Tranzistor bipolar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
BJT symbol PNP.svg

Tranzistorul bipolar (în engleză: bipolar junction transistor, BJT) este un dispozitiv semiconductor cu două joncțiuni în succesiune npn sau pnp. Cele trei zone se numesc emitor (E), bază (B), colector (C). Se folosește în circuitele electronice atât digitale cât și analogice, de obicei pentru amplifica sau transmite un semnal electric. Simbolul unui tranzistor bipolar PNP este dat în figura alăturată.

Din punct de vedere funcțional un tranzistor este în electronică ceea ce un robinet este în instalațiile mecanice. Permite închiderea sau deschiderea unui circuit electric, acest regim numindu-se "în comutație" când fronturile de schimbare sunt scurte ca durată, bruște, sau este numit analogic, atunci cand se folosește regimul liniar/tranzitoriu de funcționare.

Tranzistorul se numește bipolar deoarece conducția este realizată de două tipuri de purtători de sarcină electrică, de semn diferit: electronii (-), respectiv golurile (+).

Tranzistoarele bipolare se clasifică după puterea disipată.

1.Tranzistoare de mică putere. Sunt tranzistoare incapsulate in plastic sau metal și nu sunt destinate montării pe radiator. Rezistenta termică joncțiune capsulă, la aceste tranzistoare este mai mare decât 15°C/W.

2.Tranzistoare de putere. Sunt tranzistoare incapsulate în plastic sau metal și sânt destinate pentru montarea pe radiator. Rezistența termică joncțiune-capsulă la aceste tranzistoare este mai mica de 15°C/W.

Construcție și funcționare[modificare | modificare sursă]

În principiu un tranzistor bipolar este o pastilă de siliciu dopată astfel încât să se creeze trei straturi dopate diferit, și deci două joncțiuni pn; astfel, tranzistoarele pot fi „pnp” (zona din mijloc dopată cu elemente „donoare” de electroni - cu valența 5, celelalte două dopate cu elemente „acceptoare”, cu valența 3) sau „npn” (dopat invers). Totuși, din cauza grosimii foarte mici a zonei centrale (bază), cele două joncțiuni nu funcționează independent și între terminalele extreme (colector și emitor) poate apărea un curent, aceasta fiind și proprietatea cea mai importantă a tranzistorului, și aceea care permite folosirea lui pe post de amplificator de tensiune sau curent.

Particularități constructive:

  • Emitorul E este mult mai impurificat decât B sau C
  • Baza B este mult mai subțire decât E și C.

Note[modificare | modificare sursă]

Referiri[modificare | modificare sursă]

  • S. D. Anghel, Bazele electronicii analogice și digitale, Presa Universitară Clujeană, 2007