eJobs

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

eJobs este cea mai mare platformă de recrutare online din România, cu o medie de 2 milioane de utilizatori zilnici și cu o bază de date de peste 4 milioane de CV-uri[1].

Inițiator al pieței locale de recrutare online, eJobs a fost înființat în anul 1999 și este, în prezent, lider de industrie, cu o cotă de piață de peste 50%[2].

Compania a fost înființată de Liviu Dumitrașcu și Lucian Despoiu. Ulterior, acestora li s-au alăturat Horia Nistor și Daniel Tătar, iar la începutul anului 2008, 30% din acțiuni au fost achiziționate de fondul de investiții Tiger Management[3]. În 2012, compania elvețiană Ringier a achiziționat pachetul majoritar de 70% din acțiunile eJobs Group[4], iar în 2015 a achiziționat și restul de 30% din acțiuni, devenind unicul acționar al companiei[5].

Website-ul eJobs.ro a fost prima platformă online de recrutare din România, creată din dorința de a moderniza metodele clasice de recrutare și de a facilita relația angajat-angajator[6].

Istorie[modificare | modificare sursă]

Compania eJobs a fost înființată în 1999 de Liviu Dumitrașcu și Lucian Despoiu, doi antreprenori tineri pasionați de mediul online. În primul an de facultate, aceștia au fondat asociația VIP (Voluntari pentru Idei și Proiecte), unul dintre primele proiecte fiind chiar platforma de recrutare eJobs. În 2001, Daniel Tătar, un om de afaceri pe care cei doi l-au cunoscut în cadrul unui eveniment Media Pro, li s-a alăturat cu o investiție de 40.000 de dolari, care a contribuit la transformarea platformei eJobs într-un business[7]. Tot în 2001 a fost cooptat în proiect și Horia Nistor, un alt membru al asociației VIP[8].

Despoiu s-a retras treptat din companie, renunțând întâi la 15% din acțiunile eJobs în 2003, iar apoi la 10%, ultimele acțiuni pe care le deținea, în 2005[8]. Ulterior, în 2008, 30% dintre acțiunile companiei au fost achiziționate de fondul de investiții Tiger Management în schimbul a aproximativ 4 milioane de euro. Același fond de investiții deținea, în 2009, 20% din acțiunile BestJobs, principalul competitor eJobs, deținut de Neogen[3].

În 2012, compania elvețiană Ringier AG a achiziționat 70% din acțiunile eJobs. Ringier, trustul internațional de media din Zurich, a intrat pe piața locală în 1992[9] și include în portofoliul său ziarele Libertatea și Gazeta Sporturilor, revistele Avantaje, Elle, Unica, Viva, Psychologies și Auto Bild, precum și platformele Noizz.ro și Imobiliare.ro[10]. În urma finalizării tranzacției, evaluată la 10 milioane de euro, Ringier a devenit acționar majoritar al eJobs. Fondatorii locali au devenit acționari minoritari, dar au rămas în top managementul companiei[9].

În martie 2015, Ringier a anunțat preluarea completă a companiei eJobs, în urma achiziționării celorlalte 30% din acțiuni[11]. Compania elvețiană este și în prezent unicul acționar al eJobs.

Top Management eJobs[modificare | modificare sursă]

În 2012, odată cu prima achiziție de acțiuni, compania Ringier l-a numit director general al eJobs pe Andrei Frunză, Chief Digital Officer la Ringier în perioada 2008-2012[12]. Frunză a rămas la conducerea eJobs Group până în decembrie 2017, când a plecat din organizație, veniturile companiei triplându-se în perioada 2012-2017. Atribuțiile lui Frunză ca director general eJobs au fost apoi preluate temporar de către Mihnea Vasiliu, director general Ringier România[13].

Ulterior, directorul interimar a fost înlocuit de Bogdan Badea, care din ianuarie 2017 deținea rolul de Director de Vânzări al eJobs. Badea a fost numit CEO al eJobs Group la data de 1 martie 2018, la un an după venirea sa în companie[14]. Înainte de eJobs, Badea a deținut poziția de Head of Sales în cadrul Smartree timp de 2 ani[15].

