Emilia Plugaru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Emilia Plugaru
Emilia Plugaru foto autoare 2019.jpg
Date personale
Născută (69 de ani)
Cetireni, Ungheni, Republica Moldova
NaționalitateFlag of Romania.svg român
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet, prozator, dramaturg, pictor, ceramist, arhitect
Limbilimba română  Modificați la Wikidata
Activitatea literară
Mișcare/curent literarmodernism
Specie literarăpoezie, proză, teatru
Operă de debutSunt elevă-n clasa-ntâi
Prezență online

Emilia Plugaru, (n. 17 iunie 1951, Cetireni, Ungheni, Republica Moldova) este o scriitoare român-basarabeancă care s-a manifestat mai ales prin literatura pentru copii (poezii, povești, ghicitori, scenete de teatru).

Autoarea debutează în 1996 cu volumul de versuri pentru copii și desene de colorat „Sunt elevă-n clasa-ntâi” (editura Albinuța, Chișinău). Urmează un ciclu de povești, poezii, ghicitori, și scenete pentru copii. Premiată în cadrul Concursului Național de Dramaturgie (2001), piesa „Vârcolacii au furat luna” este jucată din 1998 și până în prezent pe scena Teatrului Republican de Păpuși „Licurici” din Chișinău.

În 2018, Emilia Plugaru publică „Anotimpuri colorate”, poezii pentru copii, pentru care obține premiul BNC „Ion Creangă” în cadrul Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret din Republica Moldova.

În 2019, apare primul volumul de versuri pentru adulți „A sunat aseară mama” (editura R. P. Editor, Chișinău), după poezia cu același nume care a devenit virală pe rețelele de socializare.

În 2020, autoarea publică „O toamnă ca un cântec” (R. P. Editor, Chișinău), un volum de versuri închinate naturii.

Emilia Plugaru este membră a Uniunii scriitorilor din Republica Moldova.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Emilia Plugaru s-a născut la 17 iunie 1951 în satul Cetireni de lângă orașul „de graniță” Ungheni, Republica Moldova, în familia lui Ion și Maria Ciobanu, fiind al șaselea dintre cei nouă copii. Din fragedă copilărie a început să picteze și să scrie, manifestându-se în special la școala din satul Cetireni, pe care o absolvă în 1968. Se află în dilema de a alege între visul de a scrie și cel de a picta. Alege pe ultimul, urmând Facultatea de Arhitectură și Urbanistică a Institutului Politehnic din Chișinău, lucrând mai apoi în calitate de arhitect. Se căsătorește, crește patru copii, lăsând cariera de arhitect și îmbrățișând-o pe cea de mamă. Între timp, însă, își dedică o mare parte a timpului pentru scris astfel încât în 1996 cele două mari visuri din copilărie se regăsesc în debutul său literar - volumul de versuri și desene de colorat pentru copii „Sunt elevă-n clasa-ntâi”. De atunci scrie numeroase opere literare pentru copii apreciate de comunitatea culturală românească și distinse cu premii la diverse concursuri. Premiată în cadrul Concursului Național de Dramaturgie (2001) - piesa Vârcolacii au furat luna este jucată până în prezent pe scena Teatrului Republican de Păpuși „Licurici” din Chișinău. Cartea de poezii pentru copii „Anotimpuri colorate” este distinsă cu premiul special al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”[1].

Printre altele, scriitoarea îndrăgește deasemenea și arta olăritului, manifestându-se ca ceramist și realizând diverse obiecte de artă artizanală.

Opera[modificare | modificare sursă]

1996: Debutează cu primul volumul de versuri și desene de colorat pentru copii „Sunt elevă-n clasa-ntâi” (Albinuța, Chișinău).

1999-2002: Urmează mai multe piese de teatru pentru copii, premiate în cadrul Concursului National de Dramaturgie din Republica Moldova: „Puiul de elefant a urcat pe curcubeu” (1999, mențiune), „Vârcolacii au furat luna” (2001, Premiul III), „Școala din pădure” (2002, Premiul III).

