EPROM

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Primul EPROM (C1702A), de la compania Intel. Fereastra din cuarț permite ștergerea datelor cu ajutorul razelor ultraviolete.

EPROM (acronim din engleză de la Erasable Programmable Read Only Memory, traducere liberă: memorie read only programabilă și anulabilă) este un tip de memorie nevolatilă, adică o memorie care își păstrează datele chiar și când i se întrerupe alimentarea cu curent electric. EPROM-urile sunt prin construcție o serie de tablouri de tranzistoare (porți logice) programate individual cu ajutorul unui dispozitiv electronic care furnizează tensiuni mai înalte decât cele pentru circuitele digitale normale. Odată programat, un EPROM poate fi șters doar prin expunerea lui la lumină ultravioletă puternică. EPROM-urile au în partea superioară o ferestruică transparentă de cuarț topit și resolidificat, prin care se vede cipul de siliciu propriu-zis. Ea permite expunerea la lumină ultravioletă pentru ștergerea (aducerea la zero) a memoriei. [1]

Funcționare[modificare | modificare sursă]

Memoria EPROM a fost inventată de Dov Frohman de la compania Intel în anul 1971. EPROM este asemanătoare unei matrici de coloane si rânduri la intersecția cărora se află celule cu câte un tranzistor cu poartă flotantă. Programarea memoriei se face prin schimbarea valorilor de 1 sau 0 reținute in aceste celule. Stocarea datelor se face prin selectarea unei adrese și aplicarea unui voltaj ridicat tranzistorului respectiv. Această acțiune permite crearea unui flux de electroni cu energie suficientă pentru a trece prin oxidul de siliciu izolator și a se acumula pe poarta flotantă a tranzistorului. Datorită stratului izolant de oxid, sarcina electrică poate rămâne stocată pentru o perioadă de zeci de ani.

Ștergerea se face prin supunerea cipului de memorie unei surse de radiații ultraviolete. Procesul de ștergere poate dura câteva săptamâni în cazul expunerii la soare, sau chiar câțiva ani sub acțiunea luminii fluorescente. În general memoriile EPROM trebuie scoase din circuit și expuse pentru câteva minute unei lămpi cu ultraviolete. [2]

Detalii[modificare | modificare sursă]

Deoarece o fereastră de cuarț integrată în cip este scumpă, au fost introduse cipurile de tip one-time programmable (OTP). În acest caz cipului îi lipsește fereastra transparentă, ne mai putând fi șters după programarea inițială, efect ce elimină necesitatea testării funcției de ștergere, reducând și mai mult costul. O memorie EPROM poate reține datele pentru un timp de 10-20 de ani, ele putând fi citite de un număr nelimitat de ori. Fereastra de ștergere trebuie acoperită pentru a preveni ștergerea accidentală provocată de rezele soarelui. Ștergerea memoriei EPROM începe de la radiații cu lungimea de undă mai mică de 400 nm. Procedura de ștergere recomandată este expunerea la raze ultraviolete cu lungimea de undă de 253,7 nm sau ce cel puțin 15 Wsec/cm² pentru 20-30 minute cu lampa la o distanță de aproximativ 2,5 cm. EPROM are un număr limitat de cicluri de ștergere deoarece dioxidul de siliciu din jurul porților se uzează după fiecare ciclu, ceea ce după câteva mii de cicluri face cipul nesigur. Programarea EPROM este lentă, în comparație cu alte tipuri de memorie. Deoarece cipurile de mare densitate au puțin oxid expus între straturi, ștergerea cu ultraviolete devine mai puțin practică. Chiar și praful poate împiedica ștergerea anumitor celule.

Galerie foto[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]