Drum expres

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Indicator "Drum pentru autovehicule" conform standardului german
Sweden road sign E3.svg

Drum expres numit și drum rapid, este un drum public utilizat exclusiv pentru vehicule a căror viteză maximă depășește 50 km/h, pe care oprirea și staționarea pe partea carosabilă sunt interzise.

Aceste drumuri sunt construite în zonele unde normele de autostradă nu pot fi îndeplinite. Drumul expres este un drum de transport rutier, pe care viteza minimă de circulație al vehiculelor trebuie să fie de cel puțin 50 km/h.

Șantierele de construcții pentru aceste drumuri sunt de obicei mai puțin costisitoare decât pe autostrăzi. Spre deosebire de autostradă, pe drumul expres sunt permise încrucișări de nivel cu alte drumuri de circulație. Traficul la intersecții va fi de cele mai multe ori reglementat de semafoare sau prin sens giratoriu.

În momentul de față, în România și Republica Moldova nu există drum categorisit "Drum expres" sau "Drum pentru autovehicule", care să se încadreze în categoria descrisă în acest articol.

Indicatoare[modificare | modificare sursă]

Indicatoarele albastre sau verzi, sunt folosite după anumite reguli din țările respective (ex. albastru: Austria, Cehia, Germania, Italia, Macedonia, Republica Moldova[1], România[2], Serbia, Ungaria[3], etc.; verde: Finlanda, Suedia, etc.).

Galerie imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Anexa nr.1 la Regulamentul circulației rutiere (Приложение № 1 к Правилам дорожного движения) - fig. 5.4
  2. ^ SR 1898-1-2011 - Semnalizare rutieră. Indicatoare și mijloace de semnalizare rutieră. Partea 1: Clasificare, simboluri și amplasare - Figura G17
  3. ^ KRESZ Doktor - Útvonaltípust jelző táblák (maghiară)