Începând cu 2010, Emilia Plugaru își face cunoscută opera literară pe internet și pe rețelele de socializare. Astfel, prima versiune a site-ului http://www.povesti-pentru-copii.com/ lansat în 2011 de fiul său Radu Plugaru, programator de meserie, conține poeziile, poveștile și ghicitorile autoarei[2][3][4]. În scurt timp, site-ul devine cel mai popular portal de literatură pentru copii din România, operele autoarei fiind vizualizate de cititorii români din România și din lume[5].

Autoarea este activă pe pagina sa de Facebook unde își difuzează unele creații publicului larg. Astfel, poezia „A sunat aseară mama” postată pe 3 decembrie 2017 devine în doar câteva zile virală[6].

2018: Apare a doua carte de poezii pentru copii „Anotimpuri colorate” (editura R. P. Editor, Chișinău), ilustrată în acuarelă de maestrul acuarelist Ion Cârchelan. Lansarea cărții are loc la Chișinău, pe 11 decembrie 2018, în incinta bibliotecii centrale a BM „B. P. Hasdeu” din Chișinău[7]. Oaspeții prezenți la eveniment au apreciat calitatea poeziilor și stilul deosebit al ilustrațiilor realizate de acuarelistul Ion Cârchelan. Poetul și eseistul Ianoș Țurcanu a afirmat că „Emilia Plugaru este un poet care scrie cum gândește, scrie cum respiră”, iar poeta Galina Furdui a salutat capacitatea autoarei de a înțelege lumea din jur și de a o transpune în „limba copiilor”. În cadrul lansării, scriitoarea a declarat că publicația sa a fost scrisă pentru copii, dar ajunge și la sufletele maturilor. A început să scrie fiind copil, însă nu și-a dorit să fie scriitoare. Apoi a făcut studii în arhitectură, a lucrat în acest domeniu și a uitat să mai scrie. A revenit la scris când copii săi au mai crescut: „Pasiunea a venit din faptul că omul nu pierde niciodată copilul din el. Atunci când ești mamă redevii copil. Când scrii despre copii uiți de toate necazurile. De multe ori e o salvare de viața plictisitoare”[8].

Pe 19 septembrie 2018, este organizată o lansare a cărții și în cadrul filialei „M. Ciachir” a bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu”[9], principalii invitați fiind copiii (elevii clasei a doua de la Liceul ”M.Kogălniceanu”), precum și scriitorii Mihai Vîlcu, Lidia Vrabie si Alexandru Plăcintă[10].

Cartea „Anotimpuri colorate” se bucură rapid de recenzii literare pozitive, în special în revistele pentru copii: „Recent, scriitoarea Emilia Plugaru a editat o frumoasă carte de versuri pentru voi, dragi copii. Autoarea a înmănuncheat toate anotimpurile în unul singur, cel al Copilăriei și, împreună cu pictorul Ion Cârchelan, ilustratorul cărții, au creat această cărțulie minunată.”, revista „Amic”, „Anotimpurile colorate ale Emiliei Plugaru”, Lecturi amicale, p.25, Chișinău, octombrie 2018[11].

„Fiecare anotimp vine cu farmecul și cu bucuriile sale. Ne place vara, veselă și luminoasă, cu cireșe la urechi. Toamna ne aduce în poală roadele-i dulci. Poeții, asemeni copiilor, se bucură de primii fulgi, aștern pe coală albă de hârtie rânduri de poezie, sinceră și curată. Apoi, cu inima plină de dor, așteaptă să se trezească ghioceii, chemând în versuri primăvara. Nu-și poate imagina cele patru anotimpuri fără poezie nici Emilia Plugaru, o scriitoare care adoră copiii și visează frumos împreună cu ei. Cartea sa de versuri „Anotimpuri colorate”, apărută recent, vine, parcă, să le îndeplinească dorințele (...)”, revista Florile Dalbe, „În așteptarea celui mai frumos anotimp”, Chișinău, octombrie 2018[12].

Octombrie 2019: Apare volumul de poezii de dor A sunat aseară mama (R. P. Editor, Chișinău).

