Donca Steriade

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Donca Steriade (n. 1951) este actualmente profesor de lingvistică la Massachussetts Institute of Technology (MIT).[1] Înainte de aceasta, ea a fost profesor de lingvistică la University of California, Los Angeles (UCLA). A obținut doctoratul în cadrul Departamentului de Lingvistică și Filosofie al MIT în 1982, masteratul la Universitatea Laval, în 1976, și licența în Filologie la Universitatea București în 1974. Ea a fost cooptată în Linguistic Society of America în 2015.[2][3]

Activitatea de cercetare[modificare | modificare sursă]

Cercetarea Doncăi Steriade  se concentrează pe fonologie și morfofonologie, ea fiind acum unul dintre cei mai importanți fonologiști, mai ales în domeniile subspecificării (underspecification) și neutralizării.[4] Ea și-a început cariera academică cu studii clasice în București, dar a emigrat împreună cu tatăl ei în Canada.[5] Mai târziu, ea a fost admisă în MIT pentru a studia sub conducerea lui Morris Halle pentru a investiga universal elementele universale ale limbajului.[6] Teza sa de doctorat a fost intitulată "Prozodia greacă și natura silabificării".[7] Ea a studiat o serie de limbi indoeuropene și a publicat lucrările de referință: Phonetically Based Phonology și Linguistics: An Introduction to Linguistic Theory.

Lucrări publicate[modificare | modificare sursă]

  • Steriade, Donca (2001) Directional asymmetries in place assimilation: A perceptual account. In The Role of Speech Perception in Phonology, eds. E. Hume and K. Johnson, 219-250. New York: Academic Press.
  • Steriade, Donca (2000) Paradigm uniformity and the phonetics-phonology boundary. In Papers in Laboratory Phonology V: Acquisition and the Lexicon, eds. M. B. Broe and J. B. Pierrehumbert, 313-334. Cambridge: Cambridge University Press. 
  • Steriade, Donca (1995) Markedness and underspecification. In J. Goldsmith (ed.) The Handbook of Phonological Theory. Oxford: Blackwell. 114-174.
  • Steriade, Donca (1988) Reduplication and syllable transfer in Sanskrit and elsewhere. Phonology 5.73-155.
  • Steriade, Donca (1987) Locality conditions and feature geometry. Proceedings of NELS 17. 595-618.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Donca Steriade” (în engleză). Accesat în . 
  2. ^ „Announcing the LSA Fellows Class of 2015 | Linguistic Society of America”. Accesat în . 
  3. ^ „LSA Fellows By Name | Linguistic Society of America”. Accesat în . 
  4. ^ „Happy Birthday, Morris Halle”. . Accesat în . 
  5. ^ Squire, Larry R. (). The History of Neuroscience in Autobiography, Volume 4. p. 495. ISBN 0-12-660246-8. 
  6. ^ „Emeritus: Sound reasoning”. MIT News. Accesat în . 
  7. ^ Steriade, Donca (). „Greek prosodies and the nature of syllabification”. Dissertation at Massachusetts Institute of Technology. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]