Donat Johann Heißler von Heitersheim

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Donat Johann Heißler von Heitersheim

Donat Johann Heißler von Heitersheim (în istoriografia română: generalul Donat Heissler; n. 1648 – d. 1 septembrie 1696, Seghedin) a fost un general al Imperiului Habsburgic, care a jucat un rol important în confruntările cu Imperiul Otoman. Trupele sale au fost învinse în Bătălia de la Zărnești de către o armată formată din turci, tătari, curuți și munteni, el fiind luat prizonier și eliberat abia după doi ani. A fost rănit în Bătălia de pe râul Bega, murind după cinci zile la Seghedin. În onoarea sa a fost numit un regiment de dragoni care a existat până în 1918.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut în Palatinat, a avansat de la rangul de dragon până la acela de colonel de regiment, ipostază în care a luptat împotriva otomanilor la Asediul Vienei din 1683. În anul următor, Heißler l-a învins pe Emmerich Thököly și a cucerit localitatea Waitzen.

La data de 16 septembrie a aceluiași an a fost avansat la gradul de Generalfeldwachtmeister. În următoarea luptă, a zădărnicit împresurarea de la Munkács și le-a aplicat o înfrângere devastatoare turcilor; tot victorii a repurtat și la Ofen și Seghedin.

În 1688 l-a învins pe Thököly la Körös, a cucerit Passarowitz și s-a remarcat și în asediul Belgradului. După ce la 4 ianuarie 1689 a fost avansat la gradul de Feldmarschallleutnant, a pornit spre Transilvania. În bătălia de la 21 august 1689 dintre Zărnești și Tohani a fost învins și luat prizonier. Abia în 1692 a fost eliberat, în schimbul soției lui Thököly, Ilona Zrínyi, care fusese luată prizonieră de către imperiali.

La 9 februarie 1692 a fost avansat general de cavalerie. La scurt timp după ce fusese pus în libertate, a recuperat Oradea din mâna turcilor (5 iunie 1692). Între 1694 bis 1695 a deținut în răstimpuri comanda supremă a armatei principale imperiale din Ungaria. După ce a predat responsabilitatea principelui elector de Saxonia, a fost avansat la gradul de Feldmarschall. În Bătălia de pe râul Bega (12 mai 1696) a fost grav rănit, murind după cinci zile.

Familie[modificare | modificare sursă]

Heissler von Heitersheim a fost căsătorit cu Barbara Maria, cu care a avut doi fii și o fiică.

  • Franz-Joseph Heissler von Heitersheim, care a făcut o carieră strălucită ca membru al Consiliului secret, ca judecător regal și conducător în Mähren;
  • Bernhard Heissler von Heitersheim, care în 1705 a devenit comandant al Regimentului de dragoni nr. 11;
  • Maria Theresia Heissler von Heitersheim (d. 14 august 1759), căsătorită cu Maximilian Joseph Graf Mittrovsky von Mitrowitz.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Wilhelm Edler von Janko: Heißler von Heitersheim, Donat Johann, Graf. În: Allgemeine Deutsche Biographie. Tomul 11, Editura Duncker & Humblot: Leipzig, 1880, p. 671 f.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons-logo.svg Materiale media legate de Donat Johann Heißler von Heitersheim la Wikimedia Commons