Poeta Galina Furdui, în prefața cărții, menționează că: „ „A sunat aseară mama” este o carte marcată de răvășitoare confesiuni, șoapte ale inimii, care conține file cu mesaje înțelepte, sincere și care răscolesc simțirile prin bonomia revărsată în verb cu multă discreție. „Citești și te descoperi alergând prin poiana adânc-ocrotitoare a copilăriei, vegheată de blajinătatea mamei” ”.

Într-un interviu acordat agenției de presă IPN, Emilia Plugaru a declarat că acest volum conține „poezii care ating sufletul omului”[13]. Dintr-un șir de poezii pe care le are scrise, le-a selectat pe cele cu teme de dor, sat, tradiții, părinți.

Octombrie 2020: Apare volumul de poezii închinate naturii O toamnă ca un cântec” (R. P. Editor, Chișinău).

Lansată, în condițiile pandemiei de Covid-19, pe pagina de Facebook a autoarei pe 6 noiembrie 2020, „O toamnă ca un cântec”: „e despre toamna vieții. E despre frumusețea toamnei. E despre frumusețea noastră. E despre noi și despre emoțiile pe care le simțim atunci când toamna ne bate la ușă, ne stă în prag, sau noi ne aflăm în pragul ei…”. „E un volum de versuri despre natură, despre ce sentimente ne trezește natura” a declarat într-un interviu pentru agenția de presă IPN Emilia Plugaru[14].


De-a lungul anilor, Emilia Plugaru a compus numeroase opere literare pentru copii, dintre care unele au fost premiate de către Ministerul Culturii din Republica Moldova. Cele mai importante sunt:

 • Poezii
  • A sunat aseară mama
  • Sunt elevă-n clasa-ntâi
  • Rățușca cea curioasă
  • Fotbalistul Gică
  • Toamnă
  • Pisoiul rotofei
  • Muțunache
  • Culorile țării
  • Bătrânul Nistru
  • Trenul cu nepoței
  • Purcelușii
  • Iepurașul, pictor mare
  • Colegi de clasă
  • La căsuța cu povești
  • Tânără e Baba Iarnă
  • A-nflorit iarăși caisul
  • S-a sfârșit vacanța mare
 • Povești
  • Visul lui Tigruț
  • Urechiușele Măgărușului
  • Telescopul
  • Blestemul Comorii
  • Adevăratul Prieten
  • Blăniță Neagră
  • Crus, Hep și peștișorul de Aur
 • Scenete
  • Școala din Pădure
  • Puiul de elefant a urcat pe curcubeu
  • Vârcolacii au furat Luna
  • Căsuța iepurașului Urechiușă-Gri
  • Un extraterestru în codru

Referințe critice[modificare | modificare sursă]

Versurile și desenele de colorat pentru copii din cartea de debut „Sunt elevă-n clasa-ntâi” au fost apreciate de către criticul literar Mihai Cimpoi în felul următor: „Poeziile inspirate ale doamnei Emilia Plugaru li se adresează celor mai mici, pe care vrea să-i facă să înțeleagă prin imagini, sunete, culori ce este frumosul, binele și lumea din jur. Adăugați câte o culoare-două la ceea ce vă propune ea și o sa vedeți că această lume este frumoasă, bună, dar trebuie să fie și mai frumoasă și mai bună”.

În cadrul unei întâlniri cu scriitoarea la Biblioteca Națională pentru copii „Ion Creangă”, din 12 noiembrie 2020, moderatoarea și poeta Claudia Partole a menționat că: „Atunci când am descoperit-o, am avut impresia că Emilia Plugaru este o soră mai mică a Elenei Farago”[15]. „În lumea Emiliei Plugaru toate vietățile naturii au suflet, toate au grai, toate simt așa cum simțim și noi”. La întrebarea Claudiei Partole „Ce doriți să spuneți lumii prin creația dvstra?”, Emilia Plugaru a răspuns: „În jurul nostru pe lângă tot binele și frumosul, mai este atât de mult urât și atâta răutate. Atunci când scriu, scriu ca lumea să fie mai bună”. „În cele mai mici lucruri trebuie să vedem frumosul” a mai spus autoarea.