Cifră de afaceri:[modificare | modificare sursă]

Portalul de joburi[modificare | modificare sursă]

Platforma pentru candidați[modificare | modificare sursă]

Platforma de recrutare online eJobs.ro se adresează atât consumatorilor (în acest caz candidații care caută locuri de muncă), cât și companiilor (organizațiile care caută să angajeze). Orice candidat se poate înscrie pe eJobs.ro gratuit, accesând pagina de înregistrare și selectând crearea unui cont de candidat. După ce acesta confirmă Termenii și Condițiile eJobs, candidatul are două opțiuni de a se înscrie: fie selectează înregistrarea cu Facebook, fie își completează datele personale pentru a-și crea contul.

Ca să primească recomandări relevante cu posturi disponibile, candidatul mai poate alege, în această etapă, nivelul carierei, nivelul studiilor, tipul jobului (full time, part time, voluntariat sau sezonier), orașul de lucru (sau interesul pentru munca remote) și, nu în ultimul rând, departamentele și industriile de care e interesat. Ultimul pas constă în confirmarea contului urmând instrucțiunile trimise pe e-mail candidatului. Pașii pot fi urmăriți și în ghidul video oferit de platformă.

Completarea CV-ului pe eJobs.ro[modificare | modificare sursă]

Deoarece CV-ul Europass, unul dintre cele mai utilizate modele de CV-uri în Uniunea Europeană[27], este considerat de mulți angajatori a fi învechit[28], eJobs le propune candidaților un alt model de CV. Astfel, modelul de CV eJobs începe cu o secțiune de descriere a candidatului, iar apoi trece direct la experiența profesională a acestuia. Dacă un candidat este la început de carieră, acesta poate selecta opțiunea „Fără experiență profesională”, iar modelul de CV va trece automat la secțiunea dedicată educației. Spre final, candidatul poate adăugat limbile străine cunoscute, abilitățile și alte informații pe care le consideră relevante pentru experiența sa, cum ar fi cursurile absolvite sau certificările obținute[29]. Un ghid video despre cum îți poți completa CV-ul pe eJobs.ro poate fi accesat aici.

Candidatul își poate completa CV-ul fie în română, fie în engleză, fie în ambele limbi. Acesta poate, de asemenea, să-și facă CV-ul „public” sau „ascuns”. CV-ul public pe eJobs.ro le permite angajatorilor să îi găsească CV-ul candidatului în baza de date eJobs, atunci când aceștia caută specialiștii potriviți pentru posturile lor. CV-ul ascuns înseamnă că nicio companie nu va putea vedea CV-ul candidatului decât în cazul în care acesta aplică pentru posturile disponibile la respectivele organizații[30].

Aplicarea pentru un loc de muncă[modificare | modificare sursă]

Candidatul poate începe căutarea unui loc muncă pe eJobs.ro încă dinaintea înregistrării sau completării CV-ului. Totuși, pentru a putea aplica prin platformă la un anunț de angajare, candidatul trebuie să își completeze, cel puțin parțial, CV-ul[31].

Pentru a găsi un anunț de recrutare potrivit, candidatul poate să își înceapă căutarea cu un cuvânt cheie folosind bara de căutare, iar apoi își poate rafina rezultatele selectând orașele, departamentele și industriile de interes, precum și nivelul de carieră, de studii sau tipul jobului. În momentul în care candidatul găsește un job care i se potrivește, acesta poate candida pentru locul de muncă respectiv dând click pe butonul „Aplică rapid”[32].

Candidații pot aplica la oricâte joburi își doresc. Nu există nicio limită din acest punct de vedere. Ulterior, platforma îi anunță când CV-ul lor a fost vizualizat[33], iar angajatorul poate decide să cheme candidatul la interviu, fie telefonic, fie direct din platforma eJobs.ro, prin intermediul unei invitații trimise pe e-mail[34]. Întregul proces de aplicare este descris în acest ghid video.

În cazul în care candidatul are două CV-uri, unul în română, iar al doilea în engleză, în momentul în care aplică, angajatorul va vedea, în primul și în primul rând, CV-ul care are rata de completare cea mai mare[35].

Linia telefonică de consiliere profesională[modificare | modificare sursă]

În 2018, eJobs a lansat o linie telefonică de consiliere profesională dedicată candidaților care necesită ajutor în procesul de găsire a unui loc de muncă[36]. Conform platformei, linia telefonică poate fi apelată la (021)9124, de luni până vineri, între orele 09:00 și 17:00. Tariful apelului este standard, iar serviciul de consiliere este gratuit.

Consilierii eJobs care răspund la această linie asistă candidații în procesul de recrutare, creându-le un cont (dacă nu au unul deja) pe eJobs.ro, redactându-le CV-ul și aplicând pentru aceștia la anunțurile de joburi care li se potrivesc. Echipa eJobs susține că ideea din spatele serviciului a fost de a facilita accesul candidaților non-digitalizați la joburile publicate pe platforma online[36].

Sfaturi în carieră[modificare | modificare sursă]

Înainte de a lansa linia telefonică de consiliere profesională, platforma de recrutare eJobs a lansat în 2005 o platformă de conținut dedicată atât candidaților, cât și companiilor, unde aceștia puteau găsi informații relevante despre piața muncii și recomandări în procesul de recrutare/aplicare. Această platformă, numită Career Center, a fost redenumită eJobs Carieră în 2018, după ce în 2017 s-a luat decizia de a dedica platforma strict candidaților și de a crea conținut pentru angajatori și recrutori doar pe platforma wearehr.ro.

Printre subiectele abordate pe eJobs Carieră se numără: sfaturi în redactarea CV-ului[37], recomandări despre cum să faci față interviurilor de angajare[38], despre cum să-ți negociezi salariul[39] sau pași de urmat în crearea unei scrisori de intenție[40]. Temele abordate țin cont, de asemenea, și de profilul candidatului. Spre exemplu, pentru tinerii care își caută primul job, platforma eJobs Carieră le pune la dispoziție articole potrivite pentru nivelul lor profesional: despre internship-uri[41], despre joburi de vară[42] sau despre posibilitatea de a pleca cu un proiect de tipul Work and Travel[43]. Pentru freelanceri sau antreprenori, platforma le oferă articole despre cum să gestionezi munca la domiciliu[44] sau cum să navighezi viața de freelancer la început[45] iar pentru cei care vor să își înceapă o familie, dar care nu cunosc toate aspectele legale ale acestui subiect la locul de muncă, eJobs Carieră le oferă informații relevante despre cum și în ce condiții pot obține indemnizația de creștere a copilului[46] și cum pot gestiona relația cu angajatorul înainte și în timpul concediului de maternitate[47].

Platforma pentru companii[modificare | modificare sursă]

Crearea unui cont de companie[modificare | modificare sursă]

Înregistrarea unui cont de companie pe eJobs.ro este gratuită, precum crearea unui cont de candidat. Reprezentantul organizației care dorește să creeze un astfel de cont poate intra pe eJobs.ro, apoi selecta opțiunea „Cont Nou” din meniul website-ului. Ulterior trebuie să selecteze opțiunea „Vreau să creez un cont de companie”, să accepte Termenii și Condițiile platformei online de recrutare, iar apoi să urmeze trei pași.[48]

În cadrul primului pas, reprezentantul companiei trebuie să noteze câteva detalii despre organizația sa, precum Codul Unic de Identificare Fiscală (CUI), Numărul de ordine la Registrul Comerțului, numele companiei, adresa sediului social, un nume de utilizator și parola contului. La al doilea pas acesta va fi nevoit să selecteze câteva opțiuni relevante pentru activitatea companiei, cum ar fi: numărul de angajați, domeniul, industria și orașele în care au sedii. În cadrului ultimului pas, reprezentatul companiei va fi nevoit să ofere câteva informații personale precum numele și prenumele său, adresa de e-mail, funcția în companie, numărul de telefon și adresa de corespondență (în cazul în care aceasta din urmă diferă de sediul social). În urma completării acestor informații, reprezentantul organizației care dorește să creeze un cont de companie pe eJobs.ro trebuie să dea click pe butonul „Finalizare” și să confirme crearea contului pe adresa de e-mail personală oferită. Mai multe detalii pot fi accesate în centrul de Help eJobs[49].

Echipa eJobs verifică apoi manual fiecare companie nou înscrisă pentru incongruențe sau falsități. Verificările au loc pe website-urile autorităților și ministerelor naționale. În cazul în care aceștia descoperă că respectiva companie a mințit în legătură cu datele oferite, contul acesteia de pe eJobs.ro va fi suspendat[50].

Publicarea unui anunț de recrutare[modificare | modificare sursă]

După ce contul este verificat de către echipa eJobs, compania va primi acces la cont și va putea achiziționa și publica anunțuri de angajare. În acest moment există patru tipuri de anunțuri pe care o companie le poate achiziționa: Standard, Business, Business Plus și Premium, în ordine crescătoare a prețurilor. Toate anunțurile sunt afișate pe platformă timp de 30 de zile de la data publicării acestora și pot fi actualizate, contra cost, zilnic sau săptămânal, pentru o mai bună vizibilitate în rândul aplicanților. De asemenea, prețurile anunțurilor scad odată cu achiziția mai multor pachete[51].

Anunțurile Business Plus și Premium îi aduc suplimentar angajatorului posibilitatea de a adăuga un buton de „Aplicare Externă”, care duce candidații către pagina oficială de cariere a companiei respective, și posibilitatea de a adăuga un anunț cu grafică personalizată. Anunțul Premium mai asigură, în plus, promovarea pe prima pagină eJobs.ro[51].

Odată achiziționat anunțul sau pachetul de anunțuri, compania îl poate completa și publica pe eJobs.ro pentru a recruta candidații de care are nevoie. Pentru a face acest lucru trebuie să completeze numele postului pe care caută să îl ocupe, numărul de joburi disponibile, domeniul/departamentul de activitate, experiența minimă obligatorie (dacă e necesară), industria, orașele de lucru (până la maximum 5 orașe/țări), tipul jobului (full time, part time, voluntariat sau sezonier), nivelul de studii și nivelul de carieră necesare. Ulterior, compania trebuie să adauge textul anunțului: să descrie candidatul ideal, responsabilitățile postului și să ofere o descriere a organizației[52]. Pentru mai multe detalii, eJobs le pune la dispoziție companiilor înscrise pe site o serie de ghiduri practice în recrutare, inclusiv unul cu cele mai bune practici pentru redactarea unui anunț[53].

Căutarea manuală a candidaților[modificare | modificare sursă]

Platforma de recrutate eJobs.ro le mai pune la dispoziție companiilor opțiunea de a căuta direct în baza de date de candidați CV-urile care se potrivesc posturilor deschise în organizațiile acestora. Această opțiune se numește Acces CV[54] și poate fi achiziționată similar cu anunțurile de recrutare. O companie interesată de această opțiune o poate cumpăra sub forma unui pachet cu un număr fix de CV-uri sau a unui abonament care permite deblocarea a 150 de CV-uri pe zi. Odată achiziționat pachetul potrivit de Acces CV, compania poate începe căutarea de candidați în baza de date eJobs. Căutarea poate fi făcută cu ajutorul unor cuvinte cheie, dar și cu ajutorul mai multor filtre de căutare, precum limba CV-ului, domeniul de activitate, orașul, nivelul de carieră sau limbile vorbite de către candidați[55].

