Sens giratoriu
![]() | Calitatea informațiilor sau a exprimării din acest articol sau secțiune trebuie îmbunătățită. Consultați manualul de stil și îndrumarul, apoi dați o mână de ajutor. |

Un sens giratoriu este unul din mai multe tipuri de noduri rutiere circulare unde traficul este încetinit și intră într-un ocol pe un singur sens în jurul unei insule centrale, cu scopul de a fluentiza traficul, prin acordarea de prioritate vehiculelor care sunt în sensul giratoriu, care evident, vin din partea stângă.
În țările unde automobilele circulă pe partea dreaptă, fluxul de trafic în jurul insulei centrale este în sens contrar acelor de ceasornic. În țările unde se circulă pe partea stângă, traficul merge în sensul acelor de ceasornic.
Deși sunt cea mai fluidă soluție de trafic, nici un stat nu a definit până în prezent ce este sensul giratoriu în legislațiile proprii, ceea ce a dat naștere la interpretări diferite și adeseori contrare, despre cum ar trebui făcută circulația în sensul giratoriu.
Dacă este să analizăm geometria și fizica deplasării vehiculelor în sensul giratoriu, putem spune că sensul giratoriu este format dintre-un drum principal circular, care se intersectează succesiv cu drumuri secundare.
- Direcția înainte este direcția circulară, giratorie, sau de rotație,
- Direcția la dreapta este reprezentată de ieșirile din sensul giratoriu, iar
- Direcția la stânga nu există.
Cu toate acestea administratorii de drumuri n-au înțeles logica și în multe cazuri veți întâlni marcaje direcționale cu săgeți care arată direcția înainte ca fiind ieșiri din sensul giratoriu, iar săgeți direcționale la stânga, care îți arată calea de urmat în interiorul sensului giratoriu.
Totodată, multă lume consideră că sensul giratoriu este o intersecție, când de fapt sunt mai multe intersecții într-un nod rutier.
Subiectul a deschis controverse după ce un expert în siguranță rutieră a explicat care este logica sensului giratoriu într-un videoclip pe YouTube, dar a avut efect pozitiv în sensul în care acest subiect face obiectul unui proiect de lege aflat acum la Camera Deputaților, după ce a trecut de Senat.
După ce Senatul a cerut aviz din partea specialiștilor din Ministerul Afacerilor Interne, aceștia au promovat HG 130/2023 prin care susțin în continuare că sensul giratoriu este o intersecție, ceea ce este complet fals și ilogic, dacă ne raportăm la matematică, care este o știință exactă și care ne spune despre intersecție cu totul altceva.
Nu poți spune că cele două poduri paralele ale acestui sens giratoriu sunt o intersecție,
cum de altfel, dacă este privit de sus, nu poți spune că:
- Banda de accelerare de pe un sens al autostrăzii se poate intersecta cu banda de accelerare de pe celălalt sens al autostrăzii.
- Banda de accelerare de pe un sens al autostrăzii se poate intersecta cu banda de decelerare de pe celălalt sens al autostrăzii.
- Banda de decelerare de pe un sens al autostrăzii se poate intersecta cu banda de decelerare de pe celălalt sens al autostrăzii.
Sensurile giratorii sunt comune în Spania (mai mult de 80.000), Australia,
Marea Britanie,
Irlanda și
Franța (peste 30,000 în 2008).[1] Primul sens giratoriu modern din
Statele Unite a fost construit în Summerlin, Nevada în 1990[2], iar de atunci, giratoriile au devenit din ce în ce mai comune în America de Nord.
Utilizarea intersecției cu sensul giratoriu în România[modificare | modificare sursă]
Legislația din România[modificare | modificare sursă]
Conform reglementărilor de circulație aplicabile în România, sensul giratoriu reprezintă o intersecție dirijată, iar suplimentar față de regulile aplicabile la intersecția dirijată, au prioritate vehiculelor care circulă deja în interiorul sensului giratoriu. Oprirea voluntară este interzisă în interiorul intersecțiilor, inclusiv a celor cu sens giratoriu. Legiuitorul nu definește alte reguli de circulație suplimentare cu privire la utilizarea intersecției cu sens giratoriu, și deci se vor respecta regulile de circulație aplicabile unei intersecții dirijate.
Surse[modificare | modificare sursă]
- ^ 2008 National Roundabout Conference, B. Guichet's presentation
- ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în .