Eclipsa de Soare din 2 octombrie 2024

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

O eclipsă de Soare inelară va avea loc la 2 octombrie 2024; este a 18-a eclipsă inelară de Soare din secolul al XXI-lea.

O eclipsă de Soare are loc atunci când Luna trece între Pământ și Soare, ascunzând astfel total sau parțial imaginea Soarelui pentru un privitor de pe Pământ. O eclipsă inelară de Soare are loc atunci când diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui, blocând cea mai mare parte a luminii Soarelui și făcând ca Soarele să arate ca un inel. O eclipsă inelară apare ca o eclipsă parțială peste o regiune a Pământului de mii de kilometri lățime.

În afară de Insula Paștelui și o mică parte din apropierea vârfurilor sudice ale Argentinei și Chile, calea umbrei eclipsei va fi în întregime peste Oceanul Pacific. Penumbra va fi vizibilă din sudul Americii de Sud, Hawaii și porțiuni din Antarctica. Magnitudinea eclipsei este de 0,93261, având loc cu doar 56 de minute înainte de apogeu.

Parcursul eclipsei[modificare | modificare sursă]

Traiectoria eclipsei din 2 octombrie 2024 asupra Pământului.

Începând chiar la nordul Ecuatorului în Oceanul Pacific, această eclipsă se va propaga spre sud, și va traversa Patagonia, apoi va trece chiar la nord de insulele Malvine, pentru a sfârși în Atlanticul de Sud.

Eclipse din 2024[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]