Platforma de conținut We Are HR[modificare | modificare sursă]

În 2017, eJobs a lansat o platformă separată dedicată comunității de specialiști în resurse umane[56]. Această platformă de conținut, numită We Are HR, are o componentă online (wearehr.ro)[57] și o componentă tipărită sub forma unei reviste fizice, publicată trimestrial și distribuită gratuit clienților eJobs[58]. Conform redacției We Are HR, dezvoltarea acestei platforme a provenit din dorința de a le oferi angajatorilor soluții reale și răspunsuri clare la dilemele lor în recrutare[59]. Platforma We Are HR abordează subiecte de interes pentru industria de recrutare precum articole despre cum scrii și ce trebuie să conțină fișa postului[60], informații esențiale despre salarizare[61] sau cum să structurezi perioada de probă a angajatului[62]. De asemenea, angajatorii mai pot găsi pe wearehr.ro articole relevante din zona de retenție a angajaților, cum ar fi cele despre cultura organizațională[63], despre cum să organizezi un team building[64] sau ce fel de beneficii le poți oferi angajaților, cum ar fi cele asigurate de 7card[65] sau Bookster[66]. Pentru antreprenorii sau tinerii care doresc să afle mai multe despre industria de HR, platforma We Are HR le pune la dispoziție materiale despre cum să-ți construiești o carieră în recrutare[67] sau cum să formezi departamentul de employer branding[68].

Pe lângă materialele informative, companiile pot găsi pe wearehr.ro studii de caz frecvente despre diverse subiecte cum ar fi trainingurile interne[69], formarea viitorilor angajați[70] sau efectul team building-urilor neobișnuite asupra angajaților[71]. În plus, pe platformă sunt publicate deseori opinii relevante pentru industria de HR, precum și studii informative despre piața muncii din România: despre importanța reputației angajatorului[72], despre fricile candidaților la angajare[73] sau despre domeniile care atrag cei mai mulți candidați[74], pentru a numi câteva exemple.

Platforma de recrutare din Republica Moldova[modificare | modificare sursă]