În cadrul aceleași întâlniri, cu referire la cartea pentru copii „Anotimpuri colorate”, Eugenia Bejan, directorul general al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” a menționat că: „Poezia Emiliei Plugaru este o poezie de imagine. E o poezie care ne spune o poveste, care reușește să ne surprindă”. „Se citește cu multă plăcere și nu doar de către copii, dar și de către adulți. Adevărata poezie e pentru toate vârstele”.

Distincții literare[modificare | modificare sursă]

 • Concursul Național de Dramaturgie (1999) - Mențiune pentru piesa Puiul de elefant a urcat pe curcubeu;
 • Concursul Național de Dramaturgie (2001) - Premiul III pentru piesa Vârcolacii au furat luna;
 • Concursul Național de Dramaturgie (2002) - Premiul III pentru piesa Școala din pădure;
 • Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret din Republica Moldova (2019) - Premiul special al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” pentru cartea Anotimpuri colorate.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Au fost decernate premiile Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret”. Moldpres. . Accesat în . 
 2. ^ https://molddata.md/index.php?pag=news&opa=view&id=173&tip=noutati&start=18
 3. ^ https://elenaciric.ro/emilia-plugaru-o-scriitoare-basarabeanca.html
 4. ^ http://www.agentiadecarte.ro/2011/03/%E2%80%9Cpovesti-pentru-copii%E2%80%9D-o-lume-cu-si-despre-cei-mici/
 5. ^ https://www.google.ro/search?hl=fr&source=hp&ei=7z_gW9y3IoOIlwTHjZPQBg&q=povesti&oq=povesti&gs_l=psy-ab.3..0l10.1387.2410.0.2794.7.7.0.0.0.0.50.333.7.7.0....0...1.1.64.psy-ab..0.7.332...0i131k1.0.bA4YU_41beI
 6. ^ http://trm.md/ro/buna-dimineata-de-weekend/buna-dimineata-de-weekend-din-24-decembrie-2017-partea-a-ii-a/
 7. ^ Mariana Vasilache (). „Emilia Plugaru: „Anotimpuri colorate" este despre copilărie, perioada vieții pe care nimeni n-o va uita nicicând”. Radio Chișinău. 
 8. ^ TVR Moldova (). „Cartea pentru copii „Anotimpuri colorate", lansată de scriitoarea Emilia Plugaru”. TVR Moldova. Accesat în . 
 9. ^ Vintilă, Angela (). „Un nou cenaclu literar-artistic la Filiala „M. Ciachir": Cenaclul „Cuvântul magic". BIBLIOTECA "MIHAIL CIACHIR". Accesat în . 
 10. ^ Coseri, Tatiana (). „Un nou cenaclu literar-artistic la Filiala „M. Ciachir": Cenaclul „Cuvântul magic". BiblioCity Buletinul filialei municipale a Asociaţiei Bibliotecarilor din Moldova. Accesat în . 
 11. ^ http://www.revistaamic.md/
 12. ^ http://floriledalbe.md/index.php/editorial/acord-liric
 13. ^ IPN, Agentie de presa (). „„A sunat aseară mama", o carte semnată de Emilia Plugaru”. IPN. Accesat în . 
 14. ^ IPN, Agenție de presa (). „Scriitoarea Emilia Plugaru a lansat cartea „O toamnă ca un cântec". IPN. Accesat în . 
 15. ^ BNC "Ion Creanga". „Întâlnire cu scriitoarea Emilia Plugaru”. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Sunt elevă-n clasa-ntâi, Editura Albinuța,Chișinău, 1996 - ISBN 9975-919-00-6
 • Anotimpuri colorate, Editura R. P. Editor, Chișinău, 2018 - ISBN 9-789975-666299
 • A sunat aseară mama, Editura R. P. Editor, Chișinău, 2019 - ISBN 978-9975-3336-0-3
 • O toamnă ca un cântec, Editura R P. Editor, Chișinău, 2020 - ISBN: 978-9975-3336-1-0 .

Opere literare în format electronic: