Eliezer Ben-Yehuda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Eliezer Ben Yehuda
BYwork.jpg
Date personale
Născut7 ianuarie, 1858
Luzhky, Lituania
Decedat16 decembrie, 1922
Ierusalim
ÎnmormântatCimitirul evreiesc de pe Muntele Măslinilor[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuDevora Ben-Yehuda[*] () Modificați la Wikidata
CopiiItamar Ben-Avi[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Russia.svg Imperiul Rus
Ottoman Palestine[*]
Flag of the United Kingdom.svg Palestina sub mandat britanic Modificați la Wikidata
Ocupațielingvist și publicist
Activitate
DomiciliuRusia  Modificați la Wikidata
Alte numeEliezer Itzhak Perlman
Alma materUniversitatea din Paris  Modificați la Wikidata
Cunoscut pentrupărintele ebraicei moderne

Eliezer Ben‑Yehuda ( אֱלִיעֶזֶר בֶּן־יְהוּדָה‎‎, 7 ianuarie 185816 decembrie 1922) a fost un lingvist, lexicograf și publicist evreu palestinian originar din Lituania - Belarus, principalul promotor al renașterii limbii ebraice ca limbă vorbită în Palestina. S-a născut în Luzhky, pe atunci în Lituania, în Imperiul Rus astăzi în nordul Belarus.

Copilărie și adolescență[modificare | modificare sursă]

Ben-Yehuda a fost elev la hederul (școala primară tradițională) unde a învățat ebraica veche și Tanahul de la vârsta de trei ani, cum se obișnuia în comunitățile evreiești din Europa de Est. La vârsta de nouă ani începe să studieze Tora, Mișna și Talmudului la ieșivă (școală medie religioasă). In timpul anilor la ieșivă își aprofundează cunoștințele sale în ebraica clasică, dar și în cea laică din perioada "Haskala" (a iluminismului iudaic ) din sec. al XIX-lea. Ulterior învață franceza, germana, rusa și este trimis la Dünaburg pentru -și continua studiile.

În anii de studenție începe să citească ziarul ebraic HaShahar , care promovează ideile sionismului și înțelege că renașterea limbii ebraice în Palestina este unica șansă de a uni evreii și de a se opune dispariției moștenirii lor culturale în condițiile asimilării lor de alte culturi.

Studiile la Paris[modificare | modificare sursă]

După terminarea studiilor medii pleacă la Paris la Universitatea din Sorbona pentru a învăța medicina. Printre disciplinele pe care le studiază se numără și ebraica. Folosirea ebraicii în vorbirea curentă a devenit pentru el motivația principală în studiul și difuzarea acestei limbi. Îmbolnăvindu-se de tuberculoză, este nevoit să-și întrerupă studiile de medicină și pleacă la Alger unde folosește ebraica în contexte nereligioase și în comunicarea de fiecare zi cu evreii localnici.

La Paris publică câteva articole în presa evreiască în care încearcă să convingă cititorii de practicalitatea renașterii limbii ebraice vorbite în Palestina pentru a atrage tineretul evreiesc la valorile iudaismului. Deși articolele sale au dat loc la controverse, convins de justețea misiunii ce și-a asumat-o, Ben-Yehuda pleacă în Palestina pentru a-și realiza aspirațiile.

Viața în Palestina[modificare | modificare sursă]

În 1884 Ben-Yehuda ajunge în Palestina,pe atunci parte dintr-o provincie a imperiului otoman. Înaripat de ideile sionismului Ben-Yehuda încearcă să schimbe statutul limbii ebraice, transformînd-o în una vorbită. Ebraica vorbită, gândea Ben-Yehuda, va marginaliza limba idiș și alte limbi si dialecte folosite până atunci de evrei și va deveni principala limbă de comunicare între evreii care se vor reîntoarce din toate colțurile lumii.

Ben-Yehuda își educă fiul numai în ebraică și încearcă să-l ferească de impactul altor limbi. Astfel copilul său devine primul vorbitor al limbii ebraice moderne ca "limbă maternă". Chiar dacă eforturile lui Ben-Yehuda erau considerate de mulți utopice, necesitatea unei limbi comune a fost înțeleasă de mulți. În 1884 începe sa publice ziarul HaTzvi de orientare pro-sionistă.Tot în același an se întemeiază Comitetul pentru susținerea limbii ebraice, care mai apoi va deveni Academia limbii ebraice. Rezultatele muncii sale și cele ale comitetului au fost materializate în publicarea Dicționarului Complet al Limbii Ebraice Antice și Moderne.

La începutul secolului al XX-lea ebraica devine folosită în vorbirea curentă de evrei în Palestina și ulterior în statul Israel.

În decembrie 1922 Ben-Yehuda moare de tuberculoză, de care suferise din tinerețe și a fost înmormântat pe Muntele Măslinilor în Ierusalim.

Deviza vieții sale a fost: "Yehudí, daber ivrit!" !יהודי, דבר עברית‎ ("Evreule, vorbește ebraica!").

Vedeți[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Fellman, Jack (1973). The revival of a classical tongue: Eliezer Ben Yehuda and the modern Hebrew language. The Hague, Netherlands: Mouton ISBN 90-279-2495-3
  • Robert St. John. Tongue of the Prophets, Doubleday & Company, Inc. Garden City, New York, 1952. ISBN 0-8371-2631-2


Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Eliezer Ben-Yehuda