Rabota.md, care și-a început activitatea la data de 1 decembrie 2005, este lider permanent în domeniul căutării de joburi și recrutării de personal din Republica Moldova, înregistrând peste 50 000 accesări zilnic. Site-ul rabota.md este unul dintre cele mai recunoscute proiecte online din țară, prin intermediul căruia, de mai bine de 18 ani, sute de mii de oameni și-au găsit un loc de muncă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „eJobs România încheie anul 2018 cu o cifră de afaceri de 9,6 milioane de euro și își consolidează poziția de lider al pieței de recrutare online”. Avantaje.ro. . Accesat în . 
  2. ^ a b „eJobs, cifra de afaceri de 9,6 milioane de euro in 2018, in crestere fata de anul precedent”. Wall-Street.ro. . Accesat în . 
  3. ^ a b c d Crudu, Irina (). „Piata de recrutari online ar putea scadea anul acesta cu 20%, la 4 mil. euro”. Daily Business. Accesat în . 
  4. ^ „Tranzacţia anului în online: Ringier cumpără site-ul de recrutare eJobs”. Capital. . Accesat în . 
  5. ^ „Ringier cumpără integral eJobs, un site de anunţuri care aduce un profit de peste 3 mil. euro pe an”. Ziarul Financiar. . Accesat în . 
  6. ^ BT Store. „Povestea eJobs”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Daniela Oancea. „Puterea digitală nu are graniţe”. Accesat în . 
  8. ^ a b „România online, de 15 milioane de euro”. Cotidianul.ro. . Accesat în . 
  9. ^ a b „Elveţienii de la Ringier au cumpărat eJobs.ro”. Ziarul Financiar. Accesat în . 
  10. ^ „Ringier Romania Portfolio”. Accesat în . 
  11. ^ Mihai, Adelina (). „Ringier a preluat integral portalul de recrutare online eJobs şi-şi întăreşte poziţia în regiune”. Ziarul Financiar. Accesat în . 
  12. ^ Tatu, Simona (). „Plecare surpriză: Andrei Frunză, directorul eJobs, cel mai mare site de joburi din România, pleacă din companie după 5 ani”. Ziarul Financiar. Accesat în . 
  13. ^ Enache, Răzvan (). „Andrei Frunza, unul dintre cei mai importanti CEO din piata de recrutare, pleaca din eJobs dupa 5 ani la conducerea portalului online”. Wall-Street.ro. Accesat în . 
  14. ^ Stan, Ștefan (). „eJobs şi-a recrutat CEO din propriile rânduri: Bogdan Badea, actualul director de vânzări, a fost numit CEO al eJobs România”. Ziarul Financiar. Accesat în . 
  15. ^ Roxana (). „Bogdan Badea este noul director de vânzări al eJobs”. Roșu. Accesat în . 
  16. ^ „Platforma de recrutare online eJobs estimează afaceri de peste 14 mil. euro la finalul anului, plus 20%. În 2021, business-ul companiei s-a majorat cu 78%, la 12 mil. euro”. ZF.ro. Accesat în . 
  17. ^ „ÎN ANUL 2021 EJobs România a înregistrat o cifră de afaceri de 12 milioane de euro”. www.bursa.ro. Accesat în . 
  18. ^ Nita, Ioana (). „Platforma de recrutare online eJobs a încheiat 2017 cu afaceri de 8,1 mil. euro”. Ziarul Financiar. Accesat în . 
  19. ^ Pascari, Mihaela (). „Platforma de recrutare online eJobs a ajuns la afaceri de 6 milioane de euro în 2016”. Ziarul Financiar. Accesat în . 
  20. ^ piatafin. „Top 1000 de companii din România după valoarea profitului pe 2015”. Accesat în . 
  21. ^ Goaga, Alex (). „eJobs depășește BestJobs la profit, în 2014”. Wall-Street.ro. Accesat în . 
  22. ^ a b c „Lista Firmelor din România: eJobs Group SRL”. Accesat în . 
  23. ^ Goaga, Alex (). „Cum au evoluat principalii vânzători de publicitate online în 2012”. Wall-Street.ro. Accesat în . 
  24. ^ Mihai, Adelina (). „Bătălia site-urilor de recrutare pe locuri de muncă tot mai puține”. BusinessMagazin.ro. Accesat în . 
  25. ^ Goaga, Alex (). „Cum au evoluat principalii vânzători de publicitate online în 2011”. Wall-Street.ro. Accesat în . 
  26. ^ Ce afaceri au rulat greii din online-ul romanesc in 2009, 22 iulie 2010, wall-stret.ro, accesat la 19 august 2010
  27. ^ European Centre for the Development of Vocational Training. „Europass 2005-2020: Achievements and prospects” (PDF). Accesat în . 
  28. ^ Steluța Năstase. „CV Europass. Tot ce trebuie să știi”. Accesat în . 
  29. ^ Steluța Năstase. „Model CV. Tot ce trebuie să știi în redactarea CV-ului”. Accesat în . 
