Ducatul Lituaniei

55°N 25°E (Ducatul Lituaniei) / 55°N 25°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nu confundați cu Marele Ducat al Lituaniei.
Lietuvos kunigaikštystė
Ducatul Lituaniei
subdiviziune administrativă a/al Ducatului Lituaniei
Secolul al XIII-lea – 1413
Localizarea Ducatului Lituaniei
Localizarea Ducatului Lituaniei
Domeniul regelui Mindaugas (cu galben închis) în cadrul Regatului Lituaniei, care a format inițial Ducatul Lituaniei
Formă de guvernământ Monarhie
Mare Duce al Lituaniei
 - circa 1236–1263 Mindaugas
 - 1295–1316 Vytenis
 - 1316–1341 Gediminas
 - 1345–1377 Algirdas
 - 1392–1413 Vytautas
Epoca istorică Evul Mediu
 - Fondare Secolul al XIII-lea
 - Uniunea de la Horodło 1413
Azi, parte a Belarus
Lituania
Letonia

[[Categorie:Foste subdiviziuni|Marele Ducat al Lituaniei, Lituania]]

Kernavė, nucleul Lithuaniei în secolele al-XI-lea - al XIII-lea

Ducatul Lituaniei (în latină Ducatus Lithuaniae, în lituaniană Lietuvos kunigaikštystė) a fost o formațiune teritorial-statal al etnicilor lituanieni care au existat din secolul al XIII-lea[1] până în 1413. Pentru cea mai mare parte a existenței sale, a fost parte constitutivă și un nucleu al Marelui Ducat al Lituaniei. Alte nume alternative al Ducatului Lituaniei, folosite în diferite perioade, au fost Aukštaitija (secolul al XIII-lea), Ducatul Vilniusului (secolul al XIV-lea – începutul celui de-al XV-lea),[2] Lithuania propria, sau doar Lituania (în sens larg).

Istoric[modificare | modificare sursă]

Formațiunea statală a apărut în partea centrală și estică a Lituaniei din zilele noastre, cunoscută ca Aukštaitija, ori Țara Lietuva (lituaniană Lietuvos žemė). Se presupune că procesul de formare a început în Lituania centrală, pe malul stâng al râului Neris și s-a extins rapid spre est. Acest teritoriu a fost menționat în 1009 ca Litua. Teritoriul era condus de căpeteniile unui trib de etnici lituanian, aukštaitianii. După extinderea teritorială a statului lituanian în secolul al XIII-lea, când a devenit cunoscut ca Marele Ducat al Lituaniei și Regatul Lituaniei (1251–1263), Ducatul Lituaniei a devenit o unitate administrativă guvernată de kunigaikštis (duci)[3], poziția aceasta fiind moștenită prin legăturile dinastice ale ocupantului. Principalul centru administrativ al ducatului până la sfârșitul secolului al XIII-lea a fost Kernavė.

Este posibil ca Ducatul Lituaniei, care a devenit cunoscut sub numele de Ducatul Vilnius din secolul al XIV-lea, să fi fost format din partea de est a ducatului original al Lituaniei sub conducerea Marelui Duce al Lituaniei [[Vytenis],] la sfârșitul secolului al XIII-lea. Partea sa de sud-vest a fost transformată în noul Ducat Trakai, aflat sub stăpânirea lui Gediminas, care își stabilise capitala la Castelulul Senieji Trakai. Se știe cu siguranță că Ducatul Trakai a fost fieful lui Kęstutis la începutul domniei sale în 1337. Ducatul Trakai a fost precursorul Voievodatului Trakai.

Ultimul duce al Lituaniei (latină Dux Lithuaniae) a fost Vytautas cel Mare, care, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Astravos (Ostrów), a primit stăpânirea asupra ducatului de la Jogaila, care îl moștenise de la tatăl său, Algirdas. Începând cu 1397, ducatul a avut statutul de starostwo (seniorie, stărostie), comparabil cu cel al cu Senioriei Samogitia. După reforma administrativă a lui Vytautas din 1413, bazata pe Uniunea de la Horodło, ducatul și-a încetat existența, fiind încorporat în noul înființat Ducat Vilnius.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ C. Rowell, Lithuania Ascending: A Pagan Empire Within East-central Europe, 1295–1345
  2. ^ „Archived copy” (în lituaniană). Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Termenul lituanian kunigaikštis este derivat din kunigas, care la rândul lui își are originea în cuvântul german künig, cu înțelesul de „rege”

Vedeți și:[modificare | modificare sursă]