Emilian de la Durostorum

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum
Date personale
Născutdată necunoscută
Durostorum
Decedat18 iulie 362
Silistra, Imperiul Roman de Răsărit Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiardere pe rug Modificați la Wikidata
Ocupațiepredicator Modificați la Wikidata
Venerație
Venerat întoată Biserica Ortodoxă
Sărbătoare18 iulie
PatronajeDobrogea
Sfinți

Emilian de la Durostorum (în greacă Ο Άγιος Αιμιλιανός) (n. în timpul împăratului Iulian Apostatul, Durostorum – d. 18 iulie 362) sau Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum a fost un militar din cetatea Durostorum (Silistra de astăzi), fiul prefectului din Durostorum, Sabbastianus.[1] Acesta este considerat sfânt în Biserica Ortodoxă, fiind prăznuit pe 18 iulie.[2]

Despre Emilian avem informații de la Ieronim și Teodoret, precum și dintr-o scrisoare a lui Ambrosiu de Milan adresată împăratului Teodosiu I cel Mare.

Împăratul Iulian Apostatul voi să restabilească politeismul, dar aceasta a provocat o revoltă printre soldații de la Dristra (sau Durostor). Pe 16 iulie 362, bucurându-se de libertatea religioasă, câțiva dristreni au adus jertfă unui zeu, apoi au tocmit sărbătoare. Unul din soldați, Emilian, s-a amestecat, pentru a tulbura sărbătoarea. A răsturnat jertfelnicul, după care a fugit. Căpetenia cetății, Capitolin, a dat ordin să fie ucis cel care provocase revolta. O parte din soldați au prins un țăran, l-au îmbătat, și au vrut să-l ardă viu, ca țap ispășitor. Atunci Emilian s-a predat, recunoscând că el fuse autorul faptei. A fost biciuit de două ori. Două zile mai târziu a fost ars viu, pe malul Dunării. Legendele medievale povestesc o sumedenie de torturi, iar moartea lui Emilian doar pe 3 septembrie, dar nu au nici un temei istoric.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sfantul Mucenic Emilian din Durostorum, www.crestinortodox.ro 
  2. ^ „Emilian de la Durostor”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Prof. Dr. Emilian Popescu, "Sf. Emilian de la Durostor", Sfinți români și apărători ai legii strămoșești, IBMBOR, București, 1987
  • Les RR PP Bénédictins de Paris (ed), Vie des saints et des bienheureux. Tome VII. Juillet, Paris 1949, pp 405 și 410-413. (Fără copyright).

Legături externe[modificare | modificare sursă]