  30. ^ eJobs Help. „Care este diferența între CV-ul ascuns și CV-ul public?”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  31. ^ eJobs Help. „Cum aplic la un job?”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  32. ^ eJobs Help. „Ce înseamnă „Aplică rapid"?”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  33. ^ eJobs Help. „Cum sunt notificați candidații în momentul în care CV-ul lor este vizualizat?”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  34. ^ eJobs Help. „Programare interviu”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  35. ^ eJobs Help. „Care este CV-ul trimis către angajator?”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  36. ^ a b „Am lansat prima linie telefonică din România de consiliere profesională”. eJobs Carieră. . Accesat în . 
  37. ^ Diana Mărășoiu. „Cum să-ți descrii obiectivul profesional în CV”. Accesat în . 
  38. ^ Magda Munteanu. „Ce întrebări capcană vei primi la interviu și ce să răspunzi la ele”. Accesat în . 
  39. ^ Mihaela Pascari. „Salariu net: ce trebuie să știi dacă ești angajat”. Accesat în . 
  40. ^ Steluța Năstase. „Scrisoare de intenție. Tot ce trebuie să știi pentru a o realiza”. Accesat în . 
  41. ^ Iulia Văcăroiu. „5 motive pentru care merită să aplici la un internship”. Accesat în . 
  42. ^ Steluța Năstase. „10 joburi de vară în 2019”. Accesat în . 
  43. ^ Mihaela Pascari. „Cum și de ce să pleci cu work and travel?”. Accesat în . 
  44. ^ Steluța Năstase. „Munca la domiciliu. Tot ce trebuie să știi”. Accesat în . 
  45. ^ Magda Munteanu. „Viața de freelancer - ghid complet”. Accesat în . 
  46. ^ Magda Munteanu. „Indemnizația de creștere a copilului - TOT ce trebuie să știi”. Accesat în . 
  47. ^ Asociația SAMAS. „Cum să comunici cu angajatorul în concediul de creștere copil”. Accesat în . 
  48. ^ „Pagina de înregistrare eJobs”. Accesat în . 
  49. ^ eJobs Help. „Cum îmi creez un cont de Companie?”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  50. ^ Steluța Năstase. „Aplică fără frică! eJobs verifică anunțurile de joburi”. Accesat în . 
  51. ^ a b „Recrutează eficient. Anunțuri de angajare eJobs”. Accesat în . 
  52. ^ eJobs Help. „Cum public un anunț de angajare?”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  53. ^ „Ghiduri companii”. Accesat în . 
  54. ^ „Găsește candidații potriviți în baza noastră de date”. Accesat în . 
  55. ^ eJobs Help. „Cum pot căuta candidați în baza de date?”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  56. ^ „eJobs lansează o revistă pentru profesioniștii din resurse umane”. Wall-Street.ro. . Accesat în . 
  57. ^ „We Are HR”. Accesat în . 
  58. ^ „Revista We Are HR”. Accesat în . 
  59. ^ Raluca Dumitra. „Cum găsim talentele? Noi soluții de recrutare pentru adaptarea la piață”. Accesat în . 
  60. ^ Mihaela Pascari. „Fișa postului: tot ce trebuie să știi”. Accesat în . 
  61. ^ Mihaela Pascari. „Ghid complet de salarizare: ce trebuie să știi”. Accesat în . 
  62. ^ Steluța Năstase-Lupu. „Perioada de probă: cum să o transformi într-o colaborare pe termen lung”. Accesat în . 
  63. ^ Mihaela Pascari. „Cultura organizațională - de unde vine și cum o construiești?”. Accesat în . 
  64. ^ Mihaela Pascari. „Cum să organizezi un team building de la A la Z”. Accesat în . 
  65. ^ Steluța Năstase-Lupu. „7card. Cum să le oferi angajaților peste 40 de activități sportive”. Accesat în . 
  66. ^ Steluța Năstase-Lupu. „Bookster. Tot ce trebuie să știi pentru a aduce biblioteca și în compania ta”. Accesat în . 
  67. ^ Mihaela Pascari. „Joburi resurse umane: cum și de ce să-ți construiești o carieră în HR”. Accesat în . 
  68. ^ Steluța Năstase-Lupu. „Cum formezi departamentul de employer branding”. Accesat în . 
  69. ^ Steluța Năstase-Lupu. „Ia învățarea în propriile mâini”. Accesat în . 
  70. ^ Mihaela Pascari. „Ce fac companiile când nu găsesc candidați”. Accesat în . 
  71. ^ Iulia Văcăroiu. „Cum îți aduci brandul de angajator la următorul nivel?”. Accesat în . 
  72. ^ „Cât de importantă este reputația angajatorului?”. Accesat în . 
  73. ^ „Cele mai mari frici ale românilor?”. Accesat în . 
  74. ^ „Top domenii care atrag cei mai mulți candidați”. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]