Urs rănit" și "Câine rănit" datează din anul 1850, iar Muzeul Luxembourg a achiziționat imediat acest exemplu șocant al activității sale.

În anii '50 ai secolului al XIX-lea, Frémiet a realizat mai multe sculpturi legate de epoca lui Napoleon. În anul 1853, Frémiet, "cel mai mare sculptor de animale din epoca sa" a expus sculpturile de bronz ale câinilor basset ai împăratului Napoleon III la Salonul din Paris.[8] În curând după acest eveniment, în perioada 1855-1859, Frémiet a fost însărcinat să realizeze o serie de statuete militare pentru împăratul Napoleon III. El a realizat statuia ecvestră a lui Napoleon I în anul 1868 și a lui Louis d'Orleans în 1869 (la Castelul Pierrefonds).

În anul 1874, Frémiet a realizat prima statuie ecvestră a Ioanei d'Arc, amplasată în Place des Pyramides din Paris. Aceasta a fost înlocuită în anul 1889 cu o altă statuie mai bine realizată. În această perioadă, el a executat "Pan și ursuleții", achiziționată inițial de către Muzeul Luxembourg și în anul 2005 de către Musée d'Orsay.

Sculptura "Pan şi ursuleţii" a lui Frémiet

În această epocă, el a expus capodopera sa "Gorila rificând o femeie" care a câștigat Medalia de onoare la Salonul din 1887. Deși admirată în epocă, lucrarea sa pare astăzi ridicolă unor critici pentru reprezentarea gorilei în activitatea de a ridica o femeie goală, probabil cu intenția de a o viola - lucru care este total străin comportamentului unei gorile. Oricum, această acțiune a captat imaginația publicului ca o mărturie a popularității durabile a temei King Kong.

În aceeași manieră și încă mai remarcabilă, este lucrarea sa "Urangutanii și sălbaticii din Borneo" of 1895, o comandă a Muzeului de Istorie Naturală din Paris. Frémiet a executat și Statuia lui Saint Michel amplasată în vârful clopotniței Bisericii St. Michel din Paris, precum și statuia ecvestră a lui Diego Velázquez pentru Jardin de l'Infante de la Palatul Luvru. El a devenit membru al Academiei de Arte Frumnoase în anul 1892 și i-a succedat lui Antoine-Louis Barye ca profesor de desen animalier la Muzeul de Istorie Naturală din Paris.

A încetat din viață în anul 1910, la Paris.

Câteva opere celebre[modificare | modificare sursă]

Saint-Michel

Numeroase animale mai mici sunt expuse în muzeele de provincie și la Musée d'Orsay. Un mare număr de lucrări au fost realizate din bronz.

Fotogalerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d e Baza de date Léonore 
 2. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
 3. ^ a b Emmanuel Frémiet (în engleză), RKDartists 
 4. ^ a b Emmanuel Frémiet (în engleză), Benezit Dictionary of Artists 
 5. ^ a b Emmanuel Frémiet, SNAC, accesat în  
 6. ^ a b Emmanuel Fremiet, Find a Grave, accesat în  
 7. ^ Emmanuel Fremiet, Mapping the Practice and Profession of Sculpture in Britain and Ireland 1851–1951, accesat în  
 8. ^ "Sculpturile de bronz din secolul al XIX-lea ale celor doi câini basset realizate de Emmanuel Fremiet," The Bronze Gallery, 2007. Accesat la 30 martie 2007.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Jacques de Biez - Un maître imagier. E. Frémiet. Aux bureaux de l'Artiste, Paris 1896
 • Jacques de Biez - E. Frémiet. Jouve, Paris 1910
 • Phillippe Fauré-Frémiet - Frémiet. Plon, Paris 1934
 • Catherine Chevillot - Emmanuel Frémiet. La main et le multiple. Katalog des Musée des Beaux-Arts de Dijon, Dijon 1988, ISBN 2-900462-28-2
 • Pierre Kjellberg - Les bronzes du XIXe sièle. Dictionnaire des sculpteurs. L'Amateur, Paris 1987, ISBN 2-85917-066-9 (englische Ausgabe: Bronzes of the 19th Century. Dictionary of sculptors. Schiffer, Atglen (Pennsylvania) 1994, ISBN 0-88740-629-7)

Legături externe[modificare | modificare sursă]