Emek Hefer (Consiliu regional)

32°20′35″N 34°54′59″E (Emek Hefer (Consiliu regional)) / 32.34306°N 34.91639°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Emek Hefer)
Valea Hefer
în ebraică עמק חפר
وادي حيفر
—  Consiliu regional (din 1940)  —

Map
Valea Hefer (Israel)
Poziția geografică în Israel
Coordonate: 32°20′35″N 34°54′59″E ({{PAGENAME}}) / 32.342922222222°N 34.916375°E

Țară Israel
District al IsraeluluiDistrictul Central
DistrictCentral
Atestare Modificați la Wikidata

ReședințăKfar Monash

Guvernare
 - Head of MunicipalityGalit Shaul

Populație (2014)
 - Total41,1 locuitori

Prezență online
Official website

Consiliul regional Valea Hefer (în ebraică מועצה אזורית עמק חפר, Mo'atza Azorit Emek Hefer) este un consiliu regional din Valea Hefer în regiunea câmpiei Sharon din Districtul Central în Israel. Valea Hefer a fost numita asa in secolul al XX-lea după un district administrativ (netzivut) din timpul regelui Solomon[1]

Consiliul acoperă o zonă adiacentă subdistrictului Hadera în nord, orașului Netanya în sud, la Mediterana în vest și orașului Tulkarm și Liniei Verzi în est. Are o populație de aproximativ 35.000 de locuitori.

Birourile Consiliului regional sunt situate în apropiere de Kfar Monash, la intersecția Ruppin, lângă Centrul Academic Ruppin.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Emek Hefer 1947

La începutul anilor 1900, o moașă locală, Olga Hankin, a raportat informații despre starea economică a familiilor din regiune soțului ei, Yehoshua Hankin, care se ocupa de achiziționarea de terenuri pentru Fondul Național Evreiesc „Keren Kayemet”. În 1927 Yehoshua Hankin a rezolvat problemele juridice complexe implicate în achiziționarea terenului și a semnat un acord pentru achiziționarea Văii Hefer. Singura dificultate a fost că Fondul Național Evreiesc nu dispunea de fonduri suficiente pentru a plăti suma necesară pentru cumpărarea terenului.

Președintele fondului Keren Kayemet, Menachem Ussishkin, într-o călătorie de strângere de fonduri în Canada, a obținut 300.000 de dolari și promisiunea de a atinge un milion, suma necesară pentru a cumpăra Valea Hefer pe o perioadă de șapte ani. La Congresul sionist care a avut loc la Zürich în 1929, Ussishkin a anunțat cu mândrie că Emek Hefer se afla de acum în mâna evreilor.

Un grup de 20 de tineri membri ai mișcărilor „Vitkin” și „Haemek” („Valea”) s-au stabilit pe pământurile recent achiziționate. Ei s-au mutat în niște clădiri abandonate, mai ales in fosta vila a moșierului arab libanez Antoine Tayan care a vândut terenurile, și au început să dreneze mlaștinile și să pregătească terenul pentru agricultură.

În aprilie 1933, ei și-au construit primele case la Kfar Vitkin, în inima văii. În 1931, un grup din mișcarea Hashomer Hatzair din Hadera a înființat așezarea Ein HaHoresh, plantând prima livadă de citrice.

O companie numită „Yachin” a pregătit plantații pentru repatrianții veniți din străinătate. Un alt grup din mișcarea kibuțiană Hakibutz Hameuhad, a fondat în 1932 localitatea Givat Haim în timp ce organizația soldaților demobilizați din Brigada evreiască a înființat mai târziu așezarea Avihayil.

Centrul Academic Ruppin a fost înființat în regiune în 1949.[2]

Lista așezărilor[modificare | modificare sursă]

Kibuțuri[modificare | modificare sursă]

Moșavuri[modificare | modificare sursă]

Așezări comunale[modificare | modificare sursă]

Sate ale tineretului[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Regi III 4:10
  2. ^ „Ruppin Academic Center – The Council for Higher Education of Israel”. che.org